RIJSTVEL-RIJSTPAPIER

Deze dunne, doorzichtige vellen zijn afkomstig uit Zuidoost-Azië met Vietnam als bakermat, ze worden dan ook vaak gebruikt in de Vietnamese keuken. Het warme klimaat en de vruchtbare grond in deze regio creëren de perfecte omstandigheden voor de teelt van de benodigde ingrediënten.  Ze zijn transparant en hebben een flexibele textuur. Hoewel ze oorspronkelijk uit Vietnam komen, hebben ze wereldwijd populariteit verworven vanwege hun gebruik in diverse gerechten.

Om rijstvellen te maken wordt een slurrie van rijstmeel, zout en water (tegenwoordig vaak met tapioca zetmeel voor extra elasticiteit) superdun uitgesmeerd, gestoomd en daarna te drogen gelegd op een soort smalle brancards van grof gewoven bamboe. Vandaar het vaak fraaie ruitpatroon.

Traditioneel:

De rauwe rijst wordt eerst geweekt in water. Het wordt dan een soort dunne pap. Deze pap wordt met een pollepel dun uitgesmeerd over een doek die over een pan met kokend water gespannen is. De rijstpap wordt op deze manier gaar gestoomd. Zodra de pap uitgesmeerd is wordt de doek afgedekt met een deksel en in een paar minuten gegaard. Zodra de deksel van de pan gaat wordt het rijstvel met een soort bamboe knuppel van het doek gerold en te drogen gelegd op een gevlochten bamboe mat. Rijstvellen zijn in gedroogde vorm te koop. Voor verwerking moet het papier kort geweekt worden, zodat het soepel en iets plakkerig wordt. Het wordt vooral gebruikt om voedsel tot een hanteerbaar pakketje te verwerken, waarna het gefrituurd of gestoomd kan worden.

Voedingswaarde

Rijstvellen zijn laag in calorieën en glutenvrij.  Nutri-score A

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
Koh Thai 329 kcal 5.1g 1.2g 72.5g 0g
320 kcal 4.9g 1.2g 71.6g 0.3g 2.1g
Terrasana 345 kcal 2.7g 0.5g 83.2g 0.4g 0.8g

ZUCSU: Met een lage glycemische index en nutri-score A zijn rijstvellen een gezonde keuze in een koolhydraatbewust dieet. Hun veelzijdigheid maakt het mogelijk om ze te combineren met gezonde en voedzame ingrediënten.

Belangrijk om te onthouden is, dat hoewel rijstvellen laag zijn in calorieën, ze niet veel vezels bevatten. Dit betekent dat je na het eten van rijstvellen snel weer honger kunt krijgen

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Rijstvellen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, aangezien ze niet afhankelijk zijn van seizoensgebonden gewassen. Hun beschikbaarheid varieert echter niet sterk, wat betekent dat je ze vrijwel altijd in supermarkten en Aziatische speciaalzaken kunt vinden.

Koop rijstvellen in betrouwbare Aziatische supermarkten of speciaalzaken. Zorg ervoor dat ze vers en onbeschadigd zijn. Let op de houdbaarheidsdatum om de kwaliteit te waarborgen.

BEWAREN

Bewaar rijstvellen op een koele, droge plaats. Hoewel ze niet snel bederven, is het raadzaam om ze luchtdicht te bewaren. Vacuümverpakking of opslag in de diepvries kan de houdbaarheid verlengen.

Als je rijstvellen wilt bewaren nadat je ze hebt gebruikt om bijvoorbeeld loempia’s te maken, kun je ze het beste in de koelkast bewaren. Doe er wat folie omheen en je kunt ze zeker een dag bewaren

 

Bereidingswijze

Eén rijstvel weegt +/- 20g (afhankelijk van de grootte van het vel) dus +/- 5 vellen per 100gr.

Rijstvellen worden vooral gebruikt in de Thaise en Vietnamese keuken. Ze breken heel makkelijk en moeten voor gebruik even vochtig gemaakt worden. Net zoals loempiavellen dienen deze vellen om opgevuld te worden.

Rijstvel is vergelijkbaar met loempiavellen en filodeeg. Ze worden ook gebruikt bij fusion-koken en soms ook in de Aziatische (Japanse) keuken.

Ze worden meestal gebruikt voor het maken van verse lenterollen, ook wel bekend als spring- of summer rolls (zie aldaar). Ze kunnen zowel hartig als zoet worden gevuld, waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn. Week de vellen kort in warm water om ze soepel te maken.

Daarnaast kun je rijstvellen ook gebruiken om rijstcrackers of zelfs veganistische bacon te maken3.

Rijstvellen weken:

Vul een schaal of diep bord tot halverwege met lauwwarm water. Week hierin een rijstvel 20 seconden en leg op een schone plank of werkblad. Als de rijstvellen aan de snijplank of het werkblad blijven plakken, leg ze dan op een schone, vochtige theedoek en werk snel om ze te vullen.

No waste

Restjes kunnen worden gebruikt als basis voor knapperige snacks door ze kort te frituren.

Info

Chef’s advies

Experimenteer met verschillende vullingen en dipsauzen voor een gepersonaliseerde ervaring.

Bij het bereiden van gerechten met rijstvellen zijn er een paar tips die je kunnen helpen. Zorg ervoor dat je de rijstvellen goed afdroogt nadat je ze hebt geweekt. Leg de vellen tussen twee handdoeken en dep ze goed droog4. Let er ook op dat de vellen niet te lang in het water blijven liggen. Een paar seconden is meestal al voldoende4. Smeer de rand waar je de loempia dichtvouwt in met een beetje eigeel, zodat de vellen niet meer kunnen opengaan

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!