PERSIMOEN

Deze winterharde boom komt van nature voor in het oosten van de Verenigde Staten, van New York tot Florida en zijn verschijningsgebied strekt zich landinwaarts uit tot de Mississippirivier. De bomen groeien in open bossen en langs rivieroevers, waardoor ze een natuurlijke schoonheid toevoegen aan het landschap. Hij wordt ook aangeplant voor zijn vruchten en hout. De boom wordt uiteindelijk zo’n 15-20 meter hoog en heeft een open ronde kroonvorm. De donkergroene leerachtige bladeren zijn ovaalvormig, die in de herfst naar geelrood verkleuren. De onderzijde van het blad is zilverbruin behaard.

Het gewas bloeit in de zomer met vele kleine kelkachtige witte bloemen.

De soort is tweehuizig, zodat voor fruitteelt mannelijke en vrouwelijke planten nodig zijn. De bloemen worden bestoven door insecten en wind.

De vruchten van de persimoen lijken erg op deze van de kaki. In vergelijking met de kaki hebben ze meer zaadjes en is de vruchtgrootte kleiner. De vruchten moeten bij volledige rijpheid geoogst worden om eetbaar te zijn (oktober-november). Lichte nachtvorst bevordert het afrijpen van de vruchten. . In de regel worden de vruchten begin november en soms pas in december geplukt.

De vruchten zijn rond of ovaal. De kleur is feloranje, neigend naar bruin. Het fruit varieert in grootte van 3-6 cm. Ze worden geoogst van oktober tot november. De vruchten hebben een goede zomer nodig om goed rijp te worden en smaken dan vers van de boom heerlijk rijk en zoet. Even schudden aan een tak laat ook de eetrijpe vruchten loskomen. De meeste Amerikaanse persimoenbomen groeien in het wild in de V.S.

Verwanten van de Amerikaanse persimoen

  • Aziatische persimoen of Japanse persimoen (Diospyros kaki) groeide van oorsprong in Oost-Azië en Pakistan. Deze vrucht was de basis voor de kakivrucht van het ras sharon, genoemd naar de sharonvallei in Israël (zie kaki)
  • Lotus persimoen (Diopyros lotus) groeide van oorsprong in Zuid-Europa en Azië en werd ´Fruit van de goden´ genoemd. Deze vrucht wordt genoemd in Odysseus, wie van deze vrucht at, vond het zo lekker dat hij vergat naar huis te keren (zie lotusboom)
  • Zwarte persimoen of Zapote(Diospyros nigra) komt van oorsprong uit Mexico, Hij heeft een groene schil en wit vruchtvlees dat naarmate hij rijper wordt naar zwart verkleurd (zie zwarte zapote)
  • Mabolo of fluweelappel(Diospyros discolor) komt van oorsprong uit de Filipijnen, Korea en China. Hij is helderrood als hij rijp is. (Zie mabolo)
  • Indiase persimoen is een stuk kleiner en smaakt minder lekker. Deze vrucht wordt meer gegeten om zijn medicinale waarde dan om zijn culinaire eigenschappen.
  • Texaanse persimoen (Diospyros texana) komt uit Texas, Oklahoma en Noord-Mexico. Hij wordt zwart aan de buitenkant en heeft een maximale diameter van slechts 2.5 centimeter. Als de bessen paars tot zwart worden zijn ze rijp en zoet. De Indianen gebruikten de kleurstof gewonnen uit de vruchten voor het aanbrengen van schutkleuren.

Commerciële cultivars zijn de productieve ‘Even Golden’, ‘John Rick’, ‘Woolbright’, ‘Miller’ en de zaadloze ‘Ennis’. Ze kunnen vers worden gegeten of worden gekookt of gedroogd. Van het vruchtvlees kan compote worden gemaakt.

 

Voedingswaarde

De vruchten bevatten veel vitamine A en C. De Aziatische (Japanse) vruchten bevatten minder kcal. De vrucht bevat ook mineralen zoals kalium en mangaan.

De Amerikaanse Persimoen bevat bijna het dubbele aan koolhydraten van de kaki (sharon).  De vruchten bevatten gemiddeld 16% suiker, waarvan 43% glucose als een snelwerkende energiebron

Glycemische index : 50-61        Glycemic load 7.7

USDA 100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
Amerikaanse 127 kcal 0.8g 0.4g 33.5g  
Japanse 70 kcal 0.58g 0.19g 14.98g 3.6g
Gedroogd 274 kcal 1.38g 0.59g 73.43g 14.5g

ZUCSU: Persimons kunnen worden opgenomen in een gezond koolhydraatbewust dieet vanwege hun lage caloriegehalte en hoge voedingswaarde. Let op de portiegrootte en geniet ervan als onderdeel van een gevarieerd dieet.

 

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

De oogsttijd van de persimoon valt meestal in de late herfst, van oktober tot december, afhankelijk van de regio.

Koop persimons bij lokale boerenmarkten, supermarkten of biologische winkels. Kies vruchten die zwaar aanvoelen en een diepe, heldere kleur hebben.

De vruchtgrootte van de persimoen is ca 3-5 cm. De vruchten zijn eetbaar als ze mals aanvoelen, iets rimpelen en bij het aanraken loskomen.

De kleur is oranje. De persimoen kleurt blauw of zwart naarmate hij verder rijpt. Onrijpe vruchten rijpen goed na bij kamertemperatuur.

Persimoen is gedroogd te koop in de betere supermarkt.

BEWAREN

Bewaar onrijpe persimons op kamertemperatuur totdat ze volledig rijp zijn. Rijpe vruchten kunnen in de koelkast worden bewaard om hun versheid te verlengen (tot 4 weken). Invriezen is ook een optie als je de vruchten langer wilt bewaren.

Gedroogd is persimoen vrij lang te bewaren.

Bereidingswijze

1 stuk = +/- 150 gram. Hij heeft de smaak van een pruim en dadel.

Persimoenen kunnen vers worden gegeten of worden gekookt of gedroogd. Van het vruchtvlees kan compote worden gemaakt. De vruchten kunnen ook verwerkt worden in gebak, taarten en toetjes.

De vrucht kan tevens gedroogd worden. Gedroogde stukjes persimoen worden in cakes gedaan om deze een natuurlijke zoete smaak te geven.

Van de bladeren kan thee worden getrokken en de zaden worden geroosterd wel gebruikt als surrogaat voor koffie.

No waste

Gebruik overrijpe persimons om smoothies, sauzen of zelfgemaakte jams te maken. De schillen kunnen worden gebruikt voor het maken van thee of compotes om verspilling te minimaliseren.

Info

Het hout (ebbenhoutfamilie) is goed te gebruiken om stelen van gereedschap, golfclubs en biljartstokken van te maken.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!