PAVLOVA

Pavlova is een dessert dat bestaat uit een knapperige buitenkant van meringue en een zachte, luchtige binnenkant. Het wordt meestal geserveerd met slagroom en vers fruit, zoals aardbeien, kiwi of passievrucht, en is vernoemd naar de Russische ballerina Anna Pavlova.

Het dessert zou gemaakt zijn ter ere van deze danseres tijdens of na een van haar tournees door Australië en Nieuw-Zeeland in de jaren 1920.

De taart is een populair gerecht en een belangrijk onderdeel van de gastronomie van zowel Australië als Nieuw-Zeeland.

Een Pavlova heeft een knapperige buitenkant maar een zachte kauwbare binnenkant met zoiets als een ‘marshmallow’ structuur. Hij moet dus niet echt vloeibaar zijn.

Er zijn verschillende variaties van pavlova, waaronder klassieke pavlova, mini-pavlova’s en pavlova-taarten. Het dessert is populair in landen over de hele wereld en wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden en feestdagen.

Het dessert wordt het hele jaar door genoten, maar is vooral populair tijdens de zomermaanden vanwege het verse fruit dat ermee wordt geserveerd.

Voedingswaarde

De voedingswaarde van pavlova kan variëren afhankelijk van de specifieke ingrediënten en de grootte van de portie.

Hoge glycemische index wegens de suiker in de meringue.

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
100g  +/- 233 kcal 2.74g 13.12g 27.48g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Verse pavlova kan worden gekocht bij gespecialiseerde bakkerijen, patisserieën of supermarkten die versgebakken goederen aanbieden. Het is het beste om pavlova te kopen op de dag dat het is gemaakt voor de beste smaak en textuur.

Bewaren

Pavlova kan het beste worden bewaard in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur om te voorkomen dat het zacht wordt. Het wordt afgeraden om pavlova te bewaren in de koelkast, omdat de vochtigheid de knapperigheid van de meringue kan aantasten.

Maak je de pavlova van tevoren? Bewaar hem dan nadat hij afgekoeld is in een luchtdichte trommel buiten de koelkast.

Bereidingswijze

Pavlova wordt gemaakt door eiwit zeer stijf te kloppen, en vervolgens suiker, azijn, maizena en soms vanille toe te voegen. Het geheel wordt langzaam gebakken, zoals meringue;

Je zet de oven eerst heter zodat de buitenkant van het eiwit ‘schrikt’ en knapperig wordt. Als je hem in de oven zet, moet je de temperatuur meteen een stuk lager zetten, zodat hij langzaam droogt en gaart.

Pavlova kan op verschillende manieren worden geserveerd, afhankelijk van de voorkeuren van de chef en de gelegenheid. Het kan worden gegarneerd met een verscheidenheid aan fruit en bessen, evenals slagroom, mascarpone of Griekse yoghurt.

No waste

Restjes van pavlova kan worden gebruikt als topping voor ijs, pudding of yoghurt. De meringue kan ook worden verkruimeld en worden toegevoegd aan gebakken goederen zoals koekjes of brownies voor een extra knapperige textuur.

Info

Chef’s advies

  • Maak de kom waarin je de eiwitten gaat kloppen vooraf goed schoon met wat citroensap.
  • Voeg de suiker in kleine porties van 1 eetlepel toe tot je witte, glanzende pieken hebt.
  • Stop met kloppen zodra je eiwitten stevig zijn. Als je te lang klopt, verandert het schuim weer in een waterige massa.
  • Maak het bakpapier iets nat voor je het schuim erop schept of spuit. Het maakt het makkelijker om het los te krijgen. De bodem is altijd zachter dan de boven- en zijkant, laat hem niet te lang op het papier staan als hij afgekoeld is.
  • Verplaats hem met het papier naar een schaal en leg hem op z’n kop en trek het papier eraf.
  • Voeg een vleugje citroen of vanille toe aan de meringue voor extra smaak, en het decoreer de pavlova met eetbare bloemen voor een prachtige presentatie.
  • Een Chocolade Pavlova: Voeg cacaopoeder toe aan de meringue en serveer met chocoladesaus en geraspte pure chocolade.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!