OESTERBLAD

Mertensia maritima is een plant van het noordelijk halfrond.

Oesterblad is familie van het komkommerkruid en wordt al eeuwenlang door de Schotten, IJslanders, Groenlanders en Eskimo’s gegeten. Oesterblad heeft een groot verspreidingsgebied, langs de kusten van Noordelijk Europa, Canada (tot New England) en tot boven de Poolcirkel te vinden. Het wordt daar als groente gebruikt.

Het oesterblad was eerst vrij onbekend tot het door avant- garde chefs werd opgepikt (bv. Ferran Adrian).

Zijn blauwgroene bladeren vangen de essentie van de zilte zee, waardoor dit kruid een onmisbaar ingrediënt is voor fijnproevers die verlangen naar een vleugje maritieme magie.

Oesterblad is een meerjarige, winterharde, laagblijvende, slechts 20 cm hoog (max 50cm), kruipende plant, die in het wild een omtrek van vijftig centimeter kan bereiken. Hij groeit op ziltige rotsachtige grond langs kusten, zoals die van IJsland, Noorwegen, Schotland en Canada maar ook als bodembedekker in rotstuinen.

De plant groeit met stevig stengels die 50 cm kunnen bereiken met zilvergrijze, lichtblauwe eironde bladeren. Oesterblad bloeit uiteindelijk vanaf juli tot september met mooie kleine paarsblauwe bloemen. De kleine bloemen hebben vijf bloembladen die verschijnen als roze knoppen wanneer ze gesloten zijn en levendig blauw kleuren wanneer ze worden geopend. Ze hangen daar in roosjes als neerhangende klokjes. Prachtig!

Scheuten die gaan bloeien worden best afgesneden, ze absorberen veel van de energie van de plant, waardoor het wordt afgeleid van de bladeren die het hoogtepunt zijn. In het algemeen geldt dat blad van bloeiende keukenkruiden weinig smaak heeft. Laat de plant bloeien op het einde van de zomer. Het oesterblad bereikt zijn hoogtepunt in de late lente en vroege zomer, wanneer de bladeren de meest uitgesproken smaak hebben.

Voedingswaarde

Oesterblad bevat vitamine C, B6 en mineralen (zink en mangaan)

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
100g 20kcal 1,6g 0.4g 3g 0.9g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Oesterblad is het ganse jaar te verkrijgen. Je kan het soms vinden in de gourmet sectie van de supermarkt.

Oesterblad is evenwel op zijn best als je ze vers onmiddellijk verwerkt. Een ochtendoogst zal geuriger smaken dan oogsten die later op de dag worden geplukt.  Het hoogtepunt voor de meest kwalitatieve oogst is in het voorjaar tot het begin van de zomer, wanneer de smaak op zijn hoogtepunt is.

BEWAREN

Je kunt oesterblad een aantal dagen (+/-7dg.)  in de koelkast bewaren. Je draait de blaadjes in een vochtig keukenpapier om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen.

Voor langere houdbaarheid kan oesterblad worden ingevroren, hoewel de textuur na ontdooien iets kan veranderen.

Bereidingswijze

Heerlijke ziltige (mineraal), zachte smaak, ligt tussen oesters, ansjovis en champignons. Je kan het gebruiken als een soort sla of als garnering. Oesterblad brengt de zee naar de tafel met zijn verfijnde maritieme karakter.

Oesterblad kan rauw vers en onbehandeld worden gebruikt. Je hoeft het alleen af te spoelen.

Je kunt het ook stomen, zodat de smaak, de structuur en alle vitamines en mineralen behouden blijven.        Je kunt het blad frituren op 180°C.

Na wat kauwen proef je de smaak van een echte oester met een vleugje zeewier en een sterk aroma van zee en zout. De zilte smaak is heerlijk in combinatie met komkommer, gestoofde paddenstoelen, visgerechten en schaaldieren.

Alle delen van de plant kunnen rauw gegeten worden.

De bladeren of soms hele jonge planten worden ook ingelegd op azijn.

De bladeren worden vaak geserveerd ter vervanging van oesters maar ook als aperitiefhapje bij champagne.   De bladeren of soms hele jonge planten worden ook ingelegd op azijn.

De bloemen mede als eetbare decoratie.

Zelfs de wortels zijn eetbaar (gekookt of gewokt).

No waste

Gebruik eventuele restjes oesterblad om een zilte bouillon of basis voor soepen te creëren. Laat geen greintje van deze smaakvolle schat verloren gaan.

Info

Oesterblad kun je gemakkelijk in je tuin planten, of als kuipplant op je terras of balkon telen. Oesterblad houdt niet van natte voeten!!

Chef’s advies

Fijngehakte blaadjes in boter maken een vegetarische oesterboter.

Gebruik oesterblad eens als tegenhanger van zoetere producten zoals krab, Noordzeegarnalen. Verpak die met wat oesterblaadjes in een rijstblad. Heerlijk!

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!