NOOT

Noten zijn dus droge, éénzadige vruchten met een harde, houtachtige dop die niet openspringt als de vrucht rijpt. Dopvruchten behoren tot de droge vruchten en hebben één zaad (zelden twee) waarvan het steenachtige of houtachtige omhulsel (de vruchtwand) of een deel daarvan bij rijpheid zeer hard wordt. Vruchten die aan deze definitie voldoen worden ook wel echte noten genoemd om ze te onderscheiden van de “noten” die aan de minder strikte, culinaire definitie voldoen.

De strikte definitie leidt ertoe dat de walnoot in het spraakgebruik als typische noot wordt gezien, toch geen echte noot is.

Noten groeien aan bomen en struiken en zijn wijdverspreid over de hele wereld. Ze gedijen goed in gematigde klimaten en worden vaak gevonden in bosrijke gebieden. Notenbomen komen echter over de hele wereld voor, en de verschillende soorten noten hebben elk hun eigen voorkeursklimaat en -habitat.

Echte noten worden onder andere geproduceerd door planten in de orde Fagales.

Echte noten

 • Tamme kastanje
 • Beukennootje
 • Eikel
 • Hazelnoot

Culinair heeft “noot” een veel minder beperkte categorie van vruchten dan in botanische context. De term wordt toegepast op vele zaden die botanisch gezien geen echte noten zijn. Iedere grote, oliehoudende vrucht met een pit in een al dan niet harde schaal en die in voedsel wordt gebruikt kan noot worden genoemd.

Een groot aantal zaden is eetbaar. Noten hebben een hoog oliegehalte, zij een hooggewaardeerde voedselbron en energiebron. Ze kunnen gekookt, rauw, en/of geroosterd worden genuttigd. Elke noot heeft zijn eigen karakteristieke smaakprofiel en voedingswaarde.

Vruchten en zaden bekend als noten

 • Amandel (noot), het zaad van een steenvrucht
 • Betelnoot, het zaad van een steenvrucht
 • Cashewnoot, de kern van het zaad van de cashew
 • Chileense hazelnoot (gevuina)
 • Pistache, een zaad en geen noot:
 • Kokosnoot, een steenvrucht
 • Macadamianoot, het zaad van een kokervrucht.
 • Paranoot, het zaad van de Bertholletia excelsa
 • Pecannoot, een zaad
 • Pinda, een peulvrucht
 • Walnoot, een steenvrucht: het omhulsel is niet enkelvoudig.

Kenmerkend voor noten is een hoog vetpercentage dat naargelang de soort schommelt tussen 45 en 75 procent. Hoewel noten het hele jaar door beschikbaar zijn, worden ze vaak in het najaar geoogst. De herfst is het seizoen waarin veel noten hun volledige rijpheid bereiken en op hun hoogtepunt van smaak en voedingswaarde zijn.

Voedingswaarde

Noten zijn zeer voedzaam. Ze bevatten veel calorieën, maar hebben ook een zeer hoge voedingswaarde

Noot Energie Eiwit Vet  Koolhydraten
Amandel 609kcal 19.5g 52g 10.4g
Cashew 591 kcal 18.5g 46.5g 22.5g
Hazelnoot 667 kcal 14.2g 62.5g 10.6g
Macadamia 733 kcal 9g 74.5g 6.5g
Paranoot 679 kcal 14g 67g 4.5g
Pecan 717 kcal 26g 52g 11.2g
Pinda 623 kcal 26g 52g 11.2g
Pistache 601kcal 19.5g 51.2g 10.2g
Walnoot 675 kcal 14.4g 62.5g 12.1g

Noten zijn rijk aan gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitamines (vooral vitamine E en B-vitamines) en mineralen zoals magnesium en zink. De voedingswaarde varieert per noot, maar gemiddeld leveren ze ongeveer 600 kcal per 100 gram.

Noten hebben een lage glycemische index en een verwaarloosbare glycemische lading, waardoor ze een uitstekende keuze kunnen zijn voor mensen die hun bloedsuikerspiegel willen beheersen.

Noten kunnen passen  in een gezonde, koolhydraatbewuste voeding. Ze zijn laag in koolhydraten en hoog in vezels, wat kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Let op de calorieinname!

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Koop noten bij betrouwbare leveranciers, zoals speciaalzaken, boerenmarkten of online. Versheid is essentieel, dus let op de geur en vermijd noten met tekenen van ranzigheid.

BEWAREN

Bewaar noten op een koele, donkere plaats om oxidatie te voorkomen. Het gebruik van luchtdichte containers, vacuümverpakkingen of zelfs invriezen kan de versheid verlengen. Het is het beste om ze koel te bewaren bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 15°C

Bereidingswijze

Noten zijn veelzijdig en kunnen zowel rauw als geroosterd gegeten worden. Ze zijn heerlijk als snack, toevoeging aan salades, ontbijtgranen, yoghurt, of als ingrediënt in bakrecepten, zoals notentaart of -koekjes.

No Waste

Noten kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan “no waste” recepten. Bijvoorbeeld, overgebleven noten kunnen worden gebruikt om notenboter te maken, of kunnen worden toegevoegd aan gebakken goederen, salades, en andere gerechten.

Info

Chef’s advies

Geroosterde smaak: Rooster noten kort in een droge pan om hun natuurlijke smaak te intensiveren.

Notenmelk: Maak je eigen notenmelk door noten te malen en te mengen met water. Voeg zoetstof naar smaak toe.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!