MON CHOU

Mon chou kaas is een Nederlandse uitvinding. Het is een productnaam van Campina, een zuivelcoöperatie die in 1989 is ontstaan uit de fusie van twee andere coöperaties: Melkunie en DMV Campina. Mon chou kaas is  geen Franse kaas, maar een verse roomkaas die in Nederland wordt geproduceerd.

Mon chou kaas is sinds 1964 op de markt, en is vooral bekend van de mon chou taart (met een bodem van Bastognekoeken en kersen als topping.), een populaire cheesecake met kersen.

MonChou is een verse roomkaas gemaakt van koemelk: room, melk, verdikkingsmiddel, zuursel, stremsel en een vleugje zout. Het is vergelijkbaar met roomkaas, maar heeft een iets andere textuur en smaak. Mon chou kaas is zacht en luchtig, en heeft een frisse en romige smaak.

Voedingswaarde

Het is calorierijk product, dat veel verzadigde vetzuren bevat.

Nutri-score = D.

100g Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
Originele 320 kcal 8.1g 31g 2.5g
Zachte 250 kcal 6.5g 23g 2.5g

ZUCSU: Mon chou kaas is een zuivelproduct dat past in een gezonde koolhydraatbewuste voeding, mits met mate geconsumeerd. Mon chou kaas bevat weinig koolhydraten, maar veel vetten en calorieën. Het is daarom belangrijk om de portiegrootte, de combinatie met andere voedingsmiddelen en de bereidingswijze in de gaten te houden. Het is aan te raden om mon chou kaas te combineren met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, eiwitten en complexe koolhydraten, om een volwaardige en evenwichtige maaltijd te creëren. Het is af te raden om mon chou kaas te consumeren in de vorm van sauzen, soepen, quiches, omeletten, pasta’s, lasagne, pizza’s, gratins of stoofschotels, die veel meer vetten, calorieën en zout bevatten.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Mon chou kaas is het hele jaar door verkrijgbaar in de meeste supermarkten en gespecialiseerde winkels.

Er zijn twee varianten van mon chou kaas:

  • De originele mon chou kaas wordt verkocht in een pakje van 100 gram, en is geschikt voor het gebruik in taarten, desserts, hapjes en sandwiches.
  • De zacht en luchtig mon chou kaas wordt verkocht in een bakje van 200 gram, en is geschikt voor het gebruik in warme gerechten en sauzen.

Dr. Oetker heeft een MonChou-taart variant in het assortiment in de vorm van een bakmix. Aan deze mix dienen nog enkele ingrediënten toegevoegd te worden, waaronder MonChou.

Bewaren

Het is een vers product dat gekoeld moet worden bewaard. Het is belangrijk om de houdbaarheidsdatum op de verpakking te controleren, en de kaas niet te gebruiken als deze beschimmeld, verkleurd of onaangenaam ruikt of smaakt. Mon chou kaas kan enkele dagen tot weken in de koelkast worden bewaard, afhankelijk van de variant en de verpakking.

Het kan ook worden ingevroren, nadat het is geopend en in een luchtdichte verpakking is gedaan. Het kan dan tot drie maanden in de diepvries worden bewaard, maar het kan wel wat van zijn textuur en smaak verliezen.

Bereidingswijze

Mon chou kaas kan op verschillende manieren worden bereid en gebruikt. Het kan rauw worden gegeten, als een spread, een dip, een vulling of een topping voor brood, crackers, toast, croissants, scones, wafels, pannenkoeken of andere gebakjes. Het kan ook worden verwerkt in salades, smoothies, yoghurt, ijs, taarten, muffins, cheesecakes, puddingen, flans, tiramisu of andere desserts. Het kan ook worden gebruikt in warme gerechten, zoals sauzen, soepen, quiches, omeletten, pasta’s, lasagne, pizza’s, gratins, stoofschotels of andere ovengerechten.

Het kan worden gecombineerd met andere ingrediënten, zoals fruit, groenten, granen, noten, zaden, kruiden, specerijen, zuivelproducten, vlees, vis, gevogelte of zeevruchten, om een verscheidenheid aan smakelijke en voedzame maaltijden te creëren.

Info

Chef’s advies

In vergelijking tot MonChou bevat mascarpone meer vet en minder eiwitten. Mascarpone bevat namelijk 40% vet, tegenover de 30% van MonChou.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!