MOCHI

Hoewel de exacte oorsprong van mochi onbekend is, wordt gezegd dat het afkomstig is uit China. Het werd een traktatie voor Nieuwjaar tijdens de Heian-periode in Japan (794-1185). Mochi is een integraal onderdeel van de Japanse cultuur sinds de Jomon-periode (14.000-300 v.Chr.), toen rijstteelt wijdverspreid werd in Japan.

Mochi, een zoete, kleverige rijstkoek, begon honderden jaren geleden in Japan als een dure lekkernij die in de eerste dagen van het nieuwe jaar werd gemaakt en gegeten. Mochi wordt zo sterk geassocieerd met kracht, een lang leven, geluk en gezondheid dat het ook als offer wordt gebruikt op boeddhistische altaars.

Mochi wordt gemaakt van zoete kleverig rijstmeel genoemd mochigome,(afkomstig van een rondkorrelige Japonica kleefrijst). Na een nacht weken, wordt de rijst in een rijststoompan, een zogenaamde ‘seiro’ gedaan en boven een vuur geplaatst. De pannen worden op elkaar gestapeld en boven een pan met kokend water gezet.

Na zo’n 30 tot 40 minuten stomen, wordt de rijst in een grote vijzel gedaan, een ‘usu’. Daarin wordt de massa met een houten hamer, een ‘kine’, tot een glad, dik deeg geslagen. Het warme deeg moet zo nu en dan worden gekeerd en met water worden besprenkeld om te voorkomen dat het aan de kine gaat plakken.

Als het deeg klaar is, worden er bolletjes van gemaakt. Het wordt vaak gekleurd met groene theepoeder (matcha) of andere voedselkleurstoffen en omhuld rond een zoet centrum om een kleine, hapklare lekkernij te vormen met een kauwige, gladde, elastische textuur.  En daar is het dan: mochi.

Doordat mochi erg kleverig is overlijden er jaarlijks Japanners door verstikking nadat ze de rijst gegeten hebben. Zo lang je goed kauwt en niet te grote happen neemt zit je wel goed.

Mochi heeft een intrigerende relatie met de seizoenen, vooral tijdens de feestelijke periodes zoals het Japanse Nieuwjaar en de bloeiende lente. Gedurende deze tijden verschijnen unieke smaken en vullingen, die het genot van mochi naar nieuwe hoogten tillen.

Voedingswaarde

Energie Eiwit Vet Koolhydraten
1 stuk (noot) 131 kcal 2g 4g 22g
1 stuk (ijs) 85 kcal 2g 3g 14g
100g 363 kcal 6.7g 10g 63.3g

Het is belangrijk op te merken dat mochi een hoog koolhydraatgehalte heeft, dus het moet met mate worden geconsumeerd, vooral in een koolhydraatbewust dieet.

Het is belangrijk om rekening te houden met de portiegrootte en de frequentie van consumptie. Mochi kan een heerlijke traktatie zijn, maar zoals bij elk voedsel, is matiging de sleutel.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

December markeert de hoogste jaarlijkse vraag naar mochi.

Mochi kan worden gekocht in Aziatische supermarkten, gewone supermarkten, en zelfs online. In België kunt u mochi vinden in winkels zoals Mochi in Antwerpen.

Bewaren

Behoud de zachtheid van mochi door het luchtdicht en op kamertemperatuur te bewaren. Het is maandenlang houdbaar.

Mochi kan worden bewaard in de vriezer. Het is aan te raden om de mochi in porties te verdelen, elke portie in plasticfolie te wikkelen en deze te bestrooien met maïs- of aardappelzetmeel om te voorkomen dat de porties aan elkaar of aan de container blijven plakken.

Bereidingswijze

Mochi kan op verschillende manieren worden bereid, maar meestal wordt het gemaakt van kleefrijst, suiker en water, ondergaat vervolgens een zorgvuldig proces om die kenmerkende veerkrachtige textuur te bereiken. E wordt een klein rond balletje van gemaakt dat wordt gevuld met een zoete pasta van rode bonen. Soms wordt er ook mochi-ijs van gemaakt.

Mochi is meestal gezoet met suiker, maar de rijstcakes kunnen ook hartig worden gegeten in bijvoorbeeld een soep of hotpot.

De zoete variant wordt vaak nog gevuld met een zoete pasta in verschillende smaken. Van klassieke rodebonenpasta tot (zwarte) sesam, groene thee of pindavulling.

De “ouderwetse” mochi bolletjes of plakjes kun je even opwarmen in de magnetron, oven of zelfs in een pan kokend water. Wat boter en sojasaus erop en eten als dessert of tussendoortje.

Info

Chef’s advies

Mochi kan op veel verschillende manieren worden gebruikt, waaronder gegrild, gebakken en gefrituurd. Het kan worden gevuld met zoete azukipasta, gemaakt van zoete rode bonen, of worden toegevoegd aan zoete soepen. Voor een gezondere variant, probeer traditionele mochi gevuld met zeewier en rode bonenpasta.

Stoom mochi voor een extra zachte en smeuïge textuur.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!