MINNEOLA-TANGELO

De Minneola-tangelo is een hybride van de ‘Duncan’-grapefruit en ‘Dancy’-mandarijn ontstaan in Florida.

De Minneola is gemakkelijk te onderscheiden door de uitstulping aan de bovenkant van de vrucht, de plek waar de steel vast zat. De vrucht is extreem sappig en een beetje zoet met een klein vleugje zuur. De kleur van de schil en het vruchtvlees is prachtig oranje.

Het seizoen voor Minneola is meestal in de wintermaanden, waardoor het een verfrissende traktatie is in het koude seizoen. Het wordt geplukt in januari en februari.

Voedingswaarde

Rijk aan vitamine C, A , foliumzuur en calcium en vezels.

Glycemische index 42, glycemic load 5.5.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100g 47 kcal 0.9g 0.1g 11.8g 9.4g 2.4g

 

ZUCSU: Minneola past perfect in een gezond, koolhydraatbewust dieet vanwege zijn lage calorie- en koolhydraatgehalte. Voeg het toe aan yoghurt of eet het als verfrissende snack tussen de maaltijden door.

Voordelen / Nadelen

Voordeel

Uit onderzoek door het Amerikaanse ministerie van landbouw is tot nu toe gebleken dat in tegenstelling tot bij de grapefruit, interacties met statines niet waarschijnlijk zijn in tangelo’s, ondanks het feit dat de vrucht een kruising is tussen een pomelo of grapefruit en een mandarijn. Blijkbaar komen de furocoumarinen in tangelos niet tot uitdrukking.

Ze bevatten zeer weinig tot geen pitten.

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Ze wegen per stuk +/-150 gram (met schil) en  90 gram (zonder schil).

Ze zijn meestal te verkrijgen van Mei t/m Augustus en van Januari t/m Maart. In December en Januari worden ze aangeboden uit Israël en Turkije. Van Maart t/m Mei halen we ze uit de USA en van Juni t/m Augustus uit Peru.

De beste eten wij meestal in december en januari (februari).

Kies minneola’s die stevig en zwaar aanvoelen en een gave schil hebben. Zorg ervoor dat de Minneola geen zachte plekken of gerimpelde huid heeft. De vrucht mag gewoon bij andere vruchten op een schaal liggen.

Bewaren

Minneola’s kun je het beste bij ca. 12°C bewaren. . Als ze worden gekoeld, kunnen ze tot twee weken worden bewaard..

Snijd de Minneola in partjes en vries ze in voor een verfrissende traktatie in bevroren vorm.

Bereidingswijze

Met zijn karakteristieke vorm en zoete, sappige vruchtvlees is het een ware traktatie voor de zintuigen.

Van de minneola kun je zowel de vrucht, het sap als de schil gebruiken. Boen evenwel de minneola goed schoon als je de schil wilt gebruiken.

De smaak is friszuur. Ze zijn gemakkelijk te pellen en zijn zeer sappig (dus gemakkelijk te persen).

Minneola’s kunnen vers worden gegeten als tussendoortje of worden gebruikt in verschillende culinaire creaties. Ze kunnen worden gesegmenteerd en toegevoegd aan salades, worden gebruikt in desserts, worden geperst voor dranken, of worden verwerkt in marinades en sauzen..

Het sap van de minneola kun je gebruiken voor smoothies en marinades. De losse partjes doen het goed in zomerse fruitsalades, want de partjes zijn redelijk groot en gemakkelijk te snijden.

No waste

Gebruik de schillen voor het maken van zelfgemaakte citruszest, en bewaar de pitten om te drogen en als een natuurlijk scrubmiddel te gebruiken.

De schil kan je ook konfijten voor een zoete tractatie.

Info

Chef’s advies

Combineer Minneola met verse munt en honing voor een verfijnde citrusachtige salade. Het sap kan ook worden gebruikt om visgerechten op te frissen.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!