MINESTRONE

Minestrone heeft een rijke geschiedenis die honderden jaren teruggaat. De populariteit begon te groeien in de 2e eeuw voor Christus toen Rome Italië veroverde. Minestrone is een soep die wordt aangetroffen in de culinaire tradities en gewoonten van vele mediterrane landen, waar het al lang het belangrijkste (soms het enige) gerecht is voor mensen met bescheiden middelen. Het is over het algemeen een groentebouillon met granen, pasta, peulvruchten of rijst die als voorgerecht wordt geserveerd.

Minestrone is een seizoenssoep, wat betekent dat welke groenten er in het seizoen zijn, kunnen worden toegevoegd aan deze stevige soep. In de winter kan men bijvoorbeeld rapen, spruiten, savooikool, pastinaak en peterseliewortel toevoegen..

Minestrone is een dikke volle groentesoep die vaak wordt geserveerd als maaltijdsoep. Er bestaat geen echt recept voor minestrone, omdat het wordt bereid met de verse groenten die in een bepaald seizoen voorhanden zijn. Per streek kan dat verschillen.

Iedere streek van Italië heeft zowat zijn eigen versie. In Genua voegt men bv. pesto toe aan de soep.

Het is een misverstand dat er pasta in zou horen. Vermicelli of macaroni in de soep is geen Italiaanse gewoonte.

Voedingswaarde

Glycemische index = 47   Glycemic load = 5

Dankzij de hoge aanwezigheid van vezels, door de, groenten en peulvruchten wordt de maaglediging vertraagt  en de opname van suikers in het bloed. Gebruik volkoren pasta of quinoa voor extra vezels en beperk de portiegrootte om koolhydraatbewust te genieten.

 

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
USDA 33 kcal 1.8g 1g 4.7g   0.4g
Nl 46 kcal 3.2g 2g 4g 0.5g 0.7g
1 portie 287 kcal 11g 18g 21g   3.6g

Deze waarden kunnen sterk schommelen naargelang de gebruikte ingrediënten.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Minestrone is een gerecht dat varieert afhankelijk van de regio en het seizoen en verschijnt in vele variaties, waardoor het onmogelijk is om een enkele unaniem overeengekomen versie te definiëren. Het is echter altijd een goed idee om verse ingrediënten van hoge kwaliteit te gebruiken.

Bewaren

Gekookte minestrone-soep kan tot 4 tot 5 dagen in de koelkast bewaard worden wanneer deze in een luchtdichte container wordt bewaard. Het is belangrijk om de soep te laten afkoelen voordat deze in de koelkast wordt bewaard.

Minestrone kan goed worden ingevroren voor een snelle, voedzame maaltijd.

Bereidingswijze

Minestrone is een veelzijdige soep die kan worden aangepast aan uw smaakvoorkeuren. U kunt verschillende groenten, granen, pasta, peulvruchten of rijst toevoegen afhankelijk van wat u lekker vind.

Een basis minestrone omvat het sauteren van uien, wortelen en selderij in olijfolie, gevolgd door de toevoeging van bouillon, tomaten, bonen en rijst. Maar er zijn tal van andere manieren om uw minestrone te maken.

Serveer Minestrone als voorgerecht, lichte lunch of maak er een volwaardige maaltijd van door het te combineren met knapperig brood en een vleugje Parmezaanse kaas. Voeg op het laatste moment verse kruiden toe voor een explosie van smaak, en overweeg een scheutje goede olijfolie voor een luxe touch.

Ideaal om restjes te verwerken en een no waste groentebouillon te maken

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!