MEXICAANSE KORIANDER – CULANTRO

Mexicaanse koriander is een kruid dat oorspronkelijk uit de Caraïben komt, maar nu ook favoriet is in Thailand, Maleisië en Singapore. Het is nog relatief onbekend in Verenigde staten en onze kontreien.

Bij kneuzen of afsnijden van het blad verspreidt de plant een onaangename geur, vandaar zijn naam stinkdistel. Het natuurlijke verspreidingsgebied van deze tweejarige plant omvat tropisch Zuid-Amerika en de West-Indische eilanden, zowel in de tropen als de subtropische gebieden. Ondertussen wordt het in heel de wereld verbouwd op plaatsen waar de grond rijk en het klimaat warm en zonnig genoeg is.

De plant groeit in rozetvorm met ongesteelde lancetvormige, gezaagde bladeren die 25 cm lang kunnen worden. Hij wordt 40 cm hoog en heeft geelgroene bloemen. Daaraan dankt hij zijn bijnaam “sawtooth coriander”.

Hij houdt niet van vorst of direct zonlicht, toch kun je de plant ook op open vlakten vinden. De groeiwijze lijkt op die van een distel. De smaak lijkt op die van verse koriander, maar dan sterker. De langwerpige bladen zijn scherp gekarteld en behoorlijk stevig.

Het seizoen voor Mexicaanse koriander strekt zich uit van de lente tot de herfst, waarbij het kruid gedurende deze periode zijn optimale smaak en aroma ontwikkelt.

Een belangrijk verschil met koriander is, dat wanneer het blad gedroogd wordt, het zowel zijn kleur als smaak behoudt. Het aroma dankt de culantro net als koriander aan de aldehyden, die vooral in de bladeren aanwezig zijn. Ze geven het blad een zeepsmaak, aroma bij 4-14% van de bevolking

In tegenstelling tot de gewone koriander worden de zaadjes niet gebruikt, maar er wordt wel olie uit gewonnen.

Voedingswaarde

De Mexicaanse koriander is rijk aan calcium, ijzer, caroteen en riboflavine. Verse blaadjes bevatten +/- 3.3% eiwit, 0.6% vet, 6.5% koolhydraten.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten
/100g 23 kcal 2.1g 0.5g 3.7g

USDA

Gebruik het als smaakvolle toevoeging aan gerechten om je maaltijden te verrijken zonder extra koolhydraten.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Culantro is soms verkrijgbaar bij de in Aziatische producten gespecialiseerde winkel, toko’s. Soms geeft het label verkeerdelijk peterselie aan (parsley), met de aanduiding Eryngium.

Kies bossen met stevige, groene bladeren en vermijd verlepte exemplaren.

BEWAREN

Bewaar de verse bladeren in de groentenlade, in een licht bevochtigde doek gerold. Kijk regelmatig of er bladeren verwelken, en verwijder deze direct. Op die wijze houd je de bladeren het langst goed.

Bereidingswijze

De bladeren worden veel gebruikt als voedselaroma en kruidenkruid voor vlees en vele andere voedingsmiddelen. De Mexicaanse koriander heeft een sterke smaak die lijkt op gewone koriander, maar dan intenser.

Waar koriander smaak verliest als je het meekookt en daarom meestal op het allerlaatste moment aan een gerecht wordt toegevoegd kun je Mexicaanse koriander prima mee laten sudderen in stoofpotjes en soepen. Ook rauw te gebruiken in salsa’s of in zelfgemaakte currypasta’s.

De bladeren worden soms apart geserveerd, en aan tafel in dunne repen gescheurd.

Combineer met citrusvruchten om de frisheid te benadrukken.

No waste

Droog overtollige Mexicaanse Korianderblaadjes voor later gebruik in kruidenmixen.

Gebruik de stelen om smaakvolle bouillons te maken.

Info

Als de klassieke koriander het in de zomer laat afweten, groeit deze tropische koriander gewoon door en kan je blijven plukken en de blaadjes gebruiken in gerechten.

Niet verwarren met de benaming cilantro (GB) en Chinese koriander gebruikt voor de klassieke koriander.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!