MANUKA HONING

Manuka honing is een monoflorale honing, wat betekent dat het voornamelijk afkomstig is van één soort bloem. In dit geval is dat de manuka bloem, die behoort tot de familie van de mirte.

Manuka honing wordt gemaakt door de bijen die zich voeden met de nectar uit een bloem van de zogeheten Manuka-struik. De honing is vrij schaars.

De manuka-boom ((Leptospermum Scoparium) is inheems in Nieuw-Zeeland en gedijt in de ongerepte bossen van het Noordereiland. De unieke samenstelling van de bodem en het klimaat van Nieuw-Zeeland draagt bij aan de uitzonderlijke kwaliteit van Manuka honing.. De Maori’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, zien de manuka-boom als heilig vanwege haar helende krachten. Zij gebruikten de bladeren en de bast van de manuka-boom in hun traditionele geneeskunde tegen infecties aan de luchtwegen. De boom bloeit met witte of roze bloemen van november tot januari en wordt ook wel ‘theeboom’ genoemd.

Deze zeldzame honing wordt slechts een paar weken per jaar geproduceerd wanneer de Manuka-boom in bloei staat, meestal tussen oktober en december. Het is tijdens deze periode dat de bijen de nectar verzamelen die deze bijzondere honing zijn rijke smaak en voedingswaarde geeft..

Manuka honing bevat verschillende stoffen die bijdragen aan zijn geneeskrachtige werking. Een daarvan is waterstofperoxide, een natuurlijk antisepticum dat in alle honingsoorten voorkomt.

Een andere is methylglyoxaal (MGO), een organische verbinding die ontstaat uit de omzetting van een stof genaamd dihydroxyaceton, die in hoge concentraties aanwezig is in de manuka nectar. MGO heeft een sterke antibacteriële en schimmeldodende werking, die zelfs effectief is tegen resistente bacteriën zoals MRSA. Hoe hoger het MGO-gehalte in de honing, hoe krachtiger het effect. De aanwezigheid van methylglyoxal verschilt per productie van de honing.

Met MGO wordt aangegeven hoeveel milligram methylglyoxal de honing minstens bevat per kilogram. Zo moet Manuka honing MGO 100 +, minstens 100 milligram methylglyoxal per kilo bevatten.

Een derde stof die manuka honing bijzonder maakt, is leptosperine. Dit is een natuurlijke suiker die alleen wordt gevonden in de nectar van de manuka plant. Leptosperine is een indicator van de authenticiteit en de kwaliteit van de honing, omdat het niet kan worden nagemaakt of toegevoegd. Leptosperine heeft ook een ontstekingsremmende en antioxidante werking, die kan helpen bij het verminderen van zwelling, roodheid en pijn.

Manuka honing wordt gemaakt door bijen die de nectar verzamelen van de manuka bloemen. De bijen brengen de nectar naar hun korf, waar ze het omzetten in honing door middel van enzymen en verdamping. De imkers oogsten de honing door de raten te verwijderen en te centrifugeren. De honing wordt vervolgens gefilterd, getest en verpakt.

Om de kwaliteit en de echtheid van de manuka honing te garanderen, wordt er gebruik gemaakt van een wetenschappelijk systeem dat de Unique Manuka Factor (UMF) wordt genoemd. De UMF is een maat voor de concentratie van de drie belangrijkste stoffen in de honing: MGO, leptosperine en DHA (een precursor van MGO). Hoe hoger de UMF, hoe hoger de kwaliteit en de prijs van de honing. De UMF wordt bepaald door onafhankelijke laboratoria, die de honing testen op basis van strenge criteria. Alleen de honing die voldoet aan deze criteria, mag het UMF-keurmerk dragen.

Voedingswaarde

Naast de specifieke stoffen waterstofperoxide, methylglyoxaal eb leptospirine, bevat manuka honing vitamines, mineralen, enzymen, aminozuren en flavonoïden.

Per eetlepel bevat Manuka honing 70 calorieën en 16 gram suiker, geen eiwitten of vezels.

Manuka honing heeft een lage glycemische index (GI) van ongeveer 55, De glycemische lading (GL) is ongeveer 4. De nutri-score van manuka honing is D, wat betekent dat het een minder gezonde keuze is in vergelijking met andere voedingsmiddelen.

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers
Manuka 333 kcal 81.9g 70.95g
1 theelepel 33 kcal 8.4g 8.2g

ZUCSU: Manuka honing is niet geschikt voor iedereen. Manuka honing bevat nog steeds veel suikers. Als je manuka honing wilt gebruiken in een gezonde koolhydraatbewuste voeding, is het belangrijk dat je het met mate doet. Een goede richtlijn is om niet meer dan één of twee theelepels per dag te consumeren, en om het te combineren met eiwitrijke of vezelrijke voedingsmiddelen, die de opname van de suikers vertragen. Je kunt ook kiezen voor een lagere UMF-waarde, die minder MGO en dus minder suikers bevat.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Manuka honing is een exclusief en duur product, dat niet overal verkrijgbaar is. Je kunt manuka honing kopen bij gespecialiseerde winkels, zoals biowinkels, reformwinkels, natuurwinkels, of online. Koop Manuka-honing bij betrouwbare leveranciers, bij voorkeur uit Nieuw-Zeeland. Controleer altijd op het UMF (Unique Manuka Factor) label, wat de kwaliteit en authenticiteit waarborgt.

De prijs van manuka honing varieert afhankelijk van de UMF-waarde, de hoeveelheid en de verpakking. Gemiddeld betaal je tussen de 10 en 100 euro per pot.

Volgende MGO-waarden kan je terugvinden: 100+, 250+,400+,550+. hoe hoger de UMF-rating, hoe beter het is in termen van voedingsvoordelen

Om zeker te weten dat je zuivere Manuka honing koopt, is het slim om op het zeshoekige MGO-keurmerk te letten. Dit keurmerk waarborgt zuivere, monoflorale Manuka honing en geeft de MGO-waarde aan.

Een ander keurmerk waaraan je zuivere manuka honing kunt herkennen is het zwarte ‘New Zealand Made’ logo. Dat betekent dat je het authentieke, Nieuw-Zeelandse product koopt!

Bewaren

Bewaar de honing op een koele, donkere plaats. De textuur kan veranderen bij lage temperaturen, maar dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit. Vermijd blootstelling aan warmte, licht en vocht, want die kunnen de kwaliteit en de werking van de honing aantasten. Manuka honing kan lang bewaard worden, zolang de pot goed afgesloten is. De honing kan na verloop van tijd kristalliseren, maar dat heeft geen invloed op de smaak of de werking. Je kunt de honing weer vloeibaar maken door de pot au bain-marie te verwarmen, maar niet te heet, want dan gaan de enzymen verloren.

Bereidingswijze

De donkerbruine honing heeft een subtiele kruidige smaak en een bloemige aroma. Je kunt hem verwerken in je smoothie, kwark, yoghurt of andere maaltijd. Upgrade je thee met een lepel Manuka. Gebruik het als glazuur voor vleesgerechten of gegrilde groenten voor een subtiele zoetheid.

No waste

Bijenwasresten in ongefilterde Manuka honing kunnen worden hergebruikt voor cosmetische doeleinden of zelfgemaakte kaarsen.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!