KRUIPTIJM
Kruiptijm is inheems in Europa en Noord-Afrika. De plant komt in Nederland voor in Zuid-Limburg in grasland en op kalkhoudende grond en wordt ook gebruikt als bodembedekker in siertuinen. Ook kan het blad als kruid gebruikt worden. Het is vaak te vinden in droge, zanderige bodems, langs wegen, in open velden en op bergachtige hellingen. Het gedijt goed in zonnige omgevingen en is bestand tegen droge omstandigheden. De plant kruipt, wordt 5-10 cm hoog en vormt een tamelijk losse zode. De kruipende stengels wortelen waar ze de grond raken en vormen zo grote tapijten De vrij dikke, stijve, van boven behaarde grijsgroene bladeren zijn elliptisch tot bijna rond en hebben aan de onderkant licht verdikte nerven.
Kruiptijm is wintergroen. Er bestaan verschillende cultivars elk met subtiele variaties in smaak en aroma..
De in het wild voorkomende kruiptijm bloeit in juni en juli met sterk geurende, roodpaarse bloemen. De onderste twee kelktanden zijn langer en veel smaller dan de bovenste drie en de bloem heeft vier meeldraden. De bloemstengel is behaard. De bloeiwijze bestaat uit een schijnkrans. Wanneer de planten in bloei staan, is een lichte aanraking voldoende om een krachtige en aangename geur in de lucht te verspreiden.
Kruiptijm is over het algemeen het hele jaar door verkrijgbaar, maar is het meest aromatisch tijdens de late lente en vroege zomer wanneer de plant in bloei staat. Dit is het ideale moment om kruiptijm te oogsten voor maximale smaak en aroma.
De honing die wordt geproduceerd door bijen die zich voeden met kruiptijmplanten in de buurt van de berg Hymettus, Athene, heeft een aangename kruidige en zoete smaak.
Voedingswaarde
Kruiptijm bevat geen vet of cholesterol. Het is een goede bron van vitamine C, vitamine A, ijzer, mangaan en vezels. Vanwege de kleine hoeveelheid die meestal wordt gebruikt in gerechten, zijn de glycemische index en lading van kruiptijm verwaarloosbaar.
Nutri-score: A GI = +/- 15
Energie | Eiwit | Vet | Koolhydraten | Vezels | |
100 g. | 101 kcal | 3.75g | 1.68g | 24.45g | 14g |
Kruiptijm past uitstekend in een gezonde koolhydraatbewuste voeding vanwege zijn lage caloriegehalte en verwaarloosbare koolhydraatgehalte. Het biedt smaak en voedingsstoffen zonder de bloedsuikerspiegel te beïnvloeden, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan evenwichtige maaltijden.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop-oogst
Kruiptijm is minder gangbaar in supermarkten dan gewone tijm, maar kan worden gevonden in gespecialiseerde kruidenwinkels of biologische winkels. Voor de meest kwalitatieve aankoop, kies voor verse takjes met een sterke geur en zonder tekenen van verwelking.
De soort staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als zeer zeldzaam en stabiel of iets toegenomen.
De beste tijd om kruiptijm te oogsten voor culinaire doeleinden is in het late voorjaar tot de vroege zomer, van mei tot november, net voor de bloei, wanneer de smaak het sterkst is.
Bewaren
Je kan tijm drogen: snij dan vlak voor de bloei enkele delen van het struikje af en hang de takjes te drogen op een donkere droge plek.
Als u van plan bent uw tijmblaadjes te drogen, wacht dan tot de plant uitgebloeid is in de vroege herfst. Oogst de nieuwe groei na de bloeiperiode, en zorg ervoor dat u dit in de vroege ochtend doet om de volle smaak en geur van de bladeren te behouden. Bundel de takken samen en hang ze op een koele, droge plaats in uw huis.
Nadat de takjes volledig zijn opgedroogd, bewaar je de blaadjes in een luchtdicht bakje, bij voorkeur in de koelkast. Verse kruiden verliezen hun smaak en aroma na een paar maanden, dus zorg ervoor dat u ze binnen deze termijn gebruikt.
Bewaar verse tijm in de koelkast, gewikkeld in een vochtige papieren handdoek en vervolgens in een plastic zak, voor maximaal een week.
Invriezen
Was en droog de takjes, plaats ze in een diepvrieszakje en bewaar ze maximaal 6 maanden.
Bereidingswijze
Aangenaam aroma verwant aan mint en de gewone tijm. Kruiptijm kan worden gebruikt in veel gerechten waarin ook gewone tijm wordt gebruikt, zoals soepen, sauzen, marinades en vleesgerechten. Vanwege zijn sterke smaak is het aan te raden het met mate te gebruiken.
Het kruid kan door een salade worden gedaan.
Het is eveneens een uitstekend kruid om voedsel te bereiden dat op langzame wijze wordt bereid daar het zijn smaak lang behoudt. Het wordt vooral gebruikt in de mediterrane en Italiaanse keuken.
Gedroogde, verpulverde tijmblaadjes kunnen uitstekend door kruidenzout worden gedaan.
De blaadjes kunnen ook worden gebruikt om een thee van te zetten. Over het algemeen wordt de smaak van een theekruid beter als je het kruid droogt want vers geeft het moeilijker zijn smaak aan het theewater.
No waste
- Verwijder de bladeren van de taaie stelen voordat je ze in een gerecht gebruikt.
- Kruiptijm past goed bij lam, kip en groentegerechten.
- Het kan worden gebruikt als een vervanging voor gewone tijm, maar let op de sterkere smaak.
- Als de kruiptijm begint te verwelken, maak er dan een olie of azijn infusie van.
- De stelen, die te taai zijn om te eten, kunnen worden toegevoegd aan bouillons voor extra smaak.
- De bloemen van kruiptijm zijn ook eetbaar. Voeg kruiptijm toe aan boter of olie en laat het infuseren voor een heerlijke smaakmaker voor geroosterd brood of groenten.
- Gebruik de overgebleven stelen en takjes van kruiptijm om zelfgemaakte bouillon of soepen te aromatiseren voor extra smaak.
Info
Kruiptijm groeit bodembedekkend en laat zich goed combineren met andere planten. Het geeft onkruid geen kans. Bijen komen graag af op de specifieke geur.
Kruiptijm lijkt op wilde tijm maar heeft een paarse kelk.
Gedroogde bloemen houden motten weg uit kleding en beddengoed.