KOUSENBAND

Dit oorspronkelijk uit West-Afrika afkomstige gewas was al omstreeks 3500 vóór Christus in Ethiopië bekend. Later verspreidde het zich via Arabië naar India.

Deze lange sperzieboonachtige peul wordt gekweekt in tropische, Aziatische gebieden en in Zuid-Amerika. De lange groene peul, de vrucht van de plant, bevat als hij doorrijpt een vijftiental niervormige, bruine of zwarte zaden.

Kousenband groeit aan een klimmende plant die gemakkelijk   vier meter hoog kan worden. Bloeiende kousenbandjes halen openen ‘s ochtends met een bleekgeel-violette bloem en sluiten deze ’s middags  maar dan is hij inmiddels wel blauw gekleurd.

Een lange peul van 90 cm is geen uitzondering maar zulke lengtes vereisen een lange groeiperiode onder warme omstandigheden, zoals in Zuidwest-Azië, het Caraïbisch gebied of op Hawaï, waar de kousenband ook wordt geteeld. Zulke lengtes zullen in ons klimaat niet bereikt worden. Bij ons imiteert men het gewenste klimaat met verwarmde kassen of poly-tunnels, goed voor kousenbandjes van 30 tot 40 cm. Kousenband groeit twee aan twee.

Hij wordt geoogst als de bonen zo dik als een potlood zijn, ze zijn dan op hun malste. Kousenband wordt onrijp geplukt met bonen die dan donkergroen en glad zijn.

In de winkels kom je soms twee soorten tegen:

  • De Surinaamse , deze is dunner, grilliger van vorm, iets donkerder van kleur, duurder en lekkerder dan
  • De Thaise.

Tegenwoordig is er ook kousenband uit Spanje op de markt, die dan weer dikker dan de Thaise kousenband is.

Soms kom je de paarse variant uit China tegen, deze wordt in de late zomer geoogst.

Cowpeas en kousenband zijn populair in het zuiden van de Verenigde Staten (gecombineerd met varkensvlees), de Caraïben, Afrika en Azië.

Voedingswaarde

De lange gezonde peulen bevatten foliumzuur, kalium en andere mineralen, naast vitaminen B1 en B6. Kousenband bestaat voor zo’n 90% uit water. Het bevat zeer weinig koolhydraten en is caloriearm maar ook vezelarm.

GI= 11-25

/100 gr Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
Vers 43 kcal 3.0g 0.0g 7.0g 0.0g 1.3g
Gekookt 29 kcal 2.7g 0.2g 2.5g 2.4g
Boontjes 347 kcal 24.23g 1.31g 61.91g 11g
USDA 47 kcal 3g 0g 8g 0g

ZUCSU: Kousenband bevat een matige hoeveelheid koolhydraten, maar is ook rijk aan vezels. Vezels zijn essentieel voor de spijsvertering en zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer worden afgebroken en geabsorbeerd, wat resulteert in een langzamere stijging van de bloedsuikerspiegel. Het is voedzaam, vezelrijk en heeft een lage glycemische index, waardoor het een gezonde keuze is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Kousenband kan tot september onder glas koud geteeld worden, en is beschikbaar van juni tot oktober daarna worden ze geïmporteerd.

Kousenband is verkrijgbaar in sommige supermarkten maar veelal in toko’s en speciaalzaken. Als mogelijk koop de Surinaamse, deze is fijner van smaak. Surinaamse bossen kousenband zijn dunner en grilliger van vorm en structuur. Ook zijn ze iets donkerder van kleur.

Bij aankoop hoort kousenband jong en sappig te zijn.

Het is belangrijk, dat je bij aanschaf let op:

  • De stevigheid: een verse bos kousenband ziet er fris en stevig uit. Als de peulen slap en verschrompeld zijn, zijn ze niet vers meer.
  • De stugheid: kousenband mag niet stug aanvoelen, maar vast.
  • De kleur: mooi licht- tot donkergroen is. Niet verse kousenband ziet er zeer dof uit.
  • De geur: fris is. Niet verse kousenband ruikt muffig.
  • De puntjes niet zijn verkleurd.

Kousenband wordt ook industrieel ingeblikt.

Bewaren

Kousenband houdt niet van kou. Bewaar ze dan ook niet te lang in de koelkast (max. 1 week). Ze verkleuren dan heel snel. Bewaar ze op een donkere, koele plaats. Je kunt ze dan ongeveer 3-5 dagen bewaren. Snij ze ook niet doormidden maar leg de hele peulen in een boogje op de plank.

Heb je een restje gare kousenband over? Doe de kousenband in een afsluitbaar bewaarbakje. De kousenband kun je dan nog 2 dagen in de koelkast bewaren.

Je kunt kousenband ook goed met zout inmaken.

Invriezen

De bonen worden ook ingevroren, maar vries kousenband liever zelf niet in, want de groente bevat te veel vocht. Bereide kousenband kan je nog 3 maanden in de vriezer bewaren.

Bereidingswijze

Reken 300 gram kousenband per persoon om 250 gram groenten op je bord te krijgen.

De smaak lijkt op die van een sperzieboon, maar toch verschillend, hij is wat pittiger, krachtiger en sappiger. Kousenband kan op dezelfde manier worden bereid als andere bonen: gestoomd, geblancheerd, geroerbakt of gestoofd.

Snij de droge uiteinden van de boon, en snij in korte stukjes (3-5cm). Snijd kousenband in gelijke stukken voor een gelijkmatige bereiding.

Ze hoeven minder lang te koken dan sperziebonen (5-10 minuten is genoeg) en zijn daarom ook zeer geschikt om te smoren of te roerbakken.

Vers smaken ze echt het best. Ook de jonge bladeren en de jonge plantjes worden gegeten als groente.

Goed te combineren met bonenkruid, kervel, lavas of dragon.

Bereidingstijden

Koken Roerbakken Magnetron Smoren Stomen
12-16 min 10-13 min 5-8 min +/- 20 min 15-20 min

Info

De boontjes geoogst uit kousenband vinden wij terug als (zwart)oog boontjes of “black eyed beans’ (zie aldaar).

Vermoedelijk is de kousenband de langste groente ter wereld.

 

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!