KATTENSNOR

De bloem komt oorspronkelijk uit Mexico en is inheems in Zuid-Amerika, maar is ook volledig ingeburgerd in een aantal Zuid en Zuidoost Aziatische landen zoals India, Bangladesh en Indonesië. In Europa is het een vrij onbekende plant nog, maar ook hier begint het in populariteit toe te nemen. De Kattensnor bloeit van augustus tot de eerste nachtvorst met roze bloemen1. De plant kan in maart-april onder glas worden uitgezaaid, in de volle grond na half mei

Het is te vinden langs wegen, in velden en tuinen, en het staat bekend om zijn opvallende bloei die lijkt op kattenstaarten, vandaar de naam.

De kattensnor wordt in het voorjaar gezaaid en bloeit in de zomer en vroege herfst met roze, witte of paarse bloemen. Uit elke individuele bloem steekt een netwerk aan meeldraden. Wanneer de bloemen verwelken komen er vruchten tevoorschijn met lange meeldraden als “spinnenpoten” of “katten snorharen”.

Voedingswaarde

Rijk aan mineralen en fytonutriënten. Kumis Kucing thee zou een gunstig effect hebben op de nieren(stenen) en jicht.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Koop kattensnor op lokale markten of bij gespecialiseerde kwekerijen. De meest kwalitatieve exemplaren zijn vaak beschikbaar in de late lente tot vroege zomer. Kies planten met stevige stelen en frisse, onbeschadigde bladeren.

BEWAREN

Bewaar kattensnor in de koelkast, gewikkeld in een vochtige doek om de versheid te behouden. Het is echter belangrijk om te weten dat kattensnor het beste vers wordt gebruikt, omdat het zijn textuur en smaak kan verliezen bij langdurige opslag.

Bereidingswijze

Kattensnor voegt een subtiele peperachtige smaak toe aan salades, sandwiches en als garnering voor gerechten. De bloemen kunnen ook worden gebruikt om een vleugje kleur en smaak toe te voegen aan desserts of drankjes.

je kan er  een heerlijke Kumis Kucing thee van zetten.. Hiervoor gebruik je de gedroogde blaadjes van de plant.

Thee met kattensnor heeft een wat bittere smaak die erg goed combineert met andere fruitige thee melanges. Deze thee komt oorspronkelijk uit Indonesië en met name Java en Sumatra.

Kumis Kucing of Remoedjoeng is de Indonesische naam voor de kattensnor en daar mee is Kumis Kucing dus een heuse Kattensnor thee.

No Waste

Gebruik eventueel overschot van kattensnor in zelfgemaakte kruidenboter, of droog de bloemen voor decoratieve doeleinden en het toevoegen van een peperige kick aan gerechten.

Info

In Indonesië wordt Kumis Kucing vaak gebruikt om een thee te maken, bekend als ‘Kumis Kucing thee. Deze thee wordt gedronken voor zijn gezondheidsvoordelen, vooral voor de ondersteuning van de nierfunctie.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel er enig bewijs is voor de gezondheidsvoordelen van Kumis Kucing, er meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om deze claims volledig te onderbouwen.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!