JELLY BEAN

Onder de merknaam Jelly Belly produceert de Amerikaanse firma Jelly Belly Candy Company sinds 1976 de bekende jelly beans, stevig aan de buitenkant en zacht jelly-achtig aan de binnenkant.

De snoepjes in de vorm van een kidneyboon zijn ca. 1 cm groot en bestaan uit een gekleurd suikerlaagje met een gel-achtige kern. De hoofdbestanddelen zijn suiker, glucosestroop en gemodificeerd zetmeel (van maïs). Ze zijn waarschijnlijk geëvolueerd uit een combinatie van het Midden-Oosterse kruiderijen en de zachte, geleiachtige Franse snoepjes ‘Turkish Delight’, gecombineerd met de harde snoepjestechnieken die populair waren in Amerika.

Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan smaken, van traditioneel fruit tot meer exotische smaken zoals popcorn of kaneel. Tegenwoordig zijn er meer dan 50 verschillende soorten, met ieder een andere kleur en smaak. Om ze smaak te geven worden er natuurlijke ingrediënten, zoals echte vruchtensappen, koffie en chocola gebruikt.

Onder de soorten bevinden zich niet gangbare smaken als jalapeño, popcorn, geroosterde marshmallow en Piña Colada..

Voedingswaarde

1 snoepje bevat +/- 4 kcal. en is gelatine-vrij.

Als je elke dag 100 gram jelly beans tot je zou nemen dan zou dat zelfs neerkomen op 19,61 kg potentieel extra lichaamsgewicht.

Glycemische index >70

Jelle beans bevatten: suiker, glucosestroop, maïszetmeel, voedingszuur (appelzuur, citroenzuur, E297), glansmiddel (bijenwas, carnaubawas, schellak), natuurlijke aroma’s, kleurend concentraat (spirulina, saffloer, wortel, zwarte bes), spirulina-extract, kokosolie, kleurstof (karamel, E100, E153, E171]).

De exacte voedingswaarde kan variëren afhankelijk van het merk en de specifieke ingrediënten.

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
10 stuks (14g) 47 kcal 0.7g 0g 11g 6.9g 0g
100g 376 kcal 0g 0g 94g 77g 0g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Jelly beans zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten, snoepwinkels en online. Voor een kwalitatief hoogstaand product kan men kiezen voor bekende merken die bekend staan om hun natuurlijke smaakstoffen en kleurstoffen.

Bewaren

Jelly beans moeten worden bewaard op een koele, droge plaats, uit direct zonlicht. Ze moeten ook worden beschermd tegen vocht om te voorkomen dat ze plakkerig worden.

Jelly beans kunnen smelten als ze aan hitte worden blootgesteld. Bewaar ze dus niet in de buurt van een warmtebron.

Bereidingswijze

Info

Chef’s advies

Jelly beans kunnen smelten als ze aan hitte worden blootgesteld. Bewaar ze dus niet in de buurt van een warmtebron.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!