JAMBALAYA

De naam “jambalaya” komt waarschijnlijk van het Spaanse woord “jamon”, wat ham betekent, gemengd met “paella”, een verwijzing naar de Spaanse rijstschotel.

Jambalaya is een smaakvol en bevredigend gerecht dat de rijke culinaire geschiedenis van Louisiana weerspiegelt. Het biedt een smakelijke combinatie van vlees, zeevruchten, rijst en groenten, allemaal doordrenkt met de smaakvolle specerijen van de regio.

Het gerecht is van oorsprong een afgeleide van het Spaanse rijstgerecht paella ontwikkeld toen Spanje het gebied, dat de Louisiana Purchase omvat, beheerste. Het belangrijkste verschil is de vervanging van de toentertijd in Amerika weinig voorkomende saffraan door tomaten.

Er zijn net zoveel variëteiten van jambalaya als er koks zijn die het gerecht bereiden. Jambalaya uit de gebieden waar de Cajuns wonen wordt meestal op een andere manier bereid dan jambalaya uit New Orleans.

Er zijn twee hoofdvarianten:

  • Cajun, die donkerder en zonder tomaten is
  • Creools, die tomaten bevat.

Jambalaya is een hartig gerecht dat rijst, vlees en groenten combineert. Het kan verschillende soorten vlees bevatten zoals kip, andouilleworst, ham, garnalen of ander zeevruchten. Het gerecht is doorgaans gekruid met paprika, uien, selderij (de “heilige drie-eenheid” van de Cajun-keuken) en soms tomaten.

Hoewel jambalaya het hele jaar door kan worden bereid en gegeten, is het een populair gerecht tijdens feestelijke bijeenkomsten, festivals en vooral tijdens het Mardi Gras-seizoen in Louisiana.

Voedingswaarde

Gezien de evenwichtige mix van koolhydraten, eiwitten en vetten, zou het gerecht een gemiddelde nurti-score hebben, maar de score kan worden beïnvloed door het zoutgehalte.

De voedingswaarde van jambalaya kan variëren afhankelijk van de specifieke ingrediënten en verhoudingen die worden gebruikt.

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100g + vlees 161 kcal 10.7g 8.68g 9.31g 0.87g 0.41g
1portie (250g) 350-450 kcal 20-30g 10-20g 40-50g 2-4g

ZUCSU: Jambalaya kan passen in een gezonde koolhydraatbewuste voeding als het wordt bereid met volkorenrijst en veel groenten. Het is echter belangrijk om de portiegrootte in de gaten te houden, vooral voor mensen met diabetes.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Hoewel jambalaya thuis kan worden gemaakt met verse ingrediënten, zijn er kant-en-klare mixen beschikbaar in supermarkten, vooral in de VS. Deze mixen bevatten vaak de benodigde kruiden en specerijen voor een authentieke smaak.

Bewaren

Bereide jambalaya kan 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard. Het kan ook worden ingevroren voor langere houdbaarheid.

Bij het opwarmen kan een beetje bouillon worden toegevoegd om het vochtig te houden.

Bereidingswijze

Een heerlijk en gemakkelijk éénpansgerecht met rijst dat barst van smaak, heerlijk in combinatie met kip. Uiteraard maak je dit fusion gerecht zo pittig als je zelf wilt.

Om jambalaya te bereiden kookt men rijst in een pan samen met groenten en vlees. Rijst vormt het hoofdingrediënt, de sleutel tot een goede jambalaya is dan ook de textuur van de rijst. Zorg ervoor dat de rijst volledig gaar is, maar niet papperig.

Het gerecht wordt aangevuld met ui, paprika en bleekselderij. Het vlees bestaat vaak uit gerookte worst (zoals chorizo) en kan ook kip, ham en in het oorsprongsgebied zelfs schildpad en alligator bevatten.

Meestal maken ook fruits de mer zoals schelp- en schaaldieren deel uit van het gerecht.

Pas het kruidenniveau aan naar smaak. Sommige mensen geven de voorkeur aan een pittigere jambalaya, terwijl anderen een mildere versie willen. Vaak wordt ook tabascosaus toegevoegd als  smaakmaker.

Info

De stad Gonzales in Louisiana is de zelfbenoemde jambalaya hoofdstad van de wereld. Elk voorjaar wordt daar het Jambalaya Festival gehouden.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!