JALAPENO

De naam “jalapeño” is afgeleid van “Jalapa” (of Xalapa), de hoofdstad van de staat Veracruz in Mexico, waar de peper traditioneel werd gekweekt.

Jalapeños zijn inheems in Mexico en worden al duizenden jaren door de inheemse bevolking gekweekt. Op de Scovilleschaal scoort hij tussen de 1.000 en de 50.000 wat betreft scherpte. De plant is ongeveer anderhalve meter hoog; de vruchten zijn een 4 tot 12 cm lang. De Jalapeño is een stevige en glanzende chilipeper. Er bestaan ongeveer 180 verschillende soorten, waarvan er zo’n 120 actief gekweekt worden, vooral in Mexico en de VS. Meestal betreft het hybrides ofwel kruisingen tussen een bepaalde jalapeñosoort met een andere (jalapeño)peper.

De soorten onderscheiden zich onder andere in scherpte, in grootte van de pods, de opbrengst per plant, de kleur van de pods, de bestendigheid tegen ziektes.

De grootste jalapeño’s worden 12-15 cm lang en zo’n 5 cm breed, onder meer de soorten Chilipeño en Gigante, terwijl de soort Suchito Solerito pepertjes van slechts 2 cm oplevert.

De meeste jalapeño’s hebben in onrijpe toestand een groene kleur en worden rood als ze rijpen. Er bestaan ook gele, oranje, paarse en zwarte jalapeñohybrides. De pepers worden geoogst als de vrucht hardgroen van kleur is, daarna kunnen ze nog doorkleuren naar rood. De scherpte van de pepers, afkomstig van het stofje capsium, neemt toe naarmate de peper verder rijpt. Ze worden dan doorgaans zoeter.

Als men geen prijs stelt op de hete smaak moet men de zaden en de zaadlijsten verwijderen voordat de jalapeño’s gegeten worden.

Er bestaan een aantal soorten die zelfs geen spoor van enige hitte bevatten, onder andere Dulce, Felicity en Fooled You. De heetste jalapeñosoort is Numex Pinata die een hitte op de scovilleschaal van 50.000 kan bereiken. Dat is 10 keer zo heet als een gemiddelde jalapeño.

 

Voedingswaarde

Glycemische index 32

Vitaminen: Rijk aan vitamine C en bevat ook vitamine A, K en B-vitamines. Mineralen: Bevat kalium, magnesium, ijzer en zink in kleine hoeveelheden.

Ze bevatten ook een unieke verbinding genaamd capsaïcine, die verantwoordelijk is voor hun pittige kwaliteit en veel van hun gezondheidsvoordelen8.

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100g 28 kcal 0.9g 0.4g 7g 4.1g 2.8g
Opgelegd (AH) 39 kcal 2g 0.9g 4.5g 2g 2.5g
1 jalapeno 4 kcal 0.4g

 

ZUCSU: Jalapeño’s kunnen passen in een gezonde koolhydraatbewuste voeding. Ze voegen smaak toe zonder veel koolhydraten of calorieën. Voor mensen met diabetes kunnen jalapeño’s een smakelijke manier zijn om gerechten op smaak te brengen zonder toegevoegde suikers of zetmeel

 

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Een jalapeno peper weegt per stuk: 15-30gram.

De Jalapeñopeper is jaarrond beschikbaar (seizoen maart tot/met december) in de meeste supermarkten.

Let erop dat de pepers stevig aanvoelen. Het steeltje moet frisgroen van kleur zijn. Koop geen pepers met kleine beschadigingen, want dan gaat de peper snel achteruit. Vraag naar de Jalapeño peper bij je lokale groentespeciaalzaak.

Ingemaakte en gedroogde jalapeñopepers zijn goed verkrijgbaar.

Bewaren

Verse jalapeños kunnen het beste worden bewaard in de groentelade van de koelkast en worden gebruikt binnen een week

Je kunt hem ook buiten de koelkast bewaren op een temperatuur tussen de 15 en 18 graden.

Je kunt Jalapeño pepers bewaren in een goed afsluitbaar potje gevuld met wat azijn in de koelkast. Zo blijven ook half afgesneden exemplaren wekenlang goed.

Gedroogde of ingeblikte jalapeño’s kunnen op een koele, donkere plaats worden bewaard.

Invriezen

Je kunt de peper prima invriezen. De smaak gaat hierdoor niet verloren.

  • Allereerst was je de pepers en snijd je de steeltjes eraf. Vervolgens maal je ze fijn met een keukenmachine en schep je ze losjes in een glazen pot. Deze vries je in. Wanneer je pepers nodig hebt, schep je er een paar uit deze pot.
  • Je kunt Jalapeño pepers ook in zijn geheel invriezen. Droog ze na het wassen goed af en leg de pepers in de diepvries. Zorg dat ze niet aan elkaar kleven, want dit zorgt voor beschadiging als je ze eruit wilt halen. Als je een peper nodig hebt, haal hem dan uit het vriesvak en spoel hem af onder warm water. Hij is dan klaar voor gebruik.

Bereidingswijze

Jalapeños hebben een duidelijke pittige smaak, maar de hitte kan variëren tussen individuele pepers.

Was de Jalapeño pepers voor gebruik en verwijder het steeltje. Halveer ze met een mes in de lengte en schraap de zaadlijsten eruit.

De zaadjes en de zaadlijsten van pepers zijn het scherpst en pittigst. Die kun je voor het gebruik verwijderen.

Over het algemeen geldt: hoe kleiner de peper, hoe heter de smaak. Maar hoe rijper, hoe milder in smaak. Jalapeños kunnen rauw worden gesneden en worden toegevoegd aan salades, salsas of guacamole voor een pittige kick.

Jalapenos kunnen worden geroosterd tot de huid geblakerd en geblisterd is. Vervolgens verwijdert u de stelen, zaden en aders en schilt u de huid weg.

Info

Chef’s advies

Bij het hanteren van jalapeños is het raadzaam handschoenen te dragen om irritatie van de huid of ogen te voorkomen. Het wassen van de handen na het hanteren van de pepers is aanbevolen. Het capsium dat in pepers zit dringt namelijk in de huid en is niet afwasbaar. Wrijf niet in je ogen, nadat je pepers hebt gesneden!

Door zijn stevigheid en milde smaak is hij ook goed te gebruiken om te vullen. Ze kunnen worden geroosterd, gegrild, gestoomd of gefrituurd. Een populaire bereiding is “jalapeño poppers”, zie aldaar.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!