HALLOUMI

Halloumi is een kaassoort die oorspronkelijk uit Cyprus komt, daterend uit de Byzantijnse periode. Het is een kaas met een lange geschiedenis en is al terug te vinden in de Middelleeuwen. Het wordt gemaakt van een mengsel van geiten- en schapenmelk, hoewel tegenwoordig ook vaak koeienmelk wordt gebruikt. De ongepasteuriseerde koeien-, geiten- en schapenmelk wordt gebruikt in wisselende verhoudingen. De melk wordt gestremd met enzyme. Er wordt meestal geen of weinig zuursel gebruikt.

De kenmerkende rubberachtige consistentie ontstaat doordat de kaasmassa (wrongel) in wei opnieuw wordt verhit. Door deze verhitting vormen de eiwitten lange ketens en krijgen melkzuurbacteriën geen kans om achter te blijven in de kaas.

Door deze specifieke eiwitstructuur heeft deze kaas een hoog smeltpunt en  kan deze kaas worden gegrild, gebakken of gefrituurd, waarbij hij niet smelt en een krokant korstje krijgt. In het Midden-Oosten worden dit soort kazen ook vers gegeten.

Industrieel geproduceerde halloumi bevat vaak meer koeienmelk dan melk van geiten of schapen omdat dit goedkoper is. Spijtig genoeg verandert hierdoor de smaak en smelt deze sneller tijdens het bakken.

De kruiden worden toegevoegd tijdens het pekelproces. Daardoor worden ze samen met het zout opgenomen in de kaas. Een deel van de kruiden en specerijen kunnen tevens in en/of rond de kaas zitten. Vaak samen met maïs of olijfolie verpakt.

Berloumi is een Belgische (Berlarese) grillkaas van het type halloumi. Elk seizoen wordt deze bereid met zijn jaarlijks terugkerende marinade met kruiden. De kaas wordt uitsluitend van weidemelk gemaakt.

Beroumi produceert kazen op het ritme van de seizoenen. Elk seizoen heeft een andere marinade. Zo smaakt hij in de lente naar chilipeper en munt. Maar in de winter tref je dan weer gerookte toetsen aan.

Voedingswaarde

De voedingswaarden kunnen variëren naargelang het merk.

Rijk aan eiwitten (gemiddeld 18g), vet (gemiddeld 25g), calcium en bevat ook fosfor.

Het bevat een aanzienlijke hoeveelheid zout  (800-1000mg). Nutri-score D.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
/100g 290 kcal 22.27g 21.9g 0.9g 0g 0g
Berloumi winter 340 kcal 18,9g 28,38g 2,8g 2g  

ZUCSU: Halloumi past goed in een koolhydraatbewuste voeding omdat het van nature weinig koolhydraten bevat. De kaas is echter rijk aan verzadigde vetten en zout, dus het is belangrijk om dit met mate te consumeren. Voor mensen die op hun zoutinname letten, kan het nuttig zijn om halloumi even in water te weken om het zoutgehalte te verminderen.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Halloumi kan je kopen in de meeste supermarkten, bij speciaalzaken en in sommige biologische winkels. Het wordt vaak verkocht in vacuümverpakkingen om de versheid te behouden. Kontroleer de ingrediëntenlijst van de producten. Echte halloumi is gemaakt van schapen- en geitenmelk.

De beste kwaliteit halloumi komt nog steeds uit Cyprus, en de kaas wordt vaak verkocht in blokken. Let op het keurmerk van herkomst wanneer je de kaas koopt.

Voor de meest kwalitatieve halloumi, zoek naar traditionele Cypriotische merken of kaas van boerderijen die schapen- en geitenmelk gebruiken.

De Belgische  Berloumi kan je terugvinden in verschillende soorten.

  • Seizoensgebonden
  • 100% geit
  • Bio

Bewaren

Traditioneel wordt halloumi best bewaard in haar natuurlijke sappen, of in muntblaadjes die ervoor zorgen dat de kaas langer vers blijft en haar smaak beter behoudt. In sommige pakjes verse halloumi zal je daarom nog steeds wat restjes van munt tegenkomen.

Vacuümverpakte halloumi kan een paar maanden bewaren in de koelkast. Eenmaal geopend, moet halloumi binnen een paar dagen worden geconsumeerd om optimale versheid en smaak te garanderen. Bewaar de geopende halloumi in een luchtdichte container in de koelkast.

Invriezen

Je kan halloumi ook invriezen, eventueel snij je de kaas eerst in plakjes, dan ontdooit hij nadien wat sneller. Het kan tot drie maanden in de vriezer worden bewaard. Houd er rekening mee dat de textuur na het ontdooien iets kan veranderen.

Bereidingswijze

Halloumi kan gegrild, gebakken, of rauw gegeten worden. Het is een veelzijdige kaas die goed combineert met salades, in kebabs, of als onderdeel van een meze-schotel.

De smaak van halloumi is uniek; het is zout met een milde, licht zurige en romige smaak. Wil je minder zout dan kan je de kaas voor het bereiden een half uurtje in water leggen.

Door het hogere smeltpunt kun je halloumi grillen, frituren of bruin bakken zonder dat hij smelt. Door het hoge eiwitgehalte ontstaat er tijdens het bakken een natuurlijk krokant laagje.

De kaas heeft een romige, zoute smaak en een stevige, rubberachtige textuur. Doordat het zo’n stevige kaas is kun je het niet verkruimelen, maar wel in plakjes snijden.

Berloumi geitenkaas is iets vochtiger waardoor het een beetje langer duurt om de kaas te bakken. Gebruik daarom iets meer olie en een hoger vuur.

No waste

  • Water waarin halloumi is bewaard, kan gebruikt worden om brooddeeg een lichte zoute smaak te geven.
  • Kleine stukjes overgebleven kaas kunnen worden verbrokkeld over salades of gestoofde groenten.

Info

Voor de toekenning van een herkomstbenaming is een maximum van 50% koemelk toegestaan. Omdat de aanvraag zowel door het Turkse als Griekse deel van Cyprus is ingediend, ziet het er naar uit dat de Europese Unie de herkomstbenaming gezamenlijk zal toekennen. Halloumi lijkt op deze manier het verdeelde eiland te verenigen.

Chef’s advies

  • Spoel de kaas voor het koken af onder koud water om overtollig zout te verwijderen.
  • Droog de kaas goed af voor het grillen of bakken om een knapperige buitenkant te krijgen.
  • Grill halloumi op een hoge temperatuur voor een knapperige buitenkant en zachte binnenkant.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!