GRANA PADANO

De geschiedenis van Grana Padano begint in de 12e eeuw, toen monniken in de kloosters van de regio begonnen met het maken van kaas als een manier om melk te conserveren en een bron van voedsel te hebben tijdens de wintermaanden.

In de 20e eeuw kreeg Grana Padano erkenning en bescherming als een geregistreerde oorsprongsbenaming (DOP) in 1954. Dit betekent dat alleen kaas die volgens strikte specificaties en in het aangewezen gebied wordt geproduceerd, de naam “Grana Padano” mag dragen. Deze beschermde status waarborgt de kwaliteit, authenticiteit en tradities van de kaas.

De productie en kwaliteit worden gecontroleerd door de Consorzio per la Tutela del Formaggio Grana Padano. Grana Padano is sinds 1996 een beschermde oorsprongsbenaming in de Europese Unie

De naam ‘Grana Padano’ onderscheidt zich van de andere harde grana kazen en moet wel altijd volledig worden uitgesproken. Er zijn namelijk ook ‘Grana’ of  ‘Padano’-type kazen, maar om een kaas Grana Padano te noemen moet deze aan strikte voorwaarden voldoen.

Grana Padano lijkt veel op Parmezaanse kaas, waar hij dan ook vaak mee verward wordt. In tegenstelling tot Parmezaanse kaas, die alleen gemaakt mag worden volgens strenge regels en in een beperkt gebied in de omgeving van Parma, wordt Grana Padano in een groot deel van Noord-Italië, van de Povlakte tot in de Dolomieten, geproduceerd. Vandaag bestrijkt het de regio’s van Lombardije, Piëmonte, Trentino, Piacenza in Emilia Romagna evenals een klein deel van de Veneto.

Het productieproces begint met het verzamelen van verse koemelk van lokale melkveehouderijen waar de koeien op grasweiden grazen en naast gras ook hooi en gedroogd veevoer krijgen. Het afromen van de melk kan altijd gedaan worden (niet alleen ’s avonds).

Na het doorstaan van de kwaliteitscontroles en het bereiken van de vereiste rijpingsperiode, worden de kazen gecertificeerd door het Grana Padano-consortium. Ze worden gemarkeerd met het consortiumlogo, dat garant staat voor de authenticiteit en kwaliteit van de kaas.

De Grana Padano wordt duidelijk gemerkt om er zeker van te zijn dat je te maken hebt met een échte Grana Padano. Tijdens de productie wordt er een caseïne plaat in de wrongel gelegd. Na productie wordt er een klavertje vier in de korst geprint die de geboorte van de kaas symboliseert. De korst wordt verder versierd met diamant vormpjes. Na het rijpingsproces worden nogmaals alle kwaliteitseisen gecontroleerd. Als aan alle eisen is voldaan wordt de korst gebrandmerkt.

De Grana Padano is flink wat jonger dan de parmezaan (9-16 maanden) en is hierdoor een stuk zachter van smaak. De rokerige nasmaak van deze kaas wordt ook wel omschreven als boterachtig.

Giovanni Ferrari® verkrijgt het beste uit dit onalledaagse smaakprofiel door de rijpingstijden te verlengen. Deze kaasmeester laat de grana padano meer dan 20 maanden rijpen in plaats van de vooropgestelde 9 -16 maanden, waardoor hij in aanmerking komt voor de benaming ”riserva”, de absolute top op dit gebied.

De langere rijpingstijd zorgt ook voor een diepere gouden kleur en een verfijnde, intense geur.

Een Grana Padano heeft een cilindervorm met een platte boven en onder kant. Een kaas moet minimaal 24 kg zijn en er is geen maximumgewicht (kazen van 40kg zijn dan ook geen uitzondering). De diameter is tussen de 35 en 45 cm en hoogte tussen de 18 en 25 cm.

De kaas wordt gebruikelijk op 3  leeftijden geleverd:

  • Grana Padano: 9 tot 16 maanden,
  • Grana Padano Ottre: 16 maanden en ouder
  • Grana Padano Riserva: 20 maanden en ouder

Grana Padano heeft een compacte en korrelige textuur. De kaas is stevig en hard, maar toch gemakkelijk te snijden. Naarmate de kaas langer rijpt, ontwikkelt zich een kristallijne structuur in de kaas, wat een aangename crunch toevoegt aan de textuur.

Voedingswaarde

Grana Padano bevat een aanzienlijke hoeveelheid calcium. Vrij calorierijk met vooral verzadigde vetten.

 100 g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
Vers (Delhaize) 388 kcal 33g 28.4g 0g 0g
USDA 393 kcal 32.14g 28.57g 3.57g 0g
Riserva (ferrari) 398 kcal 33g 29g <0.5g 0g

ZUCSU: Het kan worden gebruikt als smaakvolle toevoeging aan gerechten zonder de koolhydraatinname significant te verhogen. Echter, vanwege het hoge vetgehalte, moet het met mate worden geconsumeerd als onderdeel van een gebalanceerd dieet.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Grana Padano heeft een compacte en korrelige textuur. De kaas is stevig en hard, maar toch gemakkelijk te snijden. Naarmate de kaas langer rijpt, ontwikkelt zich een kristallijne structuur in de kaas.

Grana Padano heeft een karakteristieke lichtgele tot donkergele kleur. De kaas heeft een gladde en harde korst met het Grana Padano-consortiumlogo. Het binnenste gedeelte van de kaas is lichter van kleur en vertoont kleine gaatjes die typerend zijn voor de kaas.

Je kan de kaas kopen bij gespecialiseerde kaaswinkels, supermarkten of online. Controleer of de Grana Padano die je koopt het consortiumlogo draagt. Kies de rijpingsgraad die het beste past bij jouw smaakvoorkeur en het beoogde gebruik van de kaas. Kies bij voorkeur voor een stuk kaas dat ter plaatse wordt gesneden om versheid te garanderen.

BEWAREN

Dankzij het rijpingsproces en de textuur heeft Grana Padano een lange houdbaarheid. Het kan maandenlang bewaard worden zonder aan kwaliteit in te boeten.

Bewaar Grana Padano op een koele en droge plaats. Wikkel de kaas in een vershoudfolie of kaasdoek.

Grana Padano is een kaas die verbetert met rijping, dus het kan zelfs nog beter smaken naarmate het langer wordt bewaard. Experimenteer met het proeven van de kaas op verschillende rijpingsstadia om jouw persoonlijke voorkeur te ontdekken.

Bereidingswijze

Grana Padano heeft een complexe en volle smaak. Het heeft een delicate zoetheid, gecombineerd met hartige en nootachtige tonen. De smaak wordt intenser en scherper naarmate de kaas langer rijpt. Jongere Grana Padano heeft een mildere, fruitige smaak, terwijl oudere kazen een scherpere en pikante smaak ontwikkelen.

De combinatie van zoetheid, nootachtigheid en pittigheid, samen met de kenmerkende textuur, maakt Grana Padano tot een onderscheidende en geliefde kaas in de culinaire wereld.

Grana Padano is een veelzijdige kaas die op verschillende manieren kan worden gebruikt in de keuken. Het kan worden genoten als een tafelkaas, geserveerd met vers fruit, noten en brood. Het is ook een uitstekende keuze voor het raspen over pastagerechten, risotto, soepen en salades. Daarnaast kan Grana Padano worden gebruikt als ingrediënt in hartige taarten, sauzen en vullingen. Bijna elk gerecht kun je wel wat meer flair geven door het af te maken met Grana Padano flakes on top!

Voor een maximale smaakervaring, laat Grana Padano op kamertemperatuur komen voordat je het serveert.

De korst van Grana Padano kan ook worden gebruikt om smaak toe te voegen aan soepen of stoofschotels.

Info

armigiano Reggiano is 100% natuurlijk en volledig vrij van additieven. Bij Grana Padano wordt gebruik gemaakt van lisozoma, een natuurlijke proteïne, die het gistingsproces van de melk onder controle helpt houden.

In 2017 werd massaal dierenleed aangeklaagd door CIWF (Compassion in World Farming) alwaar strenge voorschriften voor de productie gelden?

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!