DRUMSTICK (kip)

Drumstick is het onderste gedeelte van de kippenbout, het vel zit er vaak nog aan. De naam dankt de drumstick aan zijn vorm, het lijkt een beetje op een stok om een drumstel mee te bespelen. Het aantrekkelijke aan drumsticks is dat ze bereid en gegeten worden met het vlees nog aan het bot. Dit bot is gemakkelijk vast te pakken en het hoeft dan ook niet gegeten te worden met mes en vork. Dit maakt het ook erg aantrekkelijk voor bij buffetten en op feestjes.

Het is een sappig en smaakvol stuk vlees dat populair is vanwege zijn veelzijdigheid in de keuken.

Voedingswaarde

Drumsticks bevatten eiwitten, vitamines zoals B6 en B12, evenals mineralen zoals ijzer en zink. De exacte voedingswaarde kan variëren afhankelijk van de bereidingswijze en eventuele toevoegingen.

/100gram Energie Eiwit Vetten Koolhydraten
Vers met vel 214 kcal 26.9g 11.1g 0g
Zonder vel 171 kcal 27.98g 5.61g 0g

ZUCSU: Drumsticks zijn een goede bron van eiwitten en bevatten geen koolhydraten, waardoor ze passen in een gezonde koolhydraatbewuste voeding. Mensen met diabetes moeten echter rekening houden met de bereidingswijze en eventuele toevoegingen aan het gerecht. Gegrilde, gebakken of gestoomde drumsticks zonder toegevoegde suikers zijn over het algemeen een gezonde keuze.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Drumsticks zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en slagerijen. Kies voor verse, stevige exemplaren met een roze kleur en vermijd verkleuring of onaangename geuren. Je kunt ook biologische, vrije-uitloop- of scharrelkippenbouten overwegen voor een hoogwaardiger product..

Bewaren

Rauw kippenvlees kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur van 4°C. Bereid kippenvlees kunt u maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast bij een temperatuur van 4°C.Je kan drumsticks invriezen dan kunnen ze 8 maanden bewaard worden. Vries het rauwe kippenvlees nog op de dag van aankoop/ontvangst in.  Kippenvlees wat al één keer ontdooit is geweest niet meer opnieuw invriezen.

Bereidingswijze

Een drumstick weegt +/- 80 gram.

Haal de drumsticks een half uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat het vlees op temperatuur kan komen.

Was de drumsticks en dep ze droog met keukenpapier. Vaak wordt de drumstick gemarineerd, maar dit hoeft niet. Het garen van drumsticks kan even duren omdat het ook in het binnenste helemaal gaar moet worden. De poten bevatten botten en veel spierweefsel waardoor zij een 30-40 minuten moeten koken, braden, stoven.

Tegenwoordig zijn er ook stoomzakken waarbij deze in een speciale zak in de oven gaar gestoomd kan worden

Drumsticks zijn lekker als snack, borrelhapje en voor bij buffetten.

  • Marineer de drumsticks en grill of bak ze voor een knapperige buitenkant.
  • Voeg drumsticks toe aan stoofschotels voor een zachte textuur en rijke smaak.
  • Paneer en frituur drumsticks voor een krokante coating.
  • Rooster ze in de oven met kruiden en specerijen voor een eenvoudige bereiding.

No Waste

Gebruik kippenbotten en overgebleven vlees om zelfgemaakte kippenbouillon te maken.

Info

Chef’s advies

Bewaar geen bereid vlees dat u heeft overgehouden na een barbecue dit vlees heeft over het algemeen langer buiten de koelkast gestaan waardoor de kans op bederf groter is

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!