DASLOOK

De plant werd al in 1608 door de Vlaamse botanicus Dodonaeus beschreven in zijn Cruydenboeck. De plant komt voor in heel Europa (met uitzondering van het Middellandse Zeegebied), Klein-Azië, de Kaukasus, en in Siberië tot Kamtsjatka. De plant groeit bij voorkeur in schaduwrijke loofbossen met een humusrijke, vochtige, kalkhoudende ondergrond. Het is in België en Nederland een vrij algemene soort. Daslook komt in enorme aantallen in Limburg voor waar het de bodem van bossen wit kan kleuren in het voorjaar.

De schitterende witte bloemen hebben zes witte bloemdekbladen en zijn in losse bolvormige schermen gegroepeerd. De plant bloeit van april tot juni, soms tot juli.

Na juli verdwijnt het bovengrondse deel van de plant volledig en blijft enkel de ondergrondse bloembol over. Deze ondergrondse bollen vermeerderen zich snel en kunnen gaan woekeren. De plant wordt 30–40 cm hoog en groeit vaak in groep.

De ovale bladeren zijn 3–5 cm breed, donkergroen en parallel nervig. Ze verspreiden een sterke uiengeur. De bladeren zitten aan de ondergrondse bol vast met een draaiing in de steel waardoor de onderkant van het blad de bovenkant wordt.

Daslook is een inheemse en beschermde plant. Je mag hem niet plukken in het wild. Je kunt hem evenwel gemakkelijk in de tuin kweken.

In dorpen in en om het Mecsekgebergte in Hongarije worden eind maart of begin april daslook-festivals (medvehagyma-fesztivál) georganiseerd, waarbij daslook in vele varianten verwerkt in de maaltijd worden aangeboden.

De honing van daslook wordt gewonnen als deze plant in zeer grote hoeveelheden bloeit. In Hongarije in het gebied van het Mecsekgebergte wordt de honing als bijzonderheid verkocht.

Het seizoen voor daslook is kort maar krachtig. De bladeren beginnen te groeien in maart en zijn het meest smaakvol tot ongeveer eind mei. Het oogstseizoen loopt dus van het vroege voorjaar tot de vroege zomer. Het is belangrijk om daslook in deze periode te plukken, omdat de bladeren na de bloei minder smaakvol worden.

Voedingswaarde

Daslook bevat mineralen (ijzer, mangaan, magnesium en jodium), vitamines en antioxidanten.

Glycemische index < 15    Nutri-Score A

100 gr Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Vezels
Vers 23 kcal 0.9g 0.3g 2.93g 2.1g
Gesneden 77 kcal 6g 12g  
Op olie 393 kcal 1.4g 42g 2.7g 0g
Gedroogd 294 kcal 30g 4.7g 18.3g  

Met zijn lage koolhydraatgehalte en lage glycemische index is daslook uitstekend geschikt voor koolhydraatbewuste diëten. Het bevat weinig suikers en veel vezels, wat het ideaal maakt voor mensen die hun koolhydraatinname willen beperken zonder in te boeten op smaak en voedingswaarde.

Voordelen / Nadelen

Lookadem door de aanwezige zwavelverbindingen (allylmethylsulfide) dat door het lichaam opgenomen wordt en via de longen wordt uitgeademd.

Het blad van daslook kun je met zekerheid herkennen aan de sterke uiengeur. Verwar de bladeren van daslook niet met het meiklokje (Convallaria majalis) en de herfstijloos (Colchicum autumnale) deze zijn zeer giftig (maar reukloos)! Van deze drie soorten heeft enkel daslook een stengel met semi-cilindrische, driehoekige vorm in doorsnede. De twee andere giftige soorten hebben een ronde stengel.

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Daslook is meestal niet te krijgen in de winkel (beschermde plant), dus best teel je hem thuis.

De bladeren oogst je van april (soms vanaf maart) tot en met mei, vóór de bloei dan zijn ze het lekkerst.

In webshop’s kan je daslook in verschillende vormen vinden: gedroogd, gesneden en in olie.

Daslook is het meest beschikbaar in de lente, zowel in de natuur als op boerenmarkten. Hoewel je het in de natuur kunt plukken (zorg ervoor dat je het niet verwart met lelietje-van-dalen, dat giftig is), kun je het ook kopen bij gespecialiseerde markten of biologische winkels. Het seizoen is kort, dus sla je slag in maart en april, wanneer de bladeren het meest mals zijn.

Bewaren:

Bewaren kun je de bladeren nauwelijks, tenzij je ze in een vochtige handdoek wikkelt, dan zijn ze twee tot drie dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar hem bij voorkeur in een zak of bak vanwege de knoflookachtige geur die andere producten kan beïnvloeden.

Voor langdurige opslag kun je daslook invriezen. Blancheer de bladeren kort (10-15 seconden), laat ze afkoelen, en vries ze in luchtdichte zakken. Zo blijft de smaak behouden en kun je het tot 6 maanden bewaren.

Bereidingswijze

Daslook is een van de eerste (eetbare) lentegewassen. Dat levert al vroeg op het jaar erg fris keukengroen voor gezonde lekkerbekken. Je kan de smaak en geur zien als een combinatie van bieslook, ui, en knoflook.

De sterksmakende bladen kunnen rauw fijngehakt gebruikt worden in salades, sauzen, pesto en in soepen. Vooral de bladeren ruiken bij het fijnwrijven naar knoflook, uien, bieslook of prei. Ze smaken naar look, zonder dat de geur blijft hangen. Dat maakt daslook interessant voor lookliefhebbers.

Gebruik het blad in sauzen, pesto en voorjaarssalades. Ook de bloem is eetbaar. Daslook kun je in een fles olijfolie stoppen om een pittige smaak aan de olie te geven.

Maak een heerlijke daslookboter door fijngesneden daslook te mengen met zachte boter en een snufje zout.

De bloemen zijn eetbaar en kunnen prima gebruikt worden als garnering.

De bollen/verdikte stelen aan de onderkant van daslook kunnen tot 4cm lang en een diameter tot 1cm krijgen. Ze kunnen als lente-uien worden gebruikt.

Info

Katten houden niet van de geur. In tuinen wordt de plant soms gebruikt als afweermiddel tegen katten.

Een oude volkswijsheid zegt: Eet prei in maart en daslook in mei en dan is men het hele jaar doktersvrij doelend op het bloedzuiverend effect.

Daslook wordt ook vaak verwerkt in kazen.

De bollen plant je in het najaar van oktober tot december, of in het voorjaar van februari tot maart. Daslook plant je in een voedselrijke, vochthoudende bodem op een schaduwrijke plaats of in een grote pot of bak. De plant staat mooi in groep, als onderbeplanting van bomen of struiken. Daslook woekert: zet hem best eerst in een voldoende grote pot en pas daarna in de grond.

Chef’s advies

Maak eens een pesto van daslook (Vervang basilicum door daslook voor een verrassende, knoflookachtige twist.):

Voeg daslook pas op het laatste moment toe aan warme gerechten, zodat de smaak behouden blijft.

Gebruik de bloemen van daslook als decoratie of eetbare garnering. Ze geven een milde knoflooksmaak en zien er prachtig uit op salades en gerechten.

Snijd daslook fijn en meng het door aardappelpuree voor een subtiele knoflooksmaak zonder de intensiteit van knoflookteentjes.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!