CRIADILLAS

De ballen, ook kalfsballen, stierentestikels genoemd,  hebben in verschillende landen mooie namen. Criadillas, zeggen ze bijvoorbeeld in Spanje. In Italië liggen ze als Testicoli in het schap van de slager. In Zwitserland heten het Spanische Nierli. In Amerika spreken ze van Prairie oesters of Rocky Mountain oysters als ze kalfsballen bedoelen. Animelles in Frankrijk.

De testikels van stieren, kalveren, lammeren, hanen, kalkoenen en andere dieren worden in veel delen van de wereld gegeten, onder een grote verscheidenheid aan culinaire namen. In Argentinië en Spanje heten ze Criadillas in Turkije “Billur” genoemd en zijn ook zeer gewaardeerd gerecht in Chinese, Iraanse en Griekse gerechten.

Hoewel het concept voor sommigen ongebruikelijk kan lijken, zijn criadillas een delicatesse in bepaalde culinaire tradities en worden ze gewaardeerd om hun unieke smaak en textuur.

Stierenballen zijn de testikels van een rund, ook wel bekend als stierenkloten, rundertestikels, rundereieren of in een bepaalde culinaire bereiding als prairie oesters of Rocky Mountain oysters.

Stierenballen zijn een niet-alledaags eten. Het wordt in Frankrijk gegeten, Spanje heeft het op het menu, de Balkan smult ervan, Italië is er gek op en in sommige delen van Amerika is een testikel een heel gewoon gerecht. Er worden zelfs festivals rond het ingrediënt georganiseerd.

Voedingswaarde

100g Energie Eiwit Vet Verz. Vet Koolhydraten Vezels
Stier 212 kcal 18.6g 14.8g 6.2g 1g 0.3g
Ram 158 kcal 20.7g 8.3g 3.4g    

Criadillas bevatten geen koolhydraten maar zijn rijk aan eiwitten en vetten.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Criadillas zijn mogelijk verkrijgbaar bij gespecialiseerde slagers, boerderijen of markten met een ruim assortiment aan vleesproducten. Het is belangrijk om ze vers te kopen van een betrouwbare bron. Vaak kan je ze in de diepvries vinden.

Bewaren

Verse criadillas moeten direct worden bereid of binnen een zeer korte periode worden geconsumeerd. Als bewaren nodig is, kan invriezen een optie zijn, maar de textuur kan veranderen bij het ontdooien.. Diepgevroren testikels laat je best ontdooien in de koelkast.

Bereidingswijze

1 ram testikel weegt tussen de 60-160 gr

De textuur wordt vaak vergeleken met die van een hotdog, en de smaak kan lijken op die van een pittige worst wanneer ze worden bereid met Salsa Mexicana

Testikels zijn mager en smakelijk. Ze zijn gekookt, gebakken en gefrituurd klaar te maken en ze kunnen tevoren worden gemarineerd.

In Amerika is het gebruikelijk om de ballen te pellen, door meel te rollen om ze daarna te bakken in een koekenpan. Men nooemt ze de ‘Rocky Mountain Oysters”

De stierenballen worden gewassen onder stromend water van de kraan en daarna een paar minuten in kokend water gelegd. Dan kan het vel van de bal verwijderd worden, door een snee in de lengte te maken en de bal uit het vel te halen. De ballen worden daarna in plakjes gesneden die door de bloem worden gehaald.

De olijfolie gaat in de koekenpan en als de olie heet is gaan de plakjes in de pan. Als de ene kant krokant is worden de plakjes omgedraaid om de andere kant te bakken. Als ze klaar zijn leg je de plakjes op een bord waar wat keukenpapier op ligt. De plakjes van de ballen worden tenslotte bestrooid met zout en kunnen worden gepresenteerd.

Serveer criadillas als tapas met een smakelijke dipsaus.

Info

Men zegt dat het eten van testikels het libido verhoogd, hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!