COLA

De eerste cola was Coca-Cola, een alcoholvrije imitatie door John Pemberton, van de Vin Mariani die door Angelo Mariani was bedacht. Coca-Cola is al sinds het ontstaan in 1886 een succesvol product, en zo’n beetje de nationale drank en symbool van de Verenigde Staten. Eerst bevatte Coca-Cola een extract van coca, maar onder druk van de autoriteiten werd dit in het begin van de 20e eeuw weggelaten. Het recept voor Coca-Cola blijft tot een van de best bewaarde geheimen ter wereld. De naam cola komt van de kolanoot, die echter zelden wordt gebruikt voor productie.

Het smaakt zoet (maar is qua pH zuur) en bevat ongeveer 28-32 mg cafeïne per 33 cl. Andere belangrijke ingrediënten zijn vanille, kaneel, karamel en citroen. Anders dan de meeste frisdranken bevat het geen citroenzuur, maar fosforzuur. Dieetcola bevat zowel fosforzuur als citroenzuur. Er bestaan naast suikervrije ook cafeïnevrije colavarianten.

Bekende merken cola zijn Coca-Cola, Pepsi-Cola, River Cola en Virgin Cola. Andere opvallende merken zijn Jolt Cola, waar extra veel cafeïne in zit, Inca Kola, een belangrijk Zuid-Amerikaans merk dat sterk afwijkt van de traditionele cola, en Mecca-Cola, waarvan een deel van de opbrengst gaat naar hulpverlening aan Palestijnen.

Het is een zoete drank die vaak wordt geserveerd in cafés, restaurants en huishoudens.

Voedingswaarde

Glycemic index = 63, insuline index = 60 glycemic load = 13

/100gram Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers
Coca cola 42 kcal 0g 0g 10,6g
Cola light 1 kcal 0g 0g 0.3g
USDA 37 kcal 0g 0g 10g
1 blikje (330gr) 135 kcal 0g 0g 34.3g 34.3g

ZUCSU: Cola heeft doorgaans een hoog suikergehalte, wat het minder geschikt maakt voor een gezonde koolhydraatbewuste voeding, vooral voor mensen met diabetes. Light- of zerovarianten met kunstmatige zoetstoffen zijn beschikbaar, maar het is belangrijk om deze met mate te consumeren vanwege mogelijke gezondheidszorgen die aan kunstmatige zoetstoffen zijn gekoppeld.

Cola kan gebruikt worden om hypoglycemie bij mensen met diabetes te verhelpen.

Voordelen / Nadelen

Het drinken van meer dan twee liter cola per dag kan chronische lage kaliumniveaus veroorzaken en leiden tot spierzwakte en zelfs tot verlamming

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Cola is wijdverspreid verkrijgbaar en te vinden in vrijwel elke supermarkt, kruidenierswinkel of gemakszaak over de hele wereld. Het wordt meestal verkocht in blikjes, flessen en in sommige plaatsen zelfs in fonteinen voor directe consumptie.

BEWAREN

Cola moet worden bewaard bij een koele en constante temperatuur. Blootstelling aan warmte kan de houdbaarheid van de frisdrank verkorten. Zorg ervoor dat je geopende cola in de koelkast bewaart om de kwaliteit langer te behouden. Een geopende fles cola kan 1 tot 2 dagen worden bewaard5. Ongeopende cola kan 6 tot 9 maanden worden bewaard.

Bereidingswijze

Cola kan worden gebruikt in verschillende culinaire toepassingen. Het kan worden gebruikt in marinades voor vlees,. het kan ook worden gebruikt om een verfrissend dessert te maken, zoals Cola-ijs.

No waste

Overgebleven cola kan worden gebruikt als schoonmaakmiddel vanwege de koolzuurhoudende eigenschappen.

Info

Cola wordt in het huishouden gebruikt voor het schoonmaken van materialen of voor het verwijderen van roestaanslag.

Coke is soortnaam geworden.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!