CHIMICHURRI

De naam zou afkomstig zijn van ‘Jimmy McCurry’, een Ier uit de 19e eeuw die zich inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd en die volgens zeggen de eerste was die deze saus zou hebben bereid. Omdat de naam ‘Jimmy McCurry’ moeilijk was uit te spreken door de lokale bevolking werd het verbasterd tot ‘chimichurri’.

Tot het midden van de negentiende eeuw werd de chimichurri gepekeld, maar tegenwoordig gebruikt men azijn om het te conserveren. Het is een mengsel van fijngesneden peterselie, knoflook, olijfolie, oregano en rode wijnazijn, op smaak gebracht met zout, peper en andere specerijen. Er zijn variaties met toegevoegde ingrediënten zoals rode peper vlokken, koriander en ui.

Er zijn twee verschillende soorten chimichurri’s, zachte en sterke, de laatste gekenmerkt door een groter deel peper, vooral pepers puta parió.

Voedingswaarde

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
 25g 126 kcal 0.3g 14g 1.2g 0.6g

ZUCSU: Chimichurri past uitstekend in een gezonde koolhydraatbewuste voeding. Met weinig koolhydraten, geen toegevoegde suikers en een overvloed aan smaak, is het een ideale keuze. Voor mensen met diabetes biedt chimichurri een smaakvolle manier om gerechten te verrijken zonder de bloedsuikerspiegel te verstoren.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Terwijl verse chimichurri het beste zelfgemaakt is, zijn er kant-en-klare versies beschikbaar in supermarkten, vooral in de internationale sectie.

Chimichurri kan worden gekocht in de vorm van een kruidenmix bij diverse winkels en online platforms.

BEWAREN

Verse chimichurri moet in de koelkast worden bewaard en binnen een paar dagen worden gebruikt. De oliën in de saus kunnen stollen bij koude temperaturen, dus laat het voor gebruik op kamertemperatuur komen en roer het goed door.

Voor een langere houdbaarheid kan de saus worden ingevroren (3 maanden). Het kan ook worden ingevroren in ijsblokjesbakken voor gemakkelijke porties.

Bereidingswijze

Chimichurri kan het hele jaar door worden gemaakt, maar is bijzonder populair tijdens het barbecueseizoen.

Gebruik als basisingrediënten olie en azijn en de ingrediënten: peterselie, oregano, rode peper, naar smaak knoflook, ui, laurier, zwarte peper, mosterdpoeder, tijm en bieslook. Alle ingrediënten met een vijzel malen en er daarna een emulsie van olie en azijn van maken, onder krachtig roeren van de saus.

Je kunt meer of minder van de ingrediënten gebruiken als je wilt maar doe het puur op je eigen smaak. De smaak en consistentie van chimichurri kunnen worden aangepast door de hoeveelheid olijfolie en azijn te variëren.

De veelzijdige saus combineert goed met diverse voedingsmiddelen en is een populair accessoire voor barbecueavonden en voegt aromatische smaak toe aan gegrild vlees en groenten.

Het kan worden gebruikt als marinade, dipsaus, dressing voor salades of zelfs als topping voor groenten en vis. Het voegt een frisse smaak en levendige kleur toe aan tal van gerechten.

Voor een rode versie van chimichurri, voeg je fijngesneden rode paprika of tomaat toe aan het mengsel.

 

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!