CAULERPA

De soorten komen voor in tropische en subtropische zeeën. Het gedijt in ondiepe kustwateren en wordt vaak aangetroffen in de buurt van koraalriffen. Het gedijt bij een gematigde watertemperatuur en gedijt goed in heldere, zonovergoten omgevingen. Ze zijn ongebruikelijk omdat ze bestaan uit slechts één cel met veel kernen, waardoor ze tot de grootste enkele cellen ter wereld behoren..

Caulerpa komt voor in verschillende ondiepe zeemilieus. Substraattypen variëren van vast gesteente tot zand en modder, en Caulerpa kan worden gevonden in zowel kalme als ruwe watergebieden. Caulerpa prolifera wordt bijvoorbeeld gevonden in de Middellandse Zee, van Spanje en Marokko tot de Zwarte Zee en Egypte. In de Indo-Pacific komt het voor van Tanzania tot China, Palau en Fiji.

Sommige soorten, zoals caulerpa taxifolia ook killeralg genoemd, zijn berucht omwille van hun invasiviteit (snelle groei tot 8cm/dag) en toxiciteit. Waterplagen, waaronder Caulerpa, zijn meestal buitengewoon moeilijk uit te roeien als ze eenmaal in het wild zijn gevestigd.

Eetbare soorten

Caulerpa racemosa of caulerpadruif kan tot 30 cm lang worden, en is terug te vinden in warmere tropische wateren: Middellandse Zee, de Caribische zee, Bermuda en van Florida tot Brazilië.

De invasiviteit van deze soort is zorgwekkend in het Middellandse zeegebied. De bladeren staan ​​enkele centimeters uit elkaar en kunnen tot 30 cm groot worden. Talrijke bolvormige of eivormige zijscheuten vertakken zich vanaf de bladeren en geven deze alg de naam “druif caulerpe”.

Hij plant zich vegetatief voort door fragmentatie. Als er stukjes van de algen worden afgebroken, ontwikkelen ze zich tot een nieuw individu. Stukjes weefsel van amper enkele millimeters zijn voldoende. De alg kan over koralen heen groeien dit gebeurd vrij snel daarom zijn deze algen niet riffsafe.

Caulerpa lentillifera ook Umiboudou, zeedruif genoemd in Japan, komt veel voor in de tropische zeeën in ondiepe, zanderige of modderige lagunes en riffen waar het water meestal kalm is. Ze is eetbaar en wordt commercieel gekweekt in vijvers en lagunes, onder meer in de Filipijnen. Momenteel is er ongeveer 400 ha aan vijvers in Cebu, die 12 tot 15 ton per jaar produceren. Ze worden meestal geoogst na twee maanden na de eerste aanplant en daarna elke twee weken, afhankelijk van de groeisnelheid.                                                                    De commerciële (aquacultuur) teelt heeft zich sindsdien verspreid naar andere landen: Japan, Vietnam, Taiwan en China. Het is een populair voedingsmiddel en is rijk aan mineralen.

De vormen van de algen vertonen een grote variabiliteit afhankelijk de graad van licht.

 

Voedingswaarde

Ze zijn rijk aan vezels, eiwitten, mineralen (iodium, calcium en magnesium), foliumzuur, ascorbinezuur , vitamine A en vitamine B1 , terwijl ze ook vetarm zijn. Het bevat ook een hoge hoeveelheid ijzer (tot 81,3 mg per 100 g droge stof in C. racemosa), magnesium en calcium.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten
/100g 4 kcal 0.4g 0.1 1.4g

Caulerpa past perfect in een gezonde, koolhydraatbewuste voeding. Met minimale calorieën en koolhydraten biedt het een voedzame aanvulling op maaltijden, terwijl het ook rijk is aan belangrijke voedingsstoffen.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Caulerpa is het hele jaar door beschikbaar, maar het bereikt zijn optimale groei in de warmere maanden. Vers geoogste Caulerpa heeft de beste smaak en textuur. Vers geoogste Caulerpa is verkrijgbaar bij gespecialiseerde Aziatische markten, viswinkels of online zeewierleveranciers. Kies heldergroene, levendige exemplaren voor de beste kwaliteit.

Caulerpa kan online worden gekocht bij verschillende aquacultuur- en zeevoedselwinkels.

Bewaren

Bewaar Caulerpa in de koelkast en gebruik het zo snel mogelijk na aankoop voor optimale versheid. Vermijd langdurige blootstelling aan lucht om uitdroging te voorkomen.

Bereidingswijze

De lentillifera hebben een zachte, sappige textuur in contrast met een scherpe peperige smaak. Ze worden bijna altijd rauw gegeten, alleen of in salades. Ze hebben een karakteristieke “zee” smaak en een knapperige textuur.

Vers zeewier kan worden gebruikt in salades, fruit- en groentesappen, gerehydrateerd zeewier kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten met rijst en bonen, en gedroogd zeewier kan worden gebruikt als vervanging voor tarwe- en maïsmeel voor bakken en koken.

.Het zeewier barst bij het eten open als kaviaar. Het zeewier smaakt fris en zoutig. Een lekker onderdeel van een voorgerecht met een klein beetje azijn of sojasaus, maar ook heerlijk samen met rijst of op brood met boter. Voor het serveren even opfrissen in schoon, koud water. Ze worden in Japan vaak geserveerd met ponzu en als sushi

Het is een smakelijke en gezonde toevoeging aan veel gerechten en kan een interessante nieuwe smaakervaring bieden.

No waste

Als u te veel Caulerpa heeft, kunt u het in de vriezer bewaren voor later gebruik. Het kan ook worden gedroogd en vermalen tot een poeder dat kan worden gebruikt als een gezonde smaakmaker.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!