CALAMONDIN

De calamondin is mogelijk ontstaan in China. Er wordt aangenomen dat de plant in vroegere tijden in Indonesië en de Filipijnen is geïntroduceerd. De plant wordt wereldwijd in (sub)tropische streken gekweekt, waaronder in Hawaï en Florida. In de Filipijnen wordt de plant op commerciële schaal gekweekt en worden voornamelijk de groene onrijpe zure vruchten gebruikt in maaltijden, dressings en dranken. Vermoedelijk is de plant een hybride van de mandarijn (Citrus reticulata) en de Chinese kumquat (Citrus japonica).

Het is een kleine citrusvrucht die eruitziet als een kleine sinaasappel, maar met de zure smaak van een limoen.

De plant wordt 2 tot 7,5 m hoog, is rechtopstaand, slank, cilindrisch, al dicht op de grond vertakt en draagt eveneens doornen. De plant is groenblijvend en ontwikkelt een diepwortelende penwortel. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, breed-ovaal, glanzend aan de bovenzijde, gelig-groen aan de onderzijde en 4-10 cm lang.

De bloemen staan solitair of in groepjes van twee of drie stuks aan het uiteinde van twijgen of in de buurt van de uiteinden in de bladoksels. Ze zijn geurend, circa 2,5 cm breed en hebben vijf langwerpige, witte kroonblaadjes.

De vruchten zijn bolvormig en afgeplat aan de uiteinden en tot 5 cm breed. Ze lijken op een mandarijn. De schil van de rijpe vrucht is donkeroranje, glanzend en gestippeld met talloze kleine olieklieren. De schil is dun, kan gemakkelijk verwijderd worden, is eetbaar en smaakt zoet. Het vruchtvlees bestaat uit zes tot tien segmenten, is oranje van kleur, sappig en zuur. De vruchten zijn zaadloos of bevatten één tot vijf kleine, langwerpige zaden.

De vruchten hebben bijna een jaar nodig om te rijpen en moeten geoogst worden voordat ze zacht zijn. De schil is zo dun dat elke vrucht met de hand van de boom moet worden geknipt om scheuren te voorkomen. Calamondinbomen kunnen het hele jaar door vruchten dragen in warme klimaten, maar de belangrijkste oogstseizoenen zijn de late zomer en herfst.

In subtropische gebieden kunnen de vruchten zelfs meermaals per jaar geoogst worden, afhankelijk van de groeiomstandigheden.

Er bestaat ook een bonte mutatie: een gele calamondin met groene strepen.

Voedingswaarde

Rijk aan vitamine C.  Glycemische index 37 (35-40)   GL1-2  Nutri-Score A

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100gr 53 kcal 0.81g 0.31g 13.34g 10.58g 1.8g
Puree (10% suiker) 63 kcal 0.8g 0.2g 2.4g 2.4g 0.09g

Calamondin is een uitstekende keuze voor koolhydraatbewuste diëten

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

In Nederland en België vind je calamondin meestal in gespecialiseerde winkels met Aziatische producten, tropische markten, en online boetieks die citrusvruchten verkopen. Sommige supermarkten kunnen calamondin aanbieden als decoratieve fruitboom.

Bewaren

Verse calamondin kan tot een week op kamertemperatuur worden bewaard. In de koelkast kan de vrucht tot twee weken goed blijven.

Ingevroren of ingeblikte calamondin kan vacuüm worden verpakt om de houdbaarheid aanzienlijk te verlengen (tot 6 maanden in de vriezer).

Calamondin kan gemakkelijk worden ingevroren. Snijd de vrucht in schijfjes of vries ze in hun geheel in. Ze behouden hun smaak goed, maar de textuur kan veranderen bij ontdooien, waardoor ze beter geschikt zijn voor sap of koken.

De vrucht kan in zijn geheel worden ingevroren en als ijsblokjes worden gebruikt in dranken zoals thee, frisdrank, water en cocktails.

Bereidingswijze

De calamondin kan als handfruit worden gegeten of worden verwerkt in diverse gerechten en dranken. De ganse vrucht is eetbaar (niet de pitten). Ook de schil is eetbaar en wat zoeter van smaak.

Het vruchtvlees bestaat uit zes tot tien segmenten, is oranje van kleur, sappig en zuur. De schil smaakt zoet.

De smaak is te vergelijken met een mix van sinaasappel en citroen en eerder zuur. Er kunnen enkele pitjes inzitten.

Sappen worden geëxtraheerd door de ganse vrucht te persen. Calamondinsap wordt vaak gebruikt als vervanging voor citroen- of limoensap in dressings, marinades, en cocktails. De schil kan worden gedroogd en gebruikt worden als smaakmaker in verschillende bereidingen.

Het sap kan worden gebruikt in sauzen voor vis, kip, en varkensvlees, en voegt een pittige smaak toe aan barbecuesaus of aziatische gerechten.

De hele vrucht, inclusief de schil, kan worden gebruikt om jam of marmelade te maken, dankzij de natuurlijke balans tussen zoet en zuur.

Laat calamondin schijfjes een paar uur weken in een lichte suikersiroop voor een subtielere smaak die heerlijk is in desserts of drankjes.

De calamondin wordt gebruikt in de Filipijnse, Maleisische en Indonesische keuken.

No waste

Als je meer calamondinsap hebt dan nodig, vries het in in ijsblokjesvormpjes voor later gebruik. De schil kan gedroogd en gemalen worden voor gebruik als aromatische specerij.

Info

In Europa wordt de calamondin als potplant verkocht. Hij kan goed in huis overwinteren en blijft redelijk klein, wat kweken in pot makkelijk maakt.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!