CAERPHILLY

De kaas is ontstaan ​​als een eenvoudige manier om melk langer houdbaar te maken, en was vooral populair als tussendoortje voor mijnwerkers in Wales om op het werk te eten, dankzij de dikke korst waardoor hij gemakkelijk te vervoeren en te eten was; het zoutgehalte, waarvan wordt gezegd dat het mineralen helpt vervangen die verloren zijn gegaan tijdens zware fysieke arbeid; en het feit dat het ondergronds niet uitdroogde.

Hij werd daar oorspronkelijk niet gemaakt, maar op de markt verkocht, waardoor hij de naam Caerphilly heeft gekregen. Het is een heel licht gekleurde kruimelige kaas van koemelk met een vetpercentage van rond de 48%. De Caerphilly uit die periode had een hoger vochtgehalte en werd gemaakt op lokale boerderijen. Aan het begin van de 20e eeuw zag men de melkproductie in de omgeving afnemen en werd de productie van Caerphilly geleidelijk verplaatst naar Engeland. Het is sindsdien vervangen door een veel drogere versie die op industriële schaal wordt geproduceerd.

De meerderheid van de in massa geproduceerde Caerphilly-kaas wordt nu geproduceerd in de Engelse graafschappen Somerset en Wiltshire .

Er was een heropleving van de in de boerderij geproduceerde Caerphilly in de jaren tachtig in Wales met enkele kaasmakers die op ambachtelijke wijze Caerphilly in de oude stijl produceren.

Castle Dairies begon de kaas te maken kort nadat ze in de stad waren geopend. In plaats van fabrieksmethoden te gebruiken, gebruiken ze de vooroorlogse productietechnieken met de hand.

Ze wonnen een gouden en een bronzen prijs bij de British Cheese Awards in 2000. Caerphilly-kaas was een van de negen Welshe producten die in juli 2015 door de Britse regering werden beschouwd als kandidaten voor naamsbescherming onder de geografische aanduidingen en traditionele specialiteiten in de Europese Unie regels. Het was de enige kaas die als kandidaat op de lijst werd beschouwd.

Het wordt gemaakt door stremsel aan karnemelk toe te voegen, wat resulteert in de productie van wrongeL. Rijstmeel wordt gebruikt om de buitenkant van de kaas te bestuiven, wat resulteert in een witte kleur voor de korst. De kaas rijpt snel, in slechts twee weken. De zuurproductie van de kaas is eerst traag, maar bouwt zich op. Dit en de lage temperatuur die tijdens de productie wordt gebruikt, zorgen ervoor dat het zuur de wrongel op natuurlijke wijze uitdroogt, waardoor de kruimelige textuur ontstaat.

Tegenwoordig zijn er tal van kaasmakers in Wales die hun eigen versies van traditionele Caerphilly ontwikkelen.

Soorten

  • De industriële moderne Caerphilly: een jonge, flauwe, droge en kruimelige kaas.
  • De traditionele handgemaakte kaas: vochtiger met oneindig veel karakter.
    • De ambachtelijke kaas Traditional Welsh Caerphilly wordt beschermd door de Europese beschermde geografische aanduiding (BGA) voor zowel de Engelse als de Welshe spelling, waarmee het belang van de beroemdste kaas van Wales en zijn rijke erfgoed wordt benadrukt.
      • de jonge Cenarth Caerfili met zijn dichte kruimelige textuur en melkzuursmaak
      • de Gorwydd Caerphilly , wiens complexe smaken het hebben gewonnen met vele onderscheidingen.
    • Een traditionele Caerphilly moet worden gemaakt met koemelk die wordt geproduceerd door boerderijen in Wales. Het kan gepasteuriseerd of ongepasteuriseerd zijn en is verkrijgbaar in zowel biologische als niet-biologische varianten.
  • De gerijpte Caerphilly: Een oudere versie van de kaas die langer rijpt, wat resulteert in een sterkere smaak en een iets stevigere textuur.

Caerphilly wordt het hele jaar door geproduceerd, maar is op zijn best in de lente en vroege zomer, wanneer de melk van de koeien vol en romig is dankzij het verse gras. Deze seizoensgebonden variaties in de melk zorgen voor subtiele smaakverschillen.

Voedingswaarde

Het is een lichtgekleurde (bijna witte) kruimelige kaas en heeft over het algemeen een vetgehalte tussen 45% en 55%.

Nutri-Score D vanwege het hoge gehalte aan verzadigd vet en zout.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100 gr 384 kcal 23.7g 19.4g 0.1g 0.1g  
Cenart 363 kcal 20.9g 29.8g 1.1g 0.3g 1.8g
Gorwyd 374 kcal 23g 30.1g 1.5g 0.1g

Caerphilly kan passen in een koolhydraatbewuste voeding, omdat de kaas zeer weinig koolhydraten bevat. Echter, vanwege het hoge gehalte aan verzadigd vet en zout, is het belangrijk om deze kaas met mate te consumeren.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Caerphilly is verkrijgbaar bij gespecialiseerde kaaswinkels, delicatessenzaken en sommige supermarkten, met name in het Verenigd Koninkrijk. Je kunt de beste kwaliteit kopen bij ambachtelijke kaasmakers in Wales, waar de traditionele productiemethoden worden gehanteerd.

Bewaren

Caerphilly moet in de koelkast worden bewaard, gewikkeld in kaasdoek of bakpapier, om de juiste vochtigheid te behouden. Zo blijft hij tot 2 weken goed.

Vacuumverpakte Caerphilly kan enkele maanden worden bewaard, maar het beste is om de kaas zo vers mogelijk te eten voor optimale smaak.

Het invriezen van Caerphilly wordt niet aanbevolen omdat het de textuur verandert en de kruimelige structuur verliest. Als invriezen toch nodig is, kan de kaas tot 3 maanden worden bewaard, maar verwacht een verandering in consistentie.

Bereidingswijze

De smaak wordt beschreven als milde zoute karnemelksmaak, en halverwege tussen ricotta en chedar. Een melkzuur, frisse, citroenachtige smaak met een kruimelige structuur. Door zijn kruimelige structuur is hij perfect voor:

  • Salades: Verkruimel Caerphilly over een groene salade met bieten, walnoten en honingvinaigrette voor een frisse, licht hartige toevoeging.
  • Tosti’s: Smelt de kaas op zuurdesembrood voor een rijke, hartige tosti. Voeg augurken of chutney toe voor extra smaak.
  • Quiches en taarten: Gebruik Caerphilly in quiches of hartige taarten. De kaas smelt mooi en geeft een subtiele, zoute smaak aan het gerecht.
  • Ovengerechten: Caerphilly kan goed worden gebruikt in ovenschotels, zoals een kaasgratin of aardappelschotel. Zijn unieke textuur zorgt voor een knapperige, maar romige topping.

Het is een heerlijke kaas om te smelten en te raspen.

No waste

De korst van Caerphilly kan worden toegevoegd aan soep of stoofschotels om extra smaak toe te voegen. Verwijder de korst na het koken.

Info

De stad Caerphilly houdt jaarlijks een driedaags festival om de kaas te vieren, getiteld The Big Cheese

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!