CABERNET SAUVIGNON
De oorsprong van de dit ras ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen verbouwd, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Midden-Europa, Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili.
DNA-onderzoek uitgevoerd in Californië in 1997 bevestigde dat Cabernet Sauvignon ontstaan is door een genetische kruising van de Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. Dit zou gebeurd zijn in de 17° eeuw ergens in Zuid-Frankrijk.
De cabernet sauvignon is een kleine druif met dikke schil die in langwerpige, compacte trossen groeit. De druif moet het van de schil hebben, want die bepaalt het karakter van de wijn: de kleurstof, aroma’s en het tanninegehalte. En karakter, dat heeft een cabernet sauvignon. De schil beschermt de druif tegen de elementen en gecombineerd met een lang groeiseizoen behoudt de druif behoorlijke zuren. Met andere woorden: een druif die al uit zichzelf stevig smaakt.
Hij heeft veel warmte nodig om te rijpen, anders wordt hij groen en sappig met een smaak van groene paprika. Te veel warmte maakt hem zacht en jamachtig, met een smaak van zwarte bessen.
Om deze krachtige smaken in toom te houden rijpt een cabernet op eikenhouten vaten. De tannines en zuren worden hierdoor verzacht. Resultaat: een ronde evenwichtige wijn met body.
De Cabernet Sauvignon is een populaire druif en geeft een volle smaak en een donkere kleur. Het is de meest gebruikte druif voor rode wijn. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire Merlot beschouwd. Het rijpingsproces is zeer belangrijk.
Cabernet Sauvignon is meestal lang houdbaar, het bevat tannines en rijpt veelal in eiken vaten. Dankzij moderne vinificatietechnieken zijn eveneens jonge wijnen al snel drinkbaar. In het algemeen heeft de wijn een hoog fenolengehalte.
Een pure cabernet sauvignon uit de oude wereld vind je niet zo vaak, omdat hij het zo goed doet samen met andere druiven. Want, blend je zijn stugheid en krachtige smaak met andere druivenrassen, dan ontstaan er prachtige combinaties waar de Bordeaux zo beroemd door is geworden. Gemengd met andere druiven heeft hij de Bordeauxstreek op de kaart gezet. Maar ook wereldwijd heeft hij zijn plaats veroverd.
Door moderne vinificatietechnieken toe te passen kunnen tegenwoordig ook jonge wijnen al snel drinkbaar zijn. In het algemeen hebben de wijnen een hoog fenolengehalte, ze zijn paars (jong) of donkerrood (oud)
Voedingswaarde
1 gram alcohol bevat 7 kcal, de hoeveelheid suiker in wijn is afhankelijk van het type wijn en het productieproces.
Energie | Eiwit | Vetten | Koolhydraten | |
100g | 84 kcal | 0.07g | 0g | 2.61g |
1 glas 150ml | 85-125 kcal | – | 3-4g |
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
De beste tijd om kwalitatieve Cabernet Sauvignon te kopen is afhankelijk van de oogst en wanneer de wijn op de markt komt. Oudere jaargangen van gerenommeerde wijnhuizen kunnen naarmate de tijd verstrijkt aan smaakcomplexiteit winnen. Het loont vaak om te investeren in wijnen uit goede wijnjaren (bijvoorbeeld 2010 voor Bordeaux) en bij gespecialiseerde wijnwinkels te kopen, omdat deze vaak zorgvuldiger omgaan met opslag.
Goede wijnjaren kunnen afhankelijk zijn van de regio. Voor Bordeaux, bijvoorbeeld, waren 2015 en 2016 uitstekende jaren. Voor Napa Valley wordt 2013
geprezen.
Bewaren
Wijnflessen moeten horizontaal worden bewaard in een koele, donkere ruimte, bij voorkeur tussen de 12-16 °C. Ze moeten beschermd worden tegen trillingen en plotselinge temperatuurwisselingen.
Als je een fles opent en deze niet direct opdrinkt, kun je een vacuümpomp gebruiken om de lucht uit de fles te verwijderen, waardoor oxidatie wordt verminderd. Hierdoor blijft de wijn een paar dagen langer houdbaar.
Bereidingswijze
Dit druivenras is ook vaak te herkennen aan de intense paarse kleur van de wijn.
De cabernet sauvignon druif zorgt voor een krachtige wijn met medium tanninegehalte en zuurgraad. De wijn heeft een herkenbare smaak, waar de druif ook vandaan komt. Vaak herken je cassis, zwarte bes, kers en pruim.
In een cabernet sauvignon ruik en proef je altijd zwarte bessen. Waar de cabernet ook vandaan komt. Soms subtiel, zoals in cabernets uit Frankrijk en andere Europese landen, soms overduidelijk als cassis limonade of bessenjenever in de wijnen uit Chili, Californië en Australië. Naast zwarte bessen komen er kruidige aroma’s voor in de cabernet, die variëren van laurier en cederhout tot munt en eucalyptus. In cabernets die op kleine vaten van nieuw eikenhout zijn gerijpt, proef je koffie, toast, chocolade en/of specerijen.
Vaak ruikt en proeft men ook groene paprika terug in de Cabernet Sauvignon. Dit is een unieke eigenschap die je niet vaak in andere wijn zult tegenkomen.
Cabernet Sauvignon is een uitstekende begeleider van stevig voedsel, zoals rood vlees, wild, stoofschotels en kazen. De tannines in de wijn helpen vetrijke gerechten in balans te brengen. Hier zijn enkele culinaire tips:
- Steak met Cabernet Sauvignon-saus: De wijn kan worden gereduceerd tot een rijke, diepe saus voor biefstuk.
- Lamstoofpot: De robuustheid van Cabernet Sauvignon past perfect bij langzaam gestoofd lamsvlees.
- Gegrilde groenten: De rokerige, hartige tonen van gegrilde groenten zoals aubergine en paprika vullen de wijn goed aan.
Verfijn je sauzen: Voeg aan het einde van het kookproces een scheutje Cabernet Sauvignon toe aan sauzen voor een rijke, diepe smaak.
Gebruik wijnrestjes: Als je een open fles over hebt, kun je het gebruiken om een rijke wijnsaus te maken, marinades op smaak te brengen of zelfs als basis voor een rode wijnsoep.
No waste
Als je wijn over hebt, kun je dit invriezen in ijsblokjesvormpjes en later gebruiken in stoofschotels, sauzen of marinades.
Overgebleven wijn kan worden omgezet in wijnazijn door het in een afgesloten container te laten fermenteren.