CABERNET FRANC

Deze oudste druif van de Bordeaux druiven is afkomstig uit het Spaanse Baskenland. Tijdens de opwarming van de aarde na de laatste ijstijd koloniseert dit ras het zuidwesten van Frankrijk. Het werd omgedoopt tot Bouchet in Saint-Emilion, Bouchy in de Pyrénées Atlantique en Breton in de Loire vallei. In de 17e eeuw werd deze druif meegenomen naar de Loirevallei waar hij vervolgens, met succes, werd aangeplant.

De cabernet franc is de voorloper van de Cabernet Sauvignon, waardoor ze ook op elkaar lijken. De druif is iets vroeger rijp (een 10-tal dagen) dan de Cabernet Sauvignon, en verdraagt koude beter waardoor hij goed kan rijpen in wat koudere streken. In de wijnstreek Bordeaux wordt hij dan ook op wat koelere plaatsen verbouwd, In vergelijking met de grotere merlot en cabernet sauvignon zorgt de cabernet franc voor minder tannine, meer zuur en meer fruitsmaken in de wijn.

Cabernet franc houdt van kalkrijke kiezel, zand en kleibodems; De druif is matig gekleurd en zorgt voor frisheid en aromatische complexiteit met toetsen van framboos en viooltje. De druiven van de cabernet franc zijn klein en hebben een dikke schil.

De fruittonen zijn de eerste tonen die herkenbaar zijn bij wijn van de cabernet franc. Aroma’s zoals cassis, framboos, aardbei maar ook peper en tabak, bij wijnen met houtrijping, zijn veelvoorkomende smaken. Hoe warmer (vaak hoe zuidelijker) de cabernet franc groeit, hoe zoeter de druif is en hoe meer ze ook fruittonen heeft.

Van de 45000 hectaren wereldwijd, is 80% aangeplant in Frankrijk. Nog steeds is Bordeaux in het zuidwesten van Frankrijk – ongeveer 50% van de wereldwijde aanplant – het belangrijkste productiegebied van de druif. In de regio wordt hij geassembleerd met cabernet-sauvignon en merlot. Er zijn maar weinig wijnen die volledig van de Cabernet Franc worden gemaakt. Een groot aantal rode wijnen van de Loire zijn ook gemaakt met de Cabernet Franc, hoewel dat niet op het etiket wordt vermeld. Het is de belangrijkste blauwe druif in de Touraine en rond Angers waar hij de klok slaat in appellaties zoals Bourgueil, Saint-Nicolas de Bourgueil, Saumur Champigny en Chinon.

Tussen Bordeaux en de Loirevallei ligt een groot verschil in het gebruik van de druif: in Bordeaux wordt Cabernet Franc geassembleerd met andere druivenrassen, waaronder Cabernet-Sauvignon; in de Loirevallei zijn de wijnen eerder mono-cépage.

Door de zachte fruittonen is de cabernet franc een geschikte druif om te gebruiken voor rosé wijnen. Deze lichtere wijnen, die ook licht van kleur zijn, werden clairets genoemd, van het woord ‘clear’. Wij vinden deze rosé wijn terug de Côtes de Gascogne.

Met haar 7000 hectaren is Italië de tweede producent van Cabernet Franc. Je vindt haar in het Noordoosten van de Veneto onder de naam Bordo. Dan ook nog in de Friuli en in een aantal assemblages in de Chianti.

Voedingswaarde

Het alcoholpercentage van de wijn schommelt meestal rond de 13- 14%. Cabernet Franc-wijn bevat kleine hoeveelheden antioxidanten, zoals resveratrol en flavonoïden,

100g Energie Eiwit Koolhydraten Alcohol Water
CF wijn 83 kcal 0.07g 2.45g 10.6g 86.59g
1 glas 150ml 123 kcal   4g    

Voor degenen die strikt op hun koolhydraten letten, is het aan te raden om wijn met mate te consumeren.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Cabernet franc wordt met succes gebruikt in de Bordeaux waar het, vooral op de bodems van Saint-Émilion en Pomerol, een belangrijke speler is. Verder is hij ook zeer succesvol in de Loire en meer bepaald in Chinon Saumur-Champigny en Bourgeuil.

De kwaliteit van Cabernet Franc-wijnen varieert sterk afhankelijk van de regio en producent. Over het algemeen kun je de beste wijnen vinden in gespecialiseerde wijnwinkels of via wijnhandelaren die een focus hebben op Franse of internationale wijnen.

Bewaren

Een ongeopende fles Cabernet Franc kan tot vijf jaar worden bewaard in een donkere, koele ruimte.

Een geopende fles kan je, met een vacuümpomp, enkele dagen langer bewaren in de koelkast.

 

Bereidingswijze

Op zijn best heeft cabernet franc een onmiskenbaar en appetijtelijk aroma van frambozen, en kiezelstenen gewassen in bronwater en een verfrissend scherpe geur van bladeren van zwarte bessen. Dit aroma prikkelt de smaakpapillen. Groene paprika is een teken van onrijpe druiven tijdens de oogst.

De vele zuren die voorkomen in de cabernet franc zijn ideaal om te gebruiken voor foodpairing. De beste wijn & spijs combinaties met cabernet franc zijn natuurlijk gerechten waar tomaten én producten waar zuren in zitten.

Het past goed bij:

  • Gegrild vlees zoals lamsvlees, varkensvlees en biefstuk
  • Geroosterde groenten zoals paprika’s, aubergine en champignons
  • Kazige gerechten zoals een rijke quiche of kaasplankje met harde kazen
  • Mediterraanse gerechten: Door zijn kruidige noten kan het perfect samengaan met gerechten zoals ratatouille of een pasta met rode saus.

Cabernet Franc komt het beste tot zijn recht als het licht gekoeld wordt geserveerd, op ongeveer 16-18°C. Zo blijven de fruitige en kruidige aroma’s behouden.

Gebruik in Sauzen: Cabernet Franc kan ook worden gebruikt in het bereiden van een stevige rode wijnsaus voor bij vlees- of wildgerechten.

No waste

Als je wat wijn over hebt, kun je het gebruiken in marinades of stoofpotten. De smaken van de wijn worden na het koken nog intenser, waardoor het een uitstekende aanvulling is op rijkere gerechten.

Vries overgebleven wijn in ijsblokjesvormpjes in. Deze kunnen later worden gebruikt in soepen of sauzen zonder dat je een nieuwe fles hoeft te openen.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!