BUFFELMELK Waterbuffel

Vóór de ijstijd leefden waterbuffels in Europa. Daarna trokken zij zich terug naar Azië waar ze worden gebruikt als trekdier in de rijstvelden. De wilde variant komt in kleine mate nog voor in India, Nepal, Bhutan, Thailand en mogelijk Cambodja. Duizenden jaren geleden keerden de waterbuffels terug naar Europa. In Italië is men ze gaan melken voor de mozzarella. Het gematigd klimaat van onze kontreien is erg geschikt voor het houden van waterbuffels.

Van nature gaan ze graag in het water liggen om af te koelen. Het zijn echte smeerlappen!

Waterbuffels zijn stoere beesten. Ze zijn zelden ziek, kunnen het hele jaarrond buiten worden gehouden en hebben prachtige hoorns die schuin naar achter zijn gericht.

De melkproductie ligt lager maar de melkkwaliteit blijft constant, wat zorgt voor een stabiele aanvoer van producten zoals mozzarella en yoghurt.. Een buffel geeft gemiddeld 8 tot 12 liter melk per dag, een koe geeft gemiddeld 30 liter per dag.

Melk van de waterbuffel roomt vanwege de kleine vetbolletjes (aanwezig in de verse melk uit de uier) en geringe clustering. Door de aanwezigheid van meer vet en eiwitten geeft deze melk wel een vollere smaak aan kaas.

Veruit de grootste producenten van buffelmelk wereldwijd zijn India en Pakistan.

Er zijn geen grote variaties binnen buffelmelk zelf, maar de verwerking kan verschillen afhankelijk van het product dat ervan wordt gemaakt.

Soorten

  1. Verse buffelmelk: Volle melk, direct van de buffel, met een romige en dikke textuur.
  2. Mozzarella di bufala: De bekendste toepassing van buffelmelk, een zachte en vochtige kaas.
  3. Ghee (geklaarde boter): Buffelmelk wordt vaak gebruikt om ghee te maken, een essentiële ingrediënt in de Indiase keuken.
  4. Yoghurt van buffelmelk: Door het hogere vetgehalte heeft buffelyoghurt een luxueuze romigheid.

Voedingswaarde

Waterbuffelmelk bevat 8% – 9% vet en 4,5% eiwit (gewone melkkoe 4,5% vet en 3,5% eiwit). Daarnaast bevat het veel calcium en mineralen en vit.A,C.

Glycemische index 30-35  Nutri-score: C (hoewel rijk aan voedingsstoffen, is het vetgehalte relatief hoog)

/100 gr Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
Melk 114kcal 4.5g 8.5g 5.1g 5.1g 0g
Mozarella 288kcal 16.7g 24.4g 0.4g 0.4g 0g
Ricotta 212kcal 10.5g 17.3g 3.7g 3.7g 0g
Steak 97kcal 21.44g 1.3g 0g    

Buffelmelk kan een plek hebben in een koolhydraatbewuste voeding, vooral vanwege het lage koolhydraatgehalte (ongeveer 5 g per 100 ml). Echter, door het hogere calorie- en vetgehalte moet het met mate worden geconsumeerd als je je calorie-inname wilt beperken.

Voordelen / Nadelen

Vele mensen met koemelkallergie en/of een lactose intolerantie kunnen wel producten van buffelmelk verdragen.

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Buffelmelk en buffelmelkproducten, zoals mozzarella di bufala, kunnen worden gevonden in gespecialiseerde kaaswinkels, delicatessenwinkels, en sommige grotere supermarkten. In mediterrane landen zoals Italië is het veel toegankelijker, maar ook in andere landen met een goed aanbod van buitenlandse producten kun je het vinden. Biologische winkels en markten kunnen ook buffelmelkproducten aanbieden, vooral als je op zoek bent naar hoogwaardige, ethisch geproduceerde opties.

Buffelmelk is te verkrijgen in speciaalzaken of op de boerderij. Rauwe melk is enkel te verkrijgen op de boerderij (dus zelf op te halen).

Bewaren

Buffelmelk moet in de koelkast bewaard worden en is beperkt houdbaar, meestal enkele dagen na opening. Verse buffelmelkproducten zoals mozzarella moeten binnen enkele dagen na aankoop worden geconsumeerd voor de beste smaak.

Buffelmelk zelf kan worden ingevroren, hoewel dit de textuur enigszins kan beïnvloeden bij het ontdooien. Voor kaas zoals mozzarella wordt invriezen niet aanbevolen omdat het de textuur kan veranderen.

 

Bereidingswijze

De melk is heel romig en zacht. De smaak is lichtzoet, met een subtiel aardse ondertoon die verschilt van de mildere smaak van koemelk.

De geur doet denken aan paddenstoelen en vers gemaaid gras.

Door de rijke textuur van buffelmelk kan het perfect worden gebruikt voor romige desserts zoals panna cotta, crème brûlée, of rijstpudding.

Buffelyoghurt kan een geweldige basis zijn voor zowel zoete als hartige gerechten. Meng het met honing en noten voor een snel, voedzaam ontbijt of gebruik het als basis voor dipsauzen.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!