BROWNIE

De brownie werd aan het eind van de 19e eeuw in de Verenigde Staten ontwikkeld en daar in de eerste helft van de 20e eeuw populair gemaakt.

Brownies werden voor het eerst geserveerd op de World’s Columbian Exposition in 1893. Een kok in het Palmer House Hotel bedacht de brownies nadat Bertha Palmer hem had gevraagd om een toetje te maken voor de dames die de expositie bezochten. De brownies die de kok toen bedacht bevatten walnoten en een glazuur van abrikoos. Het hotel serveert dit type brownie vandaag de dag nog steeds.

Het recept van brownies zoals men die tegenwoordig het beste kent, dateert uit 1905. Het verscheen voor het eerst in een editie van The South American Cooking School Cook Book door Fannie Pack. Dit recept was echter een referentie naar kleine chocoladecakejes die individueel werden gebakken in bakvormen, en niet echte brownies.

Een tweede recept verscheen in 1907 in Lowney’s Cook Book, geschreven door Maria Willet Howard. In dit recept wordt een extra ei en meer suiker toegevoegd aan de brownies.

Een brownie bestaat uit een vrij dicht plat gebak gemaakt van chocolade, en gebakken op een bakplaat.

Behalve chocolade kunnen brownies een groot aantal ingrediënten bevatten, zoals noten, chocoladevlokken en rozijnen.

Soorten en Variaties

Brownies komen in verschillende vormen en smaken, afhankelijk van het recept en de persoonlijke voorkeur. Hier zijn enkele populaire varianten:

  • Fudgy brownies: Gemaakt met meer chocolade en boter, hebben een zachte en kleverige textuur.
  • Cakey brownies: Deze bevatten meer bloem en een rijsmiddel zoals bakpoeder, waardoor ze lichter en luchtiger zijn.
  • Blondies: Een variant zonder cacao, gemaakt met bruine suiker en vaak witte chocolade of butterscotch.
  • Brownies met toevoegingen: Veel recepten voegen extra ingrediënten toe, zoals walnoten, pecannoten, stukjes pure chocolade, of zelfs marshmallows.

Voedingswaarde

Brownies bevatten veel suikers, vetten en calorieën, waardoor ze een energierijke, maar weinig voedzame snack zijn.

De voedingswaarde van een brownie kan variëren afhankelijk van de grootte, ingrediënten en de bereidingswijze. Zij zijn doorgaans hoog in calorieën en koolhydraten.

Glycemische index 70    Nutri-Score D-E afhankelijk van de hoeveelheid suiker, vet en verzadigde vetten.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suiker Vezels
100 gr 379 kcal 4.76g 13.75g 62.46g 36.72g 2.06g
1 stuk (65gr) 274 kcal 3.1g 12.9g 36g 29.7g 1.1g
100 gr USDA 466 kcal 6g 29g 50g    

Traditionele brownies bevatten veel suikers en koolhydraten, waardoor ze niet ideaal zijn voor een koolhydraatbewust dieet. Er zijn echter manieren om gezondere versies te maken, zoals door suikervervangers zoals ellphi of erythritol te gebruiken, amandelmeel in plaats van bloem toe te voegen, of zelfs courgette of avocado in het beslag te verwerken om de vetten en suikers te verminderen.

Koolhydraatarme brownies: Deze zijn gemaakt met alternatieve meelsoorten zoals kokos- of amandelmeel en gebruiken suikervrije zoetstoffen om de hoeveelheid koolhydraten drastisch te verlagen, wat ze geschikter maakt voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

De meest kwalitatieve brownies zijn vaak huisgemaakt of te vinden bij ambachtelijke bakkerijen waar verse, hoogwaardige ingrediënten worden gebruikt. In supermarkten kun je voorverpakte brownies kopen, maar deze bevatten vaak conserveringsmiddelen en kunstmatige smaakstoffen. Kies voor brownies met pure ingrediënten zoals echte boter, suiker en chocolade van goede kwaliteit.

Als je brownies in een bakkerij koopt, zoek dan naar een stevige textuur met een glanzende bovenkant en een rijke chocoladesmaak. De beste tijd om brownies te kopen is in de ochtend wanneer ze vers zijn gebakken.

Bewaren

Brownies zijn tot 9 dagen bewaarbaar in een goed afgesloten trommel zowel binnen (dit maakt ze wel wat droger) als buiten de koelkast. Belangrijkst is dat je ze goed luchtdicht verpakt.

Invriezen

Brownies zijn uitstekend in te vriezen. Verpak ze individueel in plastic folie en vervolgens in een diepvrieszak. Ze blijven in de vriezer tot drie maanden goed. Ontdooi ze op kamertemperatuur of in de magnetron.

Bereidingswijze

1 brownie weegt +/- 65g

Een perfect gebakken brownie heeft een knapperige buitenkant en een zachte, smeuïge binnenkant die smelt in je mond. De rijke chocoladesmaak is zowel intens als subtiel en wordt geaccentueerd door de juiste hoeveelheid suiker en vanille. De textuur wordt versterkt door kleine stukjes noot die bij elke hap een knapperige bite geven.

Ze worden doorgaans met de hand gegeten, vaak samen met melk of koffie. Soms worden ze warm geserveerd met ijs, vooral in restaurants.

Brownies variëren in dichtheid, maar de meeste zijn compact en kleverig.

No waste

  • Brownies die iets te droog zijn geworden, kun je in stukken snijden en gebruiken als topping voor ijs of yoghurt.
  • Crumbles: Verbrokkel droge brownies en gebruik ze als korst voor een cheesecake of als vulling in een andere taart.
  • Recycling: Voeg oude brownie restjes toe aan een smoothie of milkshake voor extra zoetheid en textuur.

Info

Chef’s advies

Gebruik altijd pure chocolade van goede kwaliteit met een hoog cacaogehalte (minimaal 70%) voor een intense smaak.

Voeg een snufje zout of espresso poeder toe aan het beslag om de chocoladesmaak nog meer te verdiepen.

Probeer je brownies iets onder te bakken voor een kleveriger resultaat.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!