BROODPUDDING

Broodpudding maken is de ideale manier om een oud brood een tweede leven te bezorgen. Het gerecht zou in de middeleeuwen (in Brussel) ontstaan zijn. Het is een traditionele zoete lekkernij gemaakt van oud brood dat wordt geweekt in een mengsel van melk, eieren, suiker en kruiden zoals kaneel of vanille. Het brood wordt gebakken totdat het een romige textuur krijgt, terwijl de buitenkant vaak licht krokant is. Broodpudding is geliefd vanwege zijn eenvoud en omdat het een ideale manier is om restjes brood te hergebruiken.

Het gerecht varieert wereldwijd, waarbij elk land en regio een eigen twist geeft aan dit klassieke gerecht.

Soorten broodpudding

  1. Klassieke broodpudding – De meest voorkomende versie, gemaakt met oud wit of bruin brood, melk, eieren, suiker, en gedroogd fruit zoals rozijnen.
  2. Franse versie (Pain Perdu) – Wordt meestal gemaakt met brioche of stokbrood en geserveerd met een zoete saus zoals karamel of chocolade.
  3. Britse broodpudding – Hier wordt vaak gebruikgemaakt van volkorenbrood en kruiden zoals nootmuskaat en kaneel.
  4. Moderne versies – Tegenwoordig worden er vaak ingrediënten zoals chocolade, noten, vers fruit of zelfs hartige varianten toegevoegd met kaas en groenten.

Broodpudding was en is de ideale oplossing om alle soorten oud brood, croissants, koffiekoeken en cake een tweede leven te geven.

Broodpudding kent geen specifiek seizoen, maar wordt vaak geassocieerd met de herfst en winter, aangezien het een verwarmend en vullend gerecht is. Toch kan het gedurende het hele jaar worden genoten.

 

Voedingswaarde

Ook hier zijn de voedingswaarden sterk afhankelijk van de ingrediënten, bevat deze nog rozijn, noten, honing… dan zullen de waarden verschillen.

Glycemische index 70-80   Nutri-Score D-E afhankelijk van de suiker- en vetinhoud. Volkorenbrood of melkvervangers zoals amandelmelk kunnen de score verbeteren.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100g 153 kcal 5.27g 4.74g 23.6g 14.72g 4.74g

Dit is zeker geen koolhydraatbewust gerecht maar een kleine verwennerij om restjes een tweede leven te geven:. Beperk je tot bv. een hapje van 50 tot max. 100 gram. Door enkele slimme aanpassingen kun je een versie maken die beter aansluit bij een koolhydraatarme levensstijl:

  • Gebruik koolhydraatarm brood, zoals amandelmeelbrood of koolhydraatarm roggebrood.
  • Vervang geraffineerde suiker door natuurlijke zoetstoffen zoals ellphi,  erythritol ….
  • Voeg vetrijke ingrediënten zoals noten, zaden of Griekse yoghurt toe om de verzadiging te verhogen en de balans van macronutriënten te verbeteren.

Voordelen / Nadelen

Vroeger had zowat elke bakker dit gerechtje in de vitrine liggen. Nu wordt het wel even zoeken. De Europese regels rond voedselveiligheid (die terecht zijn!) maken dat het verwerken van niet zo verse ingrediënten, die mogelijks een twijfelachtige kwaliteit hebben, aan banden gelegd wordt.

Zelf maken blijft perfect mogelijk en zo ben je zeker dat er geen beschimmelde resten in je pudding zittenklunzen, want je moet al veel moeite doen om het te laten mislukken.

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Broodpudding wordt zelden kant-en-klaar verkocht in supermarkten, maar is in sommige bakkerijen of markten te vinden. De beste broodpudding wordt echter zelfgemaakt, omdat je dan de kwaliteit van de ingrediënten kunt controleren.

Bewaren

Broodpudding kan tot 3-5 dagen worden bewaard in de koelkast, goed afgedekt met folie of in een luchtdichte doos.

Het vacuüm verpakken van broodpudding kan de houdbaarheid in de koelkast verlengen tot ongeveer 7 dagen. Dit voorkomt dat het vocht wordt opgenomen en dat de textuur wordt aangetast.

Broodpudding is ook goed in te vriezen en kan tot 3 maanden worden bewaard. Verpak de porties luchtdicht. Ontdooi ze in de koelkast en verwarm ze daarna langzaam in de oven om de originele textuur te behouden.

Bereidingswijze

Wit brood geeft het beste resultaat, maar eigenlijk kan je elke soort brood gebruiken.

Let wel: het moet oud brood zijn, dat zal het best het eiermengsel absorberen. Verkies je een krokantere, drogere broodpudding? Ga dan voor een lage ovenschotel. Houd je net van die romige structuur, gebruik dan een diepe schaal. Hoe hoger de bakvorm, hoe sappiger je broodpudding zal blijven.

Broodpudding maken, dat doe je door (oud) brood te weken in melk. Zodra het brood geweekt is, kan je de andere ingrediënten en smaakmakers toevoegen. Populaire toevoegingen zijn kaneel, suiker, (gedroogd) fruit zoals stukjes appel of rozijnen, cacao, vanille en puddingpoeder. Er wordt soms ook alcohol bijgedaan, in de vorm van een scheutje whisky.

De pudding wordt gebakken in een hete oven (+/- 180°C) en wordt nadien vaak geglazuurd.

Afhankelijk van de hoeveelheid die je bakt, mag je rekenen op 45 à 60 minuten. Controleer regelmatig, de baktijd hangt ook van het type oven dat je gebruikt. Controleer met een mes of het beslag uitgebakken is.

Info

Chef’s advies

De voorwaarden voor een geslaagde broodpudding is dat hij zeker niet te sompig mag zijn.

Het is belangrijk dat de melk warm is: zo wordt ze beter geabsorbeerd door het brood.

Bewaar je restjes oud brood in een zakje in de diepvriezer tot je genoeg hebt om ermee aan de slag te gaan. Zo loop je niet het risico dat het brood gaat schimmelen.

Voeg vers fruit zoals appels of peren toe voor extra smaak en voedingswaarde.

Werk de pudding af met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een luxueus dessert.

Gebruik kaneel, nootmuskaat, en een scheutje rum of bourbon voor een dieper, warmer smaakprofiel.

Maak een hartige versie door suiker te vervangen door kaas en groenten zoals spinazie en ui.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!