BLADPETERSELIE
Dit plantje, dat zijn oorsprong vindt in het Middellandse Zeegebied. Het wordt al meer dan tweeduizend jaar gebruikt als kruid en groente en was al bekend in de antieke Griekse en Romeinse keuken., De Grieken geloofden erin dat het was ontstaan uit het bloed van hun mythologische held Archemous. De Romeinen kroonden hun overwinnaars met peterselie kransen. Peterselie werd vervolgens geïntroduceerd in andere delen van Europa door de Romeinen en werd van daaruit verspreid naar andere delen van de wereld. Tegenwoordig wordt bladpeterselie wereldwijd gekweekt vooral in Europa, Noord-Amerika, en delen van Azië
Soorten
Er zijn twee hoofdvarianten van bladpeterselie:
- Platte bladpeterselie (Italian Flat-Leaf Parsley): Deze variant heeft een sterke smaak en is geliefd in de Mediterrane keuken.
- Grote bladpeterselie: Een minder gebruikelijke variant die groter en breder van blad is, met een vergelijkbare smaakintensiteit als de Italiaanse platte peterselie.
Het is een winterharde, kruidachtige, tweejarige plant. Het blad is echter in het eerste jaar het beste en wordt daarom als eenjarige plant gekweekt. Bladpeterselie is een variant van de gewone krulpeterselie. De blaadjes groeien uit de basis van de plant, zijn glad en lijken eerder op selder of koriander.
Jonge peterselie is +/- 30 cm hoog. De plant groeit op een vochtige, rijke grond iets in de schaduw of in de volle zon.
De plant wordt zo’n 20-60 cm hoog en produceert kleine, geurende bloemen die groen-witte of lichtpaarse tinten kunnen hebben. Hij heeft door een hoger watergehalte en een hoger gehalte aan etherische oliën (in hoofdzaak apiol) een fijnere smaak dan krulpeterselie.
Bladpeterselie is een tweejarige plant, wat betekent dat het zijn groeicyclus over twee jaar verspreidt. Het wordt meestal geoogst in het late voorjaar en de zomer, hoewel het in mildere klimaten het hele jaar door kan worden geteeld. In koudere gebieden wordt het vaak in de herfst geoogst voordat de vorst intreedt.
Voedingswaarde
Het blad en de stengels van peterselie zijn vitamine- en mineraalrijk. Het is een goede bron van provitamine A (bètacaroteen), vitamine K en C, ijzer en foliumzuur. Platte peterselie heeft een hoger watergehalte dan de gekrulde.
Glycemische index 5 Nutri-Score A (hoge voedingswaarde en laag calorieinhoud)
100 gram | Energie | Eiwit | Vetten | Koolhydraten | Vezels |
Vers | 36kcal | 3g | 1g | 6g | 3g |
Gedroogd | 292 kcal | 26.63g | 5.48g | 23.94g | 26.7g |
Bladpeterselie past uitstekend in een koolhydraatbewust dieet. Het bevat weinig koolhydraten en calorieën, maar zit boordevol essentiële voedingsstoffen. Het lage glycemische index en glycemische lading maken het een veilige keuze voor mensen die hun bloedsuikerspiegel willen reguleren.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
Bladpeterselie is een jaarrond verkrijgbaar in elke supermarkt, bij de groenteboer. Koop peterselie die lekker fris ruikt, droog en groen is. Koop geen peterselie met gele of natte, donkere randen.
Let op dat je het juiste kruid meeneemt: bladpeterselie lijkt erg op selderij.
Bewaren
Zet peterselie met stelen en wortels in een glas water of bewaar de peterselie in vershoudfolie in de koelkast. Peterselie is zo een paar dagen houdbaar.
Bladeren en wortel kunnen worden gedroogd, waarna deze lang bewaard kunnen worden.
Heb je een restje peterselie over? Wikkel het restje kruiden in nat keukenpapier. Bewaar ze in de groentelade van de koelkast.
Peterselie kan vacuüm worden bewaard om de houdbaarheid te verlengen. Plaats de bladeren in een luchtdichte zak en bewaar in de koelkast of vriezer.
Invriezen
In de diepvries is peterselie in een goed gesloten bakje of zakje tot 2 maanden houdbaar bij minimaal -18ºC. Hak de peterselie fijn, vries het in ijsblokjesvormen in met een beetje water. Dit behoudt de smaak tot zes maanden.
Bereidingswijze
De platte peterselie is wat sterker en fijner van smaak dan de krulpeterselie. Bladpeterselie heeft een milde, kruidige smaak die wordt beschreven als een combinatie van selderij en citrus. Hij behoudt beter zijn smaak dan krulpeterselie.
Gebruik dus platte peterselie voor de smaak en krulpeterselie ter garnering.
Was de peterselie in ruim water alvorens gebruik. Een takje (of een paar blaadjes) is heel geschikt als garnering op koude schotels en soep. Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe.
Je kan hem ook gebruiken in warme gerechten.
Voeg het toe aan pesto, chimichurri, en kruidenboter.
Combineer het met citroen, knoflook, en olijfolie voor een frisse dressing of saus.
Maak een peterseliepesto door het te mengen met noten, knoflook, Parmezaanse kaas, en olijfolie.
Gebruik de stengels voor bouillons of soepen (no waste). Je kan ze ook in wat neutrale olie doen om smaak af te geven of gooi ze op de BBQ om geur af te geven.
Info
De peterselie is bovendien ook gemakkelijk om in een pot te kweken, in de serre of op een lichte vensterbank binnen. U kan regelmatig blaadjes afplukken en kan een heel jaar genieten van een zekere oogst.
Het is een gemakkelijke plant om te groeien en verlangt weinig verzorging. Het prefereert een plek in volle zon of licht schaduw en moet regelmatig worden bewaterd.
Chef’s advies
Voeg bladpeterselie pas aan het einde van de bereiding toe om de smaak en voedingswaarde te behouden.
Kauwen op een peterselieblad helpt de knoflookgeur verdwijnen en geeft een frisse adem!