BERLINERBOL

De eerste Berlinerbollen zijn al in de 16e eeuw gedocumenteerd in Noord-Duitsland. Het verhaal gaat dat een Berlijnse banketbakker, die als artillerist diende, deegballen bakte als een culinaire weergave van kanonskogels. Berlinerbollen zijn sindsdien een symbool van feestelijke vieringen en genieten grote populariteit, vooral in Duitssprekende landen en aangrenzende regio’s.

Een Berlinerbol is een ronde lekkernij dat van gefrituurd gistdeeg gemaakt wordt en met confituur en/of banketbakkersroom wordt gevuld. Ook de meeste Duitsers kennen het gebak als Berliner, behalve in Saksen en in Berlijn zelf, waar ze Pfannkuchen (letterlijk: “pannenkoeken”) worden genoemd en in Zuid-Duitsland, waar ze Krapfen heten. Deze laatste naam wordt ook in Oostenrijk en Italië gebruikt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden deze bollen in België niet Berlijnse Bollen maar Boules de l’Yser (Bollen van de IJzer) genoemd, naar de rivier de IJzer waarachter het Belgische leger zich teruggetrokken had.

Soorten

Er zijn verschillende varianten van Berlinerbollen, afhankelijk van de vulling en afwerking:

  1. Traditionele Berlinerbol: Gevuld met jam (meestal aardbei, framboos of abrikoos) en bestrooid met poedersuiker.
  2. Vanillecrème Berliner: Gevuld met een romige vanillecrème.
  3. Chocolade Berliner: Gevuld met chocoladepudding of crème en soms bedekt met chocoladeschilfers.
  4. Glazuur Berliner: Bovenop de standaardvulling, bedekt met een laag glazuur.

Berlinerbollen zijn wijdverbreid in Europa en worden vaak gevonden in bakkerijen, supermarkten en patisserieën.

Voedingswaarde

Berlinerbollen zijn rijk aan calorieën en suikers vanwege de combinatie van gefrituurd deeg en zoete vullingen. De voedingswaarde kan variëren afhankelijk van de vulling en de bereidingswijze.

Glycemische index 70  GL 31   Nutri-score D

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
1 stuk (80g) 236 kcal 4.9g 8g 35.4g 15.4g 1.3g
100g +/- 301kcal 6g 10g 46g 20g 1g

Berlinerbollen passen niet in een koolhydraatbewuste voeding vanwege hun hoge suiker- en vetgehalte, en hun hoge glycemische index.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Berlinerbollen zijn verkrijgbaar bij bakkerijen, patisserieën en supermarkten. De kwaliteit varieert sterk, afhankelijk van de versheid en de gebruikte ingrediënten. Voor de meest kwalitatieve Berlinerbollen is het aan te raden om ze te kopen bij gespecialiseerde bakkerijen die ze vers bakken.

 

Bewaren

Berlinerbollen blijven het lekkerst op de dag van aankoop, maar kunnen tot twee dagen in een luchtdichte container op kamertemperatuur worden bewaard.

Vacuümverpakking kan de versheid iets verlengen, maar het kan de textuur van de vulling beïnvloeden.

Berlinerbollen kunnen worden ingevroren, maar de textuur van het deeg kan na ontdooien minder aangenaam zijn. Laat ze in de koelkast ontdooien.

Bereidingswijze

De meeste variaties worden gemaakt van bloem, lauw water, gist, melk, suiker, eieren, boter en zout. Deze ingrediënten worden gemengd en gekneed, waarna het deeg een halfuurtje moet rijzen. Hiervan worden bolletjes gemaakt die tien minuten worden gebakken in olie van 160°C. De vulling wordt soms voor het bakken ingebracht maar meestal pas erna. Op de bol komt poedersuiker met soms wat kaneel.

Opwarmen:

  • Hete lucht oven: voorverwarmen op 200°C ca. 6 minuten
  • Gasoven: voorverwarmen stand 3-4 ca. 6 minuten
  • Koekenpan: op lage stand ca. 6 minuten om en om opwarmen
  • Airfryer: 140°C ca. 8 minuten Magnetron: ca. 30-60 seconden op de hoogste stand (leg een vochtig stukje keukenpapier over de oliebollen om uitdrogen te voorkomen)

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!