BERGZUURZAK

De bergzuurzak komt oorspronkelijk van de Caribische eilanden. Hij wordt ook in de rest van tropisch Amerika gekweekt tot hoogtes van 1000 m. Zelden treft men de bergzuurzak aan in Afrika en Azië.

De bergzuurzak is de vrucht van een tot 15 meter hoge groenblijvende boom. Deze boom is nauw verwant aan de zuurzak (Annona muricata), maar wordt gekenmerkt door zijn kleinere vruchten en hogere weerstand tegen koude temperaturen.  De bergzuurzak heeft behoefte aan volle zon en lichte schaduw. De plant heeft een voorkeur voor kleibodem, maar groeit ook goed op een droge bodem. Voortplanting vindt plaats door zaden. De zaden kunnen niet worden gedroogd en zijn niet bestand tegen lage temperaturen.

De plant heeft afwisselend geplaatste bladeren, die leerachtig en van boven glanzend zijn en een gave rand hebben. De tot 25,6 × 8,5 cm grote bladeren zijn breed-lancetvormig en stomp puntig.

De geelgroene bloemen groeien solitair of in paren aan de stam en aan dikke takken. Hij draagt het hele jaar door vruchten. De vruchten van de bergzuurzak, die lijken op een stekelige groene appel, hebben een romige, aromatische pulp met een lichtzure smaak. Het is een eivormige vrucht (18x14cm). De schil is zilver-groen met een ruitjespatroon wat op schubben lijkt. Het vruchtvlees is rijp lichtgeel, zacht-vezelig, zeer sappig en smaakt zuur of zoetzuur en bitter. De vrucht bevat vele zaden.

De vruchten van de bergzuurzak rijpen meestal in de late zomer tot herfst, afhankelijk van het lokale klimaat. In tropische gebieden kan de boom bijna het hele jaar door bloeien en vrucht dragen, hoewel de hoofdvruchtdragende periode vaak samenvalt met het regenseizoen.

Het vruchtvlees wordt net als bij de zuurzak (Annona muricata) voor frisdranken gebruikt, maar geldt als minder lekker.

Voedingswaarde

Bergzuurzak is rijk aan vitamine C, vitamine B6,B12 en bevat belangrijke mineralen zoals kalium en magnesium.

Glycemische index 32  Glycemic load  10 .  Nutri score B

  Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
100g 66 kcal 1g 0.3g 16.8g 13.5g 3.3g

Bergzuurzak kan worden opgenomen in een koolhydraatbewuste voeding, mits met mate geconsumeerd vanwege het matige koolhydraatgehalte.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Bergzuurzak is te vinden op lokale markten in tropische en subtropische regio’s, evenals in gespecialiseerde winkels in andere delen van de wereld. De beste tijd om de vruchten te kopen is tijdens het hoogseizoen, wanneer ze vers en volop beschikbaar zijn. Bij het kiezen van een bergzuurzak, zoek naar vruchten die stevig maar iets meegevend zijn en vermijd vruchten met zachte plekken of beschadigingen.

Bewaren

Verse bergzuurzak kan worden bewaard op kamertemperatuur totdat hij volledig rijp is. Eenmaal rijp, kan de vrucht tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard.

De vrucht kan worden geschild, ontpit en ingevroren, waarbij de smaak en textuur tot 6 maanden goed blijven.

Bereidingswijze

De bergzuurzak is sappig en smaakt zuur en ietwat bitter. Het heeft een sterk aroma.  Het vruchtvlees wordt vers gegeten, puur of gemengd met andere tropische vruchten. De vrucht kan worden verwerkt in snoep en tot jam.

De vrucht kan worden verwerkt tot sap of toegevoegd aan smoothies voor een verfrissende drank.

Onrijpe vruchten, geoogst wanneer de zaden nog zacht zijn, worden gekookt als groente in soepen

No waste

Gebruik de schillen en zaden van de bergzuurzak om een infusie te maken voor thee, die een subtiele smaak aan het water toevoegt.

 

Info

De bergzuurzak kan bij ons als kuipplant worden gehouden.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!