BERGTHEE

Bergthee is afkomstig uit het noordoosten van Noord-Amerika van Newfoundland west tot zuidoost Manitoba, en het zuiden tot Alabama.

Gaultheria procumbens ´Big Berry´ is een wintergroene bodembedekkend struikje wat ongeveer 15 cm hoog wordt. In de maanden juni en juli bloeit hij met rozewitte kleine hangende bloemetjes. Na de bloei verschijnen oranjerode bessen die tot ver in het voorjaar aan de struik blijven hangen. De bessen worden niet gegeten door dieren maar wel door vogels.

Het donkergroene blad verspreidt bij kneuzing een aangename geur en krijgt in de herfst allerlei rode en groene tinten. Het blad is schitterend. De ovaaltjes zijn het grootste deel van het jaar frisgroen en verkleuren in de herfst naar dieprood tot purper.

Van het blad werd in Azië en Noord-Amerika thee getrokken. Dat verklaart de volksnaam Bergthee.

Het blad van de Gaultheria heeft overigens een geneeskrachtige werking. De stof methylsalicylaat die in het blad aanwezig is, heeft een ontstekingsremmend effect.

De bessen van de Gaultheria zijn eetbaar voor mensen en hebben een mintachtige smaak. Zij worden soms verwerkt in snoep en kauwgom.

Er is ook een essentiële olie uit bergthee te winnen, de zogenaamde ‘wintergroenolie’ die onder meer wordt gebruikt in snoepgoed, parfum, tandpasta en voor medicinale toepassingen. Deze essentiële olie of etherische olie is zeer geconcentreerd en vrijwel nooit bedoeld om inwendig te gebruiken.

Bergthee bloeit in de late lente tot vroege zomer, waarbij de kleine witte of roze bloemen zich ontwikkelen tot rode bessen die rijp zijn van de late zomer tot de herfst. De bladeren kunnen het hele jaar door worden geoogst, maar de bessen zijn het meest overvloedig in de herfst.

Voedingswaarde

Bergtheebessen zijn rijk aan antioxidanten, vooral polyfenolen, en bevatten vitamine C en vitamine E.

Glycemische index +/- 30   GL3   Nutri-score A

  Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Vezels
100g 35 kcal 0.5g 0.2g 9g 5g

Bergthee is een goede keuze voor een koolhydraatbewuste voeding vanwege de lage glycemische index en glycemische lading. De bessen en bladeren bevatten weinig suiker en zijn rijk aan vezels en antioxidanten, wat bijdraagt aan een gezond dieet zonder overmatige koolhydraten.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Bergtheeplanten en producten zijn te koop in gespecialiseerde tuincentra en natuurvoedingswinkels. De etherische olie, gemaakt van de bladeren, is ook online beschikbaar. Voor de beste kwaliteit bessen en bladeren is het raadzaam om producten te kopen die biologisch zijn gekweekt. De oogstperiode voor de bessen is het beste in de late zomer tot vroege herfst.

Bewaren

Verse bessen kunnen worden bewaard in de koelkast, waar ze enkele weken goed blijven. De bladeren kunnen ook vers worden gehouden, maar drogen is gebruikelijker.

De bessen kunnen worden ingevroren, waardoor ze tot 6 maanden goed blijven zonder significant verlies van smaak.

Bereidingswijze

Van het kleine blad kan een lekkere thee worden getrokken waar de plant haar naam aan dankt. De smaak heeft wat weg van muntthee. De bladeren kunnen ook worden toegevoegd aan kruidenmixen voor een mentholachtige smaak.

De vruchten zijn eetbaar en hebben een mintachtige smaak. Het kan verstandig zijn te wachten tot de vorst erover heen is gegaan, dan smaken ze beter. De vruchten kunnen verwerkt worden in taart en er kan jam van worden gemaakt.

Gebruik bergtheebessen in combinatie met andere vruchten in desserts voor een verfrissende twist.

De etherische olie van bergthee wordt gebruikt om een wintergroensmaak toe te voegen aan snoep, tandpasta en mondwater.

Info

Bergthee (winterhard) kan ook heel goed in bakken en potten op het terras of een balkon worden toegepast. Zet hem in een schaal of een brede pot zodat hij in de breedte kan uitgroeien. Geef hem een plekje in de halfschaduw. Voor de grond kan je standaard potgrond gebruiken.

De olie van wintergroen is pijnstillend, antibacterieel en ontsteking werend. Daarom wordt het in tandpasta gedaan; het doodt mondbacteriën en de muntachtige smaak verfrist de mond.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!