BAZADAISE

Het ras Bazadaise is afkomstig van de weilanden rond de stad Bazas waaraan het zijn naam dankt. Het fokgebied bevindt zich in New Aquitaine, op de grens van de departementen van de Gironde , Landes en Lot-et-Garonne . Het heeft een stamboek sinds 1896

De Bazadaise werd oorspronkelijk gebruikt als trekdier. Door mechanisatie van de landbouw was het de vraag of deze koeien nog vereist waren, maar dankzij de spiermassa van het trekdier kon het zich met succes omscholen tot een vleesras. Toch daalde het aantal runderen de laatste jaren enorm. In 2004 waren er nog maar 8.000 Bazadaise runderen, waaronder 2.500 geregistreerde koeien en 100 geregistreerde stieren. Er is een programma om het Bazadaise-ras nieuw leven in te blazen om kwekerijen de middelen te geven om toekomstige fokkers te voorzien van veel kwaliteitsvolle fokvaarzen.

Het ras is precies zoals van oorsprong bedoeld was. Het ras kalft gemakkelijk en past zich aan droge en warme omgevingen aan. De bouw van het rund zorgt voor een hoge vleesopbrengst per rund. De Bazadaise vooral bekend om zijn sterk gevleesde karkas in verhouding tot een fijn en licht geraamte.

De Bazadaise koeien groeien heel langzaam. In tegenstelling tot andere rassen zijn deze koeien pas geslachtsrijp na drie jaar. Het staat bekend om zijn imposante uiterlijk, met een zilvergrijze vacht en imposante hoorns.

Hoe ouder het rund, hoe lekkerder die is!

De bergrunderen krijgen meer tijd om te eten en bewegen en ontwikkelen meer vet en spier. Hierdoor krijgt het vlees een donkere kleur en een diepe smaak. Bij Bazadaise geldt dus: hoe ouder, hoe beter!

Deze runderen vallen op door hun bijzondere grijze, anthraciete kleur. Het is te herkennen aan zijn leisteengrijze jurk met houtskoolnuances, vooral bij stieren. De hoorns zijn naar beneden sikkelvormig. De omgeving van de slijmvliezen is helder.

Het is een groot ras. De koe weegt ongeveer 750 kg en de stier 1000 kg. Ze meten respectievelijk 140 en 145 cm bij de schoft.

 

Voedingswaarde

Het vlees is rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen.

100g Energie Eiwit Vet Verz. Vet Koolhydraten
Tong 187 kcal 14.7g 13.4g 5.1g 2.1g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Bazadaise koeien worden zeer gewaardeerd door restaurants met Michelinsterren. Door de zeldzaamheid van Bazadaise is het vlees bijna niet verkrijgbaar voor de particuliere consument.

De zomermaanden zijn vaak het hoogseizoen, wanneer het vee wordt geweid op de weelderige graslanden en het vlees optimaal smaakt.

Om de hoogste kwaliteit Bazadaise-vlees te kopen, is het belangrijk om te zoeken naar gerenommeerde slagers of boerenmarkten die het product aanbieden.

Rijping minimum 4 weken.

BEWAREN

Vers vlees moet worden gekoeld bewaard en bij voorkeur binnen enkele dagen worden geconsumeerd voor optimale versheid. Als alternatief kan Bazadaise-vlees worden ingevroren voor langdurige opslag, waarbij de smaak en voedingswaarde behouden blijven.

Bereidingswijze

Het vlees wordt geroemd vanwege de complexe smaakstructuur en is een nichevlees voor de fijnproever. Het vlees heeft een malse textuur door zijn fijne spiervezels en een mooie rode kleur. Sappig vlees met weinig vet .

Het kan op verschillende manieren worden bereid, variërend van sappige steaks tot smaakvolle stoofschotels, en wordt vaak gebruikt in traditionele Franse gerechten.

Om het beste uit Bazadaise-vlees te halen, probeer het te grillen of te braden tot het de gewenste gaarheid heeft bereikt. Voeg kruiden en specerijen toe naar smaak voor extra smaak.

No waste

Maak gebruik van alle delen van het Bazadaise-rund om verspilling te minimaliseren. Botresten kunnen worden gebruikt om smakelijke bouillons en soepen te maken, terwijl organen zoals lever en nieren kunnen worden bereid tot hartige gerechten vol smaak.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!