BARU NOOT

De Barubomen groeien in de Cerrado, een uitgestrekt savannegebied in West-Brazilië, ten zuiden van het Amazoneregenwoud. Ze zijn er inheems alsook in Bolivia, Paraguay en Peru. De baruboom die in Brazilië “baruzeiro” wordt genoemd is een middelgrote boom en kan tot 25 meter hoog en 0.7 m in diameter uitgroeien. Na zeven tot acht jaar ontwikkelt de boom jaarlijks grote bruine vruchten met een houtachtige schil. In deze eivormige vrucht zit een donkerbruine eetbare pit omringd door vruchtvlees.

Deze pit wordt ook wel barunoot, baruzaad of baru-amandel genoemd. De vrucht weegt ongeveer 25 gram en bestaat voor 30% uit vruchtvlees en 5% uit zaad.

De noten worden geoogst eenmaal per jaar op het einde van de zomer. De oogst begint in het najaar, door middel van het rapen van rijpe vruchten van de grond en het plukken van bijna rijpe vruchten van de boom. De hoeveelheid vruchten verschilt per jaar en per boom, maar gemiddeld levert een baruboom per oogst ongeveer 150 kilo vruchten op. Hij wordt +/- 60 jaar.

Van rauwe barunoten wordt mede baruzaadolie geperst, deze olie is vergelijkbaar met olijfolie.

Voedingswaarde

Rijk aan vezels. Baru-zaden bevatten veel vet, eiwitten, voedingsvezels, kalium, magnesium, ijzer en zink. Door velen wordt deze noot bestempeld als superfood. Deze noten bevatten minder vet (maar meer koolhydraten) dan vele andere noten.

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
Geroosterd 535 kcal 29g 42g 13.9g 9.2g
Noot 518 kcal 24.1g 27.6g 15.8g 13.4g

Baru noten kunnen deel uitmaken van een gezond dieet voor mensen met diabetes vanwege hun voedingswaarde en lage koolhydraatgehalte. Zoals altijd is het belangrijk om portiegroottes te controleren.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Deze noten zijn moeilijk te vinden. Ze zijn te vinden in speciaalzaken, natuurvoedingswinkels en online. Ze kunnen in verschillende vormen worden gekocht, zoals rauw, geroosterd, gezouten of in mixen met andere noten. Ze worden meestal droog geroosterd verkocht. Dit houdt in dat de noten zijn verhit zonder gebruik te maken van olie.

Bij het branden van noten wordt wel gebruik gemaakt van olie.

Zijn de noten nog rauw, dan moe men ze zelf roosteren in de oven of in de pan.

Bewaren

Bewaar Baru noten op een koele, donkere plaats in een luchtdichte container om hun versheid te behouden. Vermijd blootstelling aan warmte en vocht, wat de kwaliteit van de noten kan beïnvloeden. Barunoten gaan ongeveer 1 jaar mee in de kast, 1 jaar in de koelkast en 2 jaar in de vriezer.

Bereidingswijze

Zowel het vruchtvlees als het zaad van de vrucht wordt gegeten. Het vruchtvlees is zoet en de pulp wordt onder andere gebruikt om jam van te bereiden of om likeur mee te maken.

Baru-zaden zijn qua smaak vergelijkbaar met pinda’s of cashewnoten en worden vaak op vergelijkbare manieren geserveerd in de westerse keuken. Ze kunnen zoals de meeste andere noten als tussendoortje worden gegeten, aan een salade worden toegevoegd of door een smoothie worden gemengd.

Rauwe noten moeten steeds na verwarming worden geserveerd (roosteren, koken, bakken of braden), waardoor een trypsine-remmend enzym wordt gedeactiveerd. Deze stof maakt dat er geen eiwitten verteerd kunnen worden.

Info

Chef’s advies

Overdrijf niet in je consumptie van noten, daarmee krijg je te veel vetten binnen. Noten bevatten ook veel selenium met risico tot seleenvergiftiging.

No waste: Gebruik de schillen om thee te zetten of smaak toe te voegen aan bouillons.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!