BAGEL

De bagel is vermoedelijk van oorsprong een Pools product.

De legende wil dat een lokale bakker daar na de overwinning van koning Jan III Sobieski op de Turken een broodje bakte in de vorm van een stijgbeugel. Dat deed hij om de koning, die gek was op paarden, te bedanken. De bedovergrootvader van de ‘bagel’ is dus…. Jawel, een ‘beugel’! De bagel werd door joodse immigranten in de Verenigde Staten in de 17° eeuw geïntroduceerd. Ze vestigden zich onder andere in het zuidoosten van Manhattan, New York. Terwijl de winkels in New York op zondag gesloten waren, kon men in de joodse wijk vlechtbroden (challes) en bagels kopen. Al snel gingen joodse bakkers met broodkarren door de stad

De traditionele manier om bagels te maken vergt veel tijd. Het deeg wordt gekookt, nadat het lang gekneed en gerezen is. Bagels worden gemaakt van deeg op basis van bloem, tarwegluten, gist, zout, een beetje olie en suiker. Om brood te conserveren, kookten Asjkenazische (joods religieus) bakkers hun deeg en droogden het aan een stok bij het vuur. Na het drogen werden de bagels ondergedompeld in kokend water met siroop, en daarna gebakken. Sinds de twintigste eeuw worden zij in een ringvorm gebakken.

In tegenstelling met de donut (zoet broodje met een gat) wordt een bagel niet gefrituurd. Typisch aan de bagel zijn de zaadjes boven op het broodje. Dit kan gaan van maanzaad tot sesamzaad tot zonnebloempitten.

De bagel associeert men vooral met de stad New York. Tegenwoordig worden de bagels er niet meer alleen door joodse bakkers bereid, en ook zijn de broodjes vaak niet koosjer. De meeste bagels worden machinaal vervaardigd en luchtiger gemaakt door toevoeging van ei. De klassieke New York bagel is belegd met roomkaas, gerookte zalm en ui.

Met wat je tussen je bagel doet, kan je eindeloos variëren.

Voedingswaarde

Glycemische index = 69  Glycemic load = 30

Een Bagel is eerder vetarm, maar desniettemin calorierijk. De voedingswaarde van een bagel kan variëren afhankelijk van de ingrediënten en toevoegingen.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100g 257 kcal 8.8g 2.5g 48.5g 2.1g 3g
USDA 250 kcal 10g 1.5g 49g 4.01g  

ZUCSU: Voor mensen met diabetes is het belangrijk om de inname van bagels te beperken vanwege hun hoge GI, die de bloedsuikerspiegel kan verhogen. Het is aan te raden om te kiezen voor volkoren bagels en ze te beleggen met gezonde ingrediënten zoals groenten en magere eiwitten.

Voordelen / Nadelen

Het maken van een authentieke bagel kost een dikke 18 tot 24 uur, wat ervoor heeft gezorgd dat er tegenwoordig af en toe wat gesjoemeld wordt in bagel-land: steeds meer bakkerijen stomen de bagels in de oven. Dit levert echter luchtige bagels op, en kenners weten: échte bagels zijn niet luchtig, maar stevig en zwaar op de maag.

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Bagels zijn verkrijgbaar bij verschillende winkels en online platforms. . Ze zijn ook verkrijgbaar bij veel bakkerijen en zelfs in supermarkten. Je kunt kiezen uit verschillende smaken, waaronder naturel, volkoren, sesam, maanzaad, kaneelrozijn en meer.

Bewaren

Je kan de bagel bewaren in een afgesloten trommel op een droge en koele plek. De bagels blijven enkele dagen goed, maar worden zoals ieder ander brood wel taaier.

Invriezen

Bagels kan je (doormidden gesneden) invriezen. Verpak de bagels apart in vershoudfolie of aluminiumfolie. Door de bagels voor het vriezen apart te verpakken voorkom je vriesbrand, waardoor de smaak van de bagels zeker verpest wordt. Gebruik genoeg folie om de bagels volledig te bedekken. Wanneer je de bagels allemaal apart verpakt hebt kun je ze samen bewaren in dezelfde grote plastic zak. Zorg er wel voor dat je een diepvrieszak gebruikt die hersluitbaar is.

Bewaar de bagels 6-12 maanden in de vriezer om ze zo goed mogelijk te laten smaken.

Na ontdooien (in de verpakking) bak je hem in de oven (180-220°C). Je kan hem ook bevroren verwarmen in de magnetron of broodrooster.

Bereidingswijze

1 bagel weegt +/- 100g.

Een ingevroren bagel snij je na ontdooien in 2. Leg de helften van de bagel zo op de bakplaat dat de binnenkant naar boven wijst en de bagel door de warmte van de oven gelijkmatiger gaar wordt.

Zorg dat de buitenkant van de bagel tegen de bakplaat ligt zodat hij knapperiger wordt. Bak de bagel 10-15 minuten in de oven.

Bereiden in de magnetron: Sprenkel warm water op de bagel. Als je de bagel al doorgesneden hebt, laat de helften bij deze stap dan op elkaar liggen. Dompel je vingers in warm water en spetter het op de buitenkant van de bagel.Je kunt de bagel tevens in een vochtig vel keukenpapier verpakken. Leg de bagel met het vel keukenpapier erom in de magnetron. Verwarm de bagel steeds 20 seconden in de magnetron totdat hij klaar is. De totale kooktijd hangt af van je magnetron, maar het duurt meestal een minuut en 15 seconden tot twee minuten om de bagel goed door te warmen.

Een verse gemaakte bagel is een ronde, met de hand gerolde deegring die eerst wordt gekookt en daarna wordt gebakken. Het resultaat is een broodje met een zachte binnenkant en een licht knapperige korst. Traditioneel wordt het gemaakt met tarwebloem, water, gist, zout en suiker. Het unieke kenmerk van een bagel is de kookstap voordat het wordt gebakken, wat zorgt voor die kenmerkende textuur.

Bagels kunnen op verschillende manieren worden bereid en gegeten. Je kunt ze eenvoudig roosteren en beleggen met roomkaas, gerookte zalm, avocado, eieren of andere favoriete toppings. Ze worden ook gebruikt als basis voor sandwiches en als bijgerecht bij soepen.

Zoete bagels, zoals kaneelrozijn, zijn geweldig voor ontbijt of als dessert.

No waste

Om verspilling te verminderen, kun je oude bagels hergebruiken. Maak er bijvoorbeeld croutons van voor salades of soepen, of snijd ze in stukken en bak ze tot knapperige chips. Oude bagels kunnen ook worden verwerkt tot broodkruimels voor het paneren van gerechten.

Info

Het behalen van een set in tennis zonder één enkel tegengame (6-0) heet een bagel. Zo ook kan een tenniswedstrijd met tweemaal 6-0 worden gewonnen, dan spreekt men van een double bagel.

Een bagel lijkt qua vorm hard op een donut, maar bagels zijn andere koek: ze worden niet gefrituurd en liggen zwaarder op de maag dan hun zoete broertje

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!