BABY-MAÏS

Oorspronkelijk komt de baby-maïs uit Midden-Amerika. Tegenwoordig wordt de baby-maïs ingevoerd uit Zimbabwe, Thailand, Zuid-Afrika en Israël. Thailand is één van de belangrijkste producenten van babymaïs, naast China, India en Vietnam. Het oogsten is bewerkelijk, en duur. Om die reden komen veel kolfjes uit typische lagelonenlanden. Baby-maïs zijn de onrijpe kolven van de veld- en suikermaisplanten. De baby-maïs worden 1-2 dagen nadat het maïsblad is ontstaan geoogst. Het handmatig oogsten vindt gemiddeld 45-50 dagen na het inzaaien plaats.

Voor de teelt van babymaïs kunnen zowel de normale suikermaïs als de veldmaïs (dent- of flintmaïs, waxy of blauwe maïs) worden gebruikt. Men oogst dan alleen de jonge tweede kolf van boven, en laat de bovenste door groeien. Bepaalde variëteiten worden speciaal voor de teelt van babymaïs gebruikt. Deze vormen een groot aantal kolven, die alle als babymaïs geoogst worden. De maïskolven worden geoogst wanneer de kolfjes 4,5 tot 10 cm groot zijn, binnen twee dagen nadat de ‘baard’ zichtbaar wordt, juist vóór de bevruchting. Ze hebben een rechte vorm met een toelopende spitse punt. Deze kleine kolfjes hebben een kleine niet harde korrelgrootte.

De baby maïs is heel geliefd in de vegetarische keuken van India en Thailand.

 

Voedingswaarde

Ze zijn rijk aan vezels en bevatten veel folaat (vitamine B11), vit. A en kalium. Deze onrijpe verse van de maïs levert minder energie dan de volgroeide versie doordat het maar ongeveer een kwart van de hoeveelheid koolhydraten (zetmeel of suiker) bevat. Babymaïs bestaat voor +/- 90% uit water.

Ofschoon er weinig gekend is over de glycemische index van baby maïs wordt het algemeen gesteld dat deze lager is dan de gewone maïs.

100g Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
Verse verleiding 37 kcal 2.3g 0.5g 4.6g 2.9g 2.3g
Vale del Sole 21 kcal 1.6g 0g 2.1g 1g 2.3g
Vers DH 74 kcal 2.5g 1.4g 12g 8.1g 2.5g

Waarden kunnen soms ver uit elkaar liggen naargelang de verwerking (toevoeging van zout, suiker), controleer dus steeds de ingrediëntenlijst. De calorische waarden kunnen sterk schommelen in de bereide producten gaande van 19 kcal tot zelfs 107 kcal (USDA).

Babymaïs is een geschikte keuze voor mensen met diabetes wanneer het in redelijke porties wordt geconsumeerd.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Kleine ongepelde maïs is alleen vers te koop in Azië.

Koop alleen verse maïs die niet droog oogt en houtig aan voelt. Wanneer je op de korrel drukt, moet er roomkleurige vloeistof vrij komen.

Bij ons is de babymais vers en bereid, in blik of diepvries, het gehele jaar door te verkrijgen In de supermarkt, de toko’s en de natuurvoedingswinkel. Kies baby maïs die helder van kleur is en stevige, verse uiteinden heeft.

Bewaren

Bewaar verse baby maïs in de koelkast, bij voorkeur in de groentelade. Ingeblikte baby maïs moet worden bewaard op een koele, donkere plaats. Gebruik verse baby maïs binnen enkele dagen na aankoop voor optimale versheid.

Bereidingswijze

De maïs heeft een fijne, subtiele zoete smaak en geeft een lekkere bite aan een gerecht. De kolfjes kunnen in hun geheel gegeten worden, en vragen nauwelijks bereiding en worden met spil en al gegeten. Zij worden veel gebruikt in de Aziatische keuken.

Baby maïs kan op verschillende manieren worden bereid, zoals blancheren, koken, stomen, roerbakken, frituren, smoren, roosteren of in de magnetron. Het is belangrijk om het niet te lang te koken om de knapperigheid te behouden. Voeg het toe aan roerbakgerechten, salades of als bijgerecht.

Als hij rauw wordt gegeten snijd je eerst de kleine doornen aan de uiteinden van de bladen af. Als je hem blancheert of kookt is dat niet nodig.

Reinig de maïs.

  • Verse babymaïs spel je af af onder de koude kraan en droog hem vervolgens af met schone vellen keukenpapier. Er kunnen zijdehaartjes aan de kolven vastzitten — deze zal je moeten verwijderen terwijl je ze afspoelt.
  • Ingevroren babymaïs ontdooi je best voor gebruik en spoel de resterende ijskristallen weg.
  • Ingeblikte babymaïs na uitlekken afspoelen.

Snijd de dikke uiteinden eraf. Snijd met een scherp keukenmes de dikke stammen van elke kolf babymaïs eraf. De rest van de minikolf kan heel blijven. Omdat babymaïs zo klein is, wordt hij vaak heel gelaten als hij gekookt en geserveerd wordt. Indien gewenst kun je de maïs echter in blokjes van 2-3 cm snijden, in diagonalen van 2-3 cm, of elke minikolf in de lengte doormidden snijden.

Maïs kan je ook blancheren (15-30 seconden), waarna je hem 30-60 seconden in ijswater dompelt alvorens te serveren.

Als je de maïs kookt (4-5min) kun je zout toevoegen aan het water nadat het aan de kook is gekomen. De suikermaïs is gaar als je de korrels zonder veel moeite van de kolf kunt wippen.

Dien de maïs op met gesmolten boter die al dan niet op smaak is gebracht met verse kruiden. De maïs is lekker door een wokgerecht en een smakelijke aanvulling bij soepen of curry’s.

Bereidingstijden

250 gram zijn goed voor 1 à 2 portie

Koken Blancheren Wok Frituur Smoren Stomen Grill Magnetron
4-5 min 30-60sec. 2-4 min 2-4min 3-6min 3-6 min 20-25min 2-7min

 

No waste

Om verspilling te minimaliseren, kun je overgebleven baby maïs gebruiken in soepen, roerbakgerechten of salades. Je kunt de uiteinden ook gebruiken in zelfgemaakte bouillon voor extra smaak.

 

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!