BABACO

Babaco is familie van de papaja en komt oorspronkelijk uit de Andes in het noordwesten van Zuid-Amerika, uit de hooglanden van Ecuador waar het op een hoogte van 1000 tot 2000 meter groeit. Sinds 1973 is hij in Europa bekend. Babaco groeit het best in een koel subtropisch klimaat. Bij te lage temperaturen rijpen babacos met een grovere schil. De vrucht wordt in steeds meer landen verbouwd in Chili, Colombia, Ecuador en Nieuw-Zeeland alsook in sommige regio’s van Engeland, Geurnsey en de Kanaaleilanden.

Babaco papaja is een redelijk snelgroeiende bladverliezende kleine boom, meestal niet hoger dan 2m. De bomen hebben een kale rechte stam met bovenaan een soort pruik van groene bladeren. Het blad is ingesneden handvormig en frisgroen van kleur.

Het hele groeiseizoen bloeit hij met groengele bloemen in de bladpruik, gevolgd door groene komkommerachtige vruchten die naar geel rijpen. De vruchten groeien in trossen rechtstreeks aan de stam.

De babaco vrucht is vijfhoekig en heeft een cilinderachtige vorm met een lengte van 20–30 cm en een doorsnede van ongeveer. 12 cm.  Bij de steelaanzet is de vrucht stomp van vorm en aan het uiteinde puntig. De vrucht is pitloos en de gladde schil kan worden gegeten en zou smaken naar aardbei, papaja, kiwi en ananas.

De schil is eerst groen van kleur en verkleurt tijdens het rijpen naar geel. Het vruchtvlees is wit en sappig. Het is een meerjarige vrucht die vrijwel het hele jaar door geoogst kan worden. De babaco wordt geoogst zodra deze geel is gekleurd en makkelijk loslaat. Hij wordt met een korte steel met een snoeischaar geoogst. De vruchten kunnen goed afrijpen in onze zomers.

Ze zijn normaal rijp in augustus/september.

De vrucht is niet bijzonder zuur, maar bevat papaïne, een proteolytisch enzym, dat lichte irritatie of “brandwonden” kan veroorzaken.

Een boom leeft ca 8 jaar en levert 30 à 60 stukken fruit per jaar. In Ecuador dragen de bomen zo ongeveer 40 vruchten per boom met elk een gewicht van ongeveer 1-1,5 kg. Er zijn verschillende rassen die men herkent aan de hoekigheid, lengte en kleur van de vruchten.

De babaco kan goed geteeld worden in serres.

De vruchten worden ook verwerkt tot ingeblikte fruitproducten.

Voedingswaarde

Babaco bevat veel vitamine A en C.

Glycemische index +/- 15   GL  1-2     Nutri-score A

100gr Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
Vers 25 kcal 0.19g 0.15g 5.28g 0.86g
Zonder schil 17 kcal 1.1g 0.1g 3.1g  
Vers 36 kcal 0.74g 0.6g 0.17g  

Babaco past perfect in een koolhydraatbewust dieet dankzij de lage calorie- en suikerinhoud. De lage glycemische index en glycemische last maken het een geschikte optie voor mensen die hun bloedsuikerspiegel willen beheersen. Het hoge vitamine C-gehalte en de aanwezigheid van vezels dragen bij aan een gezonde voeding.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Door een sterk uitbreidende teelt in verschillende landen is jaarrond aanvoer mogelijk. Aanvoer tussen september en januari komt uit Nieuw-Zeeland. Israël, Italië, Spanje en de Kanaaleilanden Guernsey en Jersey zorgen samen met de kasteelt in Nederland voor een jaarrond aanvoer.

Het hoogseizoen van Babaco is tijdens de lentemaanden.

Babaco wordt geoogst zodra deze geel is en makkelijk loslaat.

Kies vruchten die stevig aanvoelen en een gele kleur hebben, wat duidt op rijpheid. Vermijd vruchten met donkere vlekken of een zachte textuur, wat kan wijzen op overrijpheid of bederf.

Bewaren

Rijpe babaco’s zijn enkele dagen te bewaren op een koele plaats (12 °C), maar liever niet in de koelkast. Onrijpe vruchten kunnen narijpen bij kamertemperatuur.

Babaco kan worden ingevroren. Snijd de vrucht in stukjes en bewaar in een luchtdichte container of diepvrieszak voor maximaal 6 maanden.

Bereidingswijze

De smaak van de babaco is fris zoetzuur en kan worden omschreven als een combinatie van aardbei/meloen/citroen. Zijn de vruchten volledig rijp dan overheerst het zoet.

De vrucht heeft sappig geel vruchtvlees zonder zaden en wordt vers gegeten. Je kan er ook jam van maken. Babaco kan heel of gepeld, rauw of gekookt gegeten worden. Het wordt vaak gepureerd tot smoothies en andere fruitdranken.

Soms zien wij hem verwerkt bij een stoofgerecht.

Een babaco geeft geen afval, aangezien deze met schil en al kan worden geconsumeerd. Gebruik de schillen voor een smaakvolle siroop door ze te koken met suiker en water Onrijpe vruchten kunnen gebruikt worden in vegetarische curries en chutneys en stoofgerechten.

De vruchten bevatten het eiwitsplitsend papaïne wat vlees zachter maakt door de eiwitten versneld af te breken. Reden om deze vrucht niet te lang op voorhand te mengen met yoghurt of andere eiwitrijke producten.!

Citrusvruchten zoals limoen en grapefruit versterken de smaak van het fruit.

Je kan er een frisdrank van maken. In landen van herkomst is het babacosap een geliefde drank.

Info

De babaco wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. In de volle grond wordt de plant wel 4 tot 6 meter. In een kuip wordt deze hoogte niet gehaald.

Chef’s advies

  • Combineer babaco met een vleugje chili voor een spannende zoet-pittige smaak.
  • Marineer babaco in citroensap en honing voor een verfrissend bijgerecht.
  • Gebruik babaco in salsa’s voor een verfrissende, knapperige textuur.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!