AZTEKENKRUID

Het Aztekenkruid komt van oorsprong uit Mexico, het Caribisch gebied (Cuba, Hispaniola en Puerto Rico), Midden-Amerika, Colombia en Venezuela. Het is voornamelijk te vinden op kale, aan de zon blootgestelde locaties.

Het is een tropische plant die de neiging heeft te hangen en met de nodige hulp kan klimmen. Deze struik kan   10 -20 cm.  hoog worden. In de zomer bloeit deze met kleine witte bloempjes waarna de zaden verschijnen. Kleine, kegelvormige, witte bloemen staan ​​in de zomer op rechtopstaande aren.

De blaadjes en bloemen hebben een heerlijke zoete smaak.

Honingverbena wordt al heel lang in Midden-Amerika gebruikt als natuurlijke zoetstof. Honingverbena bevat een natuurlijke, intense zoetstof, het Hernandulcine wat 1000 tot 1500 maal zoeter is dan gewone suiker maar vanwege de kamfer in het blad, welke behoort tot de klasse van de terpenen, mag deze niet geconcentreerd worden tot zoetstof.

Aztekenkruid kan het hele jaar door worden gekweekt in tropische klimaten. In gematigde klimaten kan het als eenjarige plant worden gekweekt of binnenshuis worden gehouden tijdens de koudere maanden.

In tegenstelling tot Stevia rebaudiana verliezen de bloemen en bladeren hun zoetheid in gedroogde toestand.

Voedingswaarde

Azteeks zoetkruid is caloriearm en voor diabetici een mogelijkheid om zonder nadelige gevolgen van een zoete smaak te genieten.

Aztekenkruid past aldus uitstekend in een koolhydraatbewuste voeding. Het bevat geen koolhydraten of calorieën en kan suiker vervangen in verschillende gerechten, waardoor het een gezonde en natuurlijke zoetstofoptie is

.De plant is grofweg 300 keer zoeter dan stevia en 500 tot 1000 keer zoeter dan suiker.

Voordelen / Nadelen

Maar pas op! Zoet Aztekenkruid mag niet ongelimiteerd worden gebruikt als suikervervanger. Een overdosis van de medicinale actieve stoffen, vooral kamfer, kan leiden tot irritatie van de huid en slijmvliezen.

Zwangere vrouwen, kinderen en patiënten met nierproblemen moeten zoet Aztekenkruid volledig vermijden.

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Aztekenkruid kan worden gevonden in winkels die zich richten op exotische kruiden en planten.

Verschillende online retailers bieden zaden, planten en gedroogde bladeren van Aztekenkruid aan.

Zoet Aztekenkruid kan het hele jaar door geoogst worden. Pluk de blaadjes naar believen (zonder de plant kaal te plukken) en gebruik deze meteen of laat ze drogen.

De bloemetjes worden onder de naam “dushi buttons” door Coppert Cress verhandeld. De letterlijke vertaling van ‘Dushi’ is: ‘Schatje’, ze zijn lief, zacht, zoet, lekker en mooi! En ‘Buttons’ wijst erop dat de bloemen -grotendeels- nog in de ‘knop’ zijn. Eén zo’n bolletje, als eetbaar snoepje, op een dessert geeft al een verrassend effect.

Bewaren

Verse bladeren kunnen in een afgesloten container in de koelkast worden bewaard en blijven een paar dagen vers.

Gedroogde bladeren kunnen langer worden bewaard in een vacuümverpakking, waardoor de smaak en zoetheid behouden blijven.

Aztekenkruid kan worden ingevroren, maar dit kan de textuur beïnvloeden. Het is beter om de bladeren eerst te drogen.

Bereidingswijze

De smaak is ontzettend zoet, bijna honingzoet. Erg lekker in combinatie met munt, in ijs of bij gegrilde groenten. Naast de blaadjes zijn de kleine bloemknopjes ook eetbaar. Geschikt om alles te zoeten wat normaal onze tafelsuiker doet zoeten.

De bladeren worden vooral vers en onbewerkt gebruikt. Ze zijn zeer zoet en daardoor handig als calorievrije zoetstof, bijvoorbeeld in desserts, maar ook in thee, in een verfrissend glas koud water, in zoete sauzen. Maak een infusie van de bladeren door ze in heet water te laten trekken. Dit water kan vervolgens worden gebruikt om dranken en gerechten te zoeten.

Het kruid kan worden gekauwd of worden verwerkt, maar je kunt het ook drogen voor later gebruik. Het eten van een rauw blaadje geeft een chemisch-achtige bittere nasmaak die iets doet denken aan sorbitol.

Dushi buttons laten zich ook verkruimelen tot strooi-bloemetjes.

Voeg Aztekenkruid pas aan het einde van de kooktijd toe om de zoetheid te behouden.

Info

Aztekenkruid bevat sporen van de stof Kamfer, dit vormt geen probleem voor de gezondheid bij matig gebruik.

Een overdosering van kamfer kan leiden tot irritatie van ogen en luchtwegen, evenals tot misselijkheid en problemen met het gezichtsvermogen. Als de stof goed wordt gedoseerd, kan het de slijmvliezen zuiveren en daarom wordt het bijzonder gewaardeerd tegen verkoudheid. Overdosering kan naast irritatie ook zenuwstoornissen veroorzaken.

Aztekenkruid wordt het beste gekweekt in een pot. Hij is niet winterhard en moet binnenshuis overwinteren. De plant kan na de IJsheiligen tot eind oktober buiten staan op een zonnige plaats.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!