AZIATISCHE WATERNAVEL

De plant wordt gebruikt als een culinaire groente en als geneeskrachtig kruid. Centella groeit in gematigde en tropische moerassige gebieden in veel delen van de wereld. Het is inheems in India, Zuidoost-Azië en zuidoosten van de US. Het is een bodembedekker met slanke, lange stengels met kruipende uitlopers, groen tot roodgroen van kleur. De frisgroene, waaiervormige blaadjes groeien als clusters op deze lange, holle steeltjes. De blaadjes, 1-4,5 cm lang en 1,5-5 cm breed, zijn niervormig, hartvormig of enigszins afgerond van vorm. Ze zijn kaal) met stomp gekartelde randen.

De onderstam bestaat uit wortelstokken, die verticaal naar beneden groeien. Ze zijn romig van kleur en bedekt met wortelharen. Het is een bodembedekker en wordt zo’n 20 centimeter hoog.

Het is een meerjarige moerasplant en het zusje van onze waterkers. De onopvallende bloemen zijn wit of karmozijnrood van kleur, ze ontstaan in kleine, ronde trossen (schermen) nabij het oppervlak van de grond. Elke bloem is gedeeltelijk ingesloten in twee groene schutbladen. De hermafrodiete bloemen zijn minder dan 3 mm, met vijf tot zes bloemkroon blaadjes per bloem. Elke bloem draagt ​​vijf meeldraden en twee stijlen.

De vruchten zijn dicht netvormig, waardoor hij verschilt van de andere soorten Hydrocotyle die glad, geribbeld of wrattig fruit hebben. Het gewas rijpt in drie maanden en de hele plant, inclusief de wortels, wordt handmatig geoogst. Het is een zeer invasieve plant, beoordeeld als “hoog risico”.

Omdat de plant in het water leeft, is hij bijzonder gevoelig voor biologische en chemische verontreinigende stoffen in het water, die door de plant kunnen worden opgenomen.

Het is vooral bekend voor zijn medicinale eigenschappen en wordt sinds eeuwen gebruikt in de Indiase traditionele geneeskunde. De chinees Li Ching Yuen zou er 256 jaar mee geworden zijn, had 32 vrouwen en meer dan 200 kinderen. (of dit waar is?!)

Voedingswaarde

Rijk aan vitamines en mineralen: B, K, calcium, zink en magnesium.

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100 gram  37 kcal  1.75g 0.53g 7.03g 3.47g
Drink (Foco) 38 kcal 0g 0g 9.5g 8.7g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Aziatische waternavel is te vinden in Aziatische supermarkten, lokale markten of kruidenwinkels. Zowel verse als gedroogde vormen zijn beschikbaar. Kies bij aankoop voor heldergroene, frisse bladeren. Gedroogde blaadjes om thee te maken kan je vinden in de webshop.

Het is ook als kant-en-klaar drankje in blikjes te koop, maar vers is altijd beter.

Ingrediënten van Pennywort Leaves Drink (Foco) zijn water, 40% pennywortblad extract, suiker, voedingszuur: E330.

Bewaren

Verse Aziatische waternavel kan in de koelkast worden bewaard. Gedroogde bladeren moeten worden bewaard op een koele, donkere plaats in een luchtdichte verpakking.

Bereidingswijze

Je kan het niet omschrijven als echt lekker. Het smaakt grassig.

De blaadjes en stengels goed wassen, eventuele vieze stukjes eruit pikken.

Van het verse blad kan je een salade of een soepje maken, net als waterkerssoep of gebruiken als ingrediënt in rijstgerechten en curry’s.

Meestal wordt het als sap geserveerd: de blaadjes met ijskoud water helemaal fijn blenderen, even zeven en koud opdrinken. Je kan de blaadjes ook mixen met fruit voor een smoothie.

Centella- bladeren worden ook gebruikt in moderne zoete waternaveldranken en kruidenthee. Daarnaast worden de bladeren in hun geheel gewokt geserveerd in kokosolie, of gekookt in kokosmelk met knoflook of dhal .

Gedroogde bladeren kunnen worden gebruikt om thee te zetten. Laat de bladeren trekken in heet water en voeg indien gewenst honing toe.

In de Birmese en Sri Lankaanse keuken wordt rauwe waternavel als hoofdbestanddeel gebruikt in een salade gemengd met uien, gemalen pinda’s, bonenpoeder en op smaak gebracht met limoensap en vissaus.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!