AUGURKENSTRUIK

De augurkenstruik komt oorspronkelijk uit Oost-Azië, o.a uit India, Nepal, Bhutan, China en Myanmar. Hij is Inheems in China, meer bepaald in de Himalaya en is winterhard. In Nederland en België wordt de struik gebruikt als tuinplant.

Soorten

Er zijn twee hoofdsoorten binnen het geslacht Decaisnea:

  • Decaisnea fargesii: Deze soort staat bekend om zijn opvallend blauwe vruchten en wordt vaak gekozen voor zijn esthetische waarde in tuinen.
  • Decaisnea insignis: Deze heeft groenachtig gele vruchten en wordt minder vaak gekweekt dan de blauwe variant.

Augurkenstruiken zijn bladverliezende struiken of kleine bomen die 5 tot 8 m hoog kunnen worden met stammen tot 20 cm in diameter. De bladeren zijn geveerd, 60 tot 90 cm lang, met maximaal 25 blaadjes van elk 15 cm lang en 10 cm breed. Hij groeit het best in gematigde klimaten en gedijt goed in goed doorlatende grond met voldoende vocht. De plant is redelijk winterhard en kan temperaturen tot -20°C overleven.

De struik bloeit van mei tot en met juni.  De klokvormige groenachtig gele bloemen zitten in hangende pluimen van 25 tot 50 cm lang. Elke bloem is 3 tot 6 cm breed. In augustus vormen ze zeer decoratieve blauwe vruchten.

In de herfst kleurt hij botergeel

De vruchten hebben de vorm van augurkachtige peulen. Ze zijn groenachtig geel tot blauwzwart met een lengte van 10 cm en een diameter van 3 cm. De vrucht bevat een transparante, kleverige, geleiachtige pulp met talrijke (meestal ongeveer 40) platte zwarte zaden van ongeveer een centimeter breed.

Het vruchtvlees is eetbaar, maar de zaden niet. De smaak van de pulp varieert van zoet tot flauw.

De vruchten van de augurkenstruik zijn technisch gezien pitvruchten, omdat ze grote zaden (pits) bevatten die omgeven zijn door een zachte, eetbare pulp.

Voedingswaarde

De voedingswaarde van de vruchten van de augurkenstruik is beperkt gedocumenteerd. De vruchten bevatten vitamine C, vezels, en antioxidanten. Ze zijn ook een bron van mineralen zoals kalium en magnesium.

Naar schatting: 40-50 kcal/100g, glycemische iindex +/- 30-40

De vruchten van de augurkenstruik passen in een koolhydraatbewuste voeding vanwege hun lage glycemische index en glycemische lading. Hun natuurlijke zoetheid kan helpen bij het verminderen van de behoefte aan zoetigheden met toegevoegde suikers.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

De augurkenstruik is niet veel voorkomend in reguliere tuincentra, maar kan worden gekocht bij gespecialiseerde kwekerijen en online plantenwinkels. De beste tijd om de struik te kopen en te planten is in het vroege voorjaar of de late herfst, wanneer de plant in rust is en beter kan acclimatiseren.

Ze worden in oktober geoogst.

Bewaren

Vers geoogste vruchten kunnen enkele dagen bij kamertemperatuur worden bewaard. De pulp van de vruchten kan worden ingevroren en is tot 6 maanden houdbaar.

Bereidingswijze

Het vruchtvlees smaakt naar watermeloen en ruikt naar banaan.

De vruchten van de augurkenstruik kunnen op verschillende manieren worden gebruikt:

  • Vers: Eet de gelatineuze pulp direct uit de vrucht.
  • Smoothies: Voeg de pulp toe aan smoothies voor een exotische smaak.
  • Desserts: Gebruik de pulp in desserts zoals sorbets, ijs of fruitsalades.
  • Jams en Gelei: Maak jam of gelei van de pulp voor een unieke smaakbeleving.

Info

Chef’s advies

De zaden van de vrucht zijn niet eetbaar, dus zorg ervoor dat je de pulp zorgvuldig scheidt.

Combineer de pulp met citrusvruchten voor een frisse smaak, of met andere tropische vruchten zoals mango en passievrucht.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!