ALASKA BLACKFISH

Deze vissen zijn eerder klein met een gemiddelde lengte van 108 mm, maar het is ook bekend dat ze ook 330 mm kunnen worden.

Ze hebben een gemakkelijk te onderscheiden morfologie, met relatief grote achterste rugvinnen en anale vinnen, grote, gelobde borstvinnen, een diphycercale staartvin en kleine, puntige buikvinnen.

De kop is breed en plat, terwijl de romp lang en slank is. De kleur is donkergroen tot bruin aan de dorsale zijde, bleek aan de onderkant, met lichtgekleurde vlekken aan de zijkant. Deze vis uit Alaska staat bekend om zijn vermogen om zuurstof uit de lucht in te ademen via een aangepaste slokdarm.

Alaska blackfish is te vinden op de eilanden van de Beringzee, Siberië en Alaska. In Alaska bewonen ze de Colville Delta ten zuiden van het centrale schiereiland van Alaska nabij Chignik , evenals de stroomopwaartse afwatering Yukon-Tanana tot nabij Fairbanks.

Blackfish wordt gevonden in sterk begroeide moerassen en vijvers, af en toe woonachtig in rivieren en dichtbegroeide meren, waar in de zomer het water vaak stagneert. Paaimigraties zijn beperkt tot kust- en stroomopwaartse bewegingen in de lente, en omgekeerde migraties naar dieper water in de herfst.

Blackfish zijn alleseters, hun belangrijkste bron van voedsel zijn waterinsecten en ongewervelde dieren, hoewel er ook is waargenomen dat grotere zwartvissen kannibalistisch kunnen zijn.

De zwartbaars uit Alaska is een belangrijke vis voor de inheemse gemeenschappen die in het binnenland en het westen van Alaska wonen. Dorpelingen oogsten door een gat in het ijs te boren en een kegelvormige val in het gat te plaatsen. Als de zwartvissen naar boven komen om lucht te halen, kunnen ze de weg uit de val niet vinden. Honderden zwartvissen kunnen worden geoogst in één goede vallenset.

De vis wordt nog steeds lokaal gebruikt als voedsel voor zichzelf en hun honden.

Voedingswaarde

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
100g 82 kcal 15.5g 1.75g 1g 0g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Bereidingswijze

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!