ATAULFO MANGO

Mango’s kwamen vanuit Brazilië naar Mexico via Portugese reizigers die het tropische fruit in de 18e eeuw naar Zuid-Amerika brachten. Hoewel de Spanjaarden een eeuw eerder misschien ook al mango’s naar Mexico hadden gebracht. Samen met de Manilita-mango is het een afstammeling van de Filippijnse mangocultivar die vóór 1779 vanuit de Filippijnen in Mexico werd geïntroduceerd via de galjoenhandel Manilla-Acapulco.

De Ataulfo-mango is het resultaat van een kruisbestuiving door verschillende variëteiten (waaronder een Indiase variëteit) in de zuidelijke Soconusco-regio van Mexico in de staat Chiapas, op de grens van Guatemala.

Ze zijn vernoemd naar de teler Ataulfo ​​Morales Gordillo. De zoete mango’s worden voornamelijk geteeld in Zuid- en Centraal-Mexico, met Chiapas als topproducent.

Buiten Mexico wordt de ataulfo op grote schaal verbouwd in Peru, Ecuador en Brazilië.

Ataulfo ​​blijft een mango van het Filipijnse type, gekenmerkt door polyembryonaal te zijn (in tegenstelling tot het Indiase type dat mono-embryonaal is), wat betekent dat de middelste steen twee zaden bevat, in plaats van één. Het is een tot twintig meter hoge mangoboom die groeit in warme, vochtige klimaten. De moessontemperatuur mag niet dalen tot 5 °C. De juiste temperatuur voor dit type mango is 28 ° C met jaarlijks tussen de 1090 en 3000 mm regen, van april tot oktober.

Ataulfo-mango’s zijn goudgeel en wegen over het algemeen tussen de 170 en 280 g, met een enigszins ovale (langwerpige) vorm, een enigszins kromme hals en een goudgele schil. Hun boterachtige vlees is niet vezelig en ze hebben een dunne pit. Hun vruchtvlees is diepgeel door de vele carotenoïden en rijk aan suiker (15 gram per portie van 100 gram), met een rijke, zoete smaak. De volledig gerijpte ataulfo heeft een Brix van 14-18°.

Ze zijn kleiner van formaat en minder vezelig dan een traditionele mango, de schil van de ataulfo-mango is taai, de pit is dun en het vruchtvlees is zacht, zoet en sappig.

Over het algemeen schatten telersorganisaties dat er in de staat Chiapas 18.000 hectare Ataulfo-mango’s in productie zijn. In de Verenigde Staten behoort de ataúlfo tot één van de meest verkochte mango-soorten. Vanaf 2018 vertegenwoordigden ze iets minder dan 20% van alle mango’s die in de VS werden geïmporteerd.

Tot 2014 waren Mexicaanse ataulfo-mango’s niet in grote aantallen verkocht in Europa, omdat verzending per vliegtuig onbetaalbaar was.  In december 2014 begonnen de verzendingen over zee via een importeur in het Verenigd Koninkrijk, waarbij gebruik werd gemaakt van getimede voorrijpe oogst in combinatie met een snellere zeevaart, waardoor de mango tijdens het transport volledig kon rijpen.  Europese klanten zijn bereid aanzienlijk meer te betalen dan Noord-Amerikaanse klanten, als de mango’s van hoge kwaliteit zijn en kant-en-klaar worden verkocht

Voedingswaarde

Ataulfo-mango’s zijn rijk aan vitamine A, B en C, evenals voedingsvezels en zijn een goede bron van koolhydraten. Ze bevatten kalium en calcium, evenals ijzer en folaat.

Ze zijn rijk aan suikers en moet zoals met alle suikerhoudende voedingsmiddelen met mate worden gegeten. Maak eens een wandeling nadat je van deze vrucht als tussendoortje hebt genoten.

De “gemiddelde” glycemic index van mango = 56 met een glycemic load van 8.4.

Mango’s bevatten enzymen waarvan is aangetoond dat ze helpen met de spijsvertering.

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
Vers z. schil 61.1kcal 0.6g 0.1g 16.4g 15g 0.7g
1 stuk (280g) 185 kcal 1.7g 0.6g 40g 38.9g 4.5g

ZUCSU:

Mango’s bevatten relatief veel koolhydraten, met name fructose, glucose en sucrose. Per 100 gram bevat een mango +/- 15 gram koolhydraten. Als je een suiker- en/of koolhydraatarm dieet volgt, zijn mango’s misschien niet zo aangewezen voor je. Misschien kan je de mango opsplitsen en één of twee porties in verschillende maaltijden en toch genieten van deze lekkere vrucht.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Mango Ataulfo ​​del Soconusco Chiapas” is de oorsprongsbenaming voor een specifiek soort mangofruit dat wordt geproduceerd in verschillende regio’s van Chiapas, Mexico waar de ataulfo ​​voor het eerst werd geteeld door Ataulfo ​​Morales Gordillo. Deze cultivar werd op de markt gebracht met het handelsmerk Champagne©

 AANKOOP

Ataulfo-mango’s zijn beschikbaar in het voorjaar en in het najaar m.n. van eind februari tot begin september, en je kunt ze zien in winkels vaak onder de benaming: honingmango, babymango of champagnemango.

Wanneer rijp en op kamertemperatuur zal de ataulfo ​​mango een zoete geur hebben en een lichte rimpeling van de schil. De beste manier om een ​​rijpe vrucht te selecteren is door te ruiken en aan te raken. Een rijpe mango zal een zoete, geurige geur hebben en een beetje meegeven als je erin knijpt.

Indien nog onrijp doe de vrucht dan in een papierenzak, eventueel in het gezelschap van een gemakkelijk rijpende vrucht zoals een banaan. Het kan tot wel tien dagen duren voor een mango volledig gerijpt is.

BEWAREN

Bewaar mango’s bij kamertemperatuur tot ze rijp zijn, en onder geen beding in de koelkast voordat hij volledig rijp is. Eenmaal rijp blijven ze gekoeld tot een week goed.

INVRIEZEN

Je kunt de mango ook in de vriezer bewaren. Hierbij moet je de mango eerst schillen. In de vriezer is de mango tussen de 8 en 12 maanden houdbaar.

Bereidingswijze

Ze kunnen worden verwerkt tot desserts, toegevoegd aan salades en salsa’s, verwerkt tot sappen en smoothies, of gewoon als een heerlijk, vers stuk fruit.

Van Ataulfo-mango’s kan je uitstekende sorbet, jam, taarten en chutneys maken. Probeer eens mangoblokjes toe te voegen aan pannenkoeken, muffins en wafels.

Gebakken mango is een geweldige begeleider van gevogelte en geroosterd vlees.

Door zijn boterzachte, niet-vezelige textuur is hij ideaal is om te mengen in smoothies, lassis, ijs, sappen en sorbets.

Hoe snij je een mango?
  • Snijd met een scherp mes met dunne bladen beide uiteinden van het fruit af.
  • Plaats het fruit rechtop op het bredere platte uiteinde en snij de schil van boven naar beneden langs de kromming van het fruit weg.
  • Snijd het fruit in plakjes door in de lengte langs de pit te snijden.
Hoe snij je een mango in blokjes?

Zet de mango rechtop op een snijplank met de steel naar beneden en houd hem op zijn plaats.

  • Plaats je mes ongeveer ¼-inch breed van de middellijn en snijd door de mango (je probeert de pit te missen).
  • Herhaal aan de andere kant.
  • De resulterende ovalen mango worden “wangen” genoemd. Snijd de binnenkant van elke mangowang ongeveer 2,5 cm diep met een scherp mes, maar snij niet door de schil.
  • Keer de mangowang “binnenstebuiten”, scheid de blokjes en schraap de vierkanten eraf met een mes of lepel!

Info

Hoewel alle Champagne-mango’s van de ataulfo-variëteit zijn, zijn niet alle ataulfo-mango’s Champagne-mango’s. De mango’s staan ​​in Thailand bekend als Honingmango’s of Nam Dok Mai en op sommige plaatsen staan ​​ze bekend als Manilla-mango’s.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!