ASSAM THEE

De Assam-theeplant is inheems in Assam In dit deel van India valt veel regen: tijdens de moessonperiode wel 250 tot 300 mm per dag. De dagtemperatuur stijgt tot ongeveer 36 °, waardoor broeikasachtige omstandigheden met extreme vochtigheid en hitte ontstaan. Dit tropische klimaat draagt ​​bij aan de unieke moutige smaak van Assam, een kenmerk waar deze thee bekend om staat. Deze thee een groot naaldblad heeft met veel tips. De theeplantages van Assam liggen verspreid over de uitgestrekte vlaktes aan de voet van het Himalayagebergte. Het vochtige klimaat en de vruchtbare bodem van de Brahmaputra-rivier creëren ideale omstandigheden voor het telen van thee.

Ongeveer de helft van de totale theeoogst uit India is Assam. Op de steile bergen rond de brede Brahmaputra rivier liggen meer dan 2.000 theeplantages. Daarmee is het populairder dan de twee andere belangrijkste Indiase theeën, Darjeeling en Nilgiri.

Assam wordt twee keer per jaar geplukt:

 • De eerste pluk, de ‘First Flush’ gebeurt net na de winter. Deze thee is lichter van kleur en smaak.
 • De tweed pluk, de ‘Second Flush’ gebeurt tegen het einde van de lente.

Assam is een uitermate geschikte thee voor het bereiden van melanges zowel met Assams als met andere soorten thee. Zo is Assam erg populair in English Breakfast en Irish Breakfast.

Hoewel Assam over het algemeen de kenmerkende zwarte theesoorten van Assam aanduidt, produceert de regio ook kleinere hoeveelheden groene en witte thee, met hun eigen onderscheidende kenmerken.

Assam thee is het hele jaar door verkrijgbaar, maar de beste plukperiode is tijdens de zomermaanden, tussen juni en september. De warmte en regen dragen bij aan de ontwikkeling van de kenmerkende smaak.

Productieproces

  1. Verwelken: Het doel van verwelken is om het vochtgehalte in de bladeren te verminderen en de smaakstoffen te laten ontwikkelen. Tijdens het verwelken wordt het vochtgehalte in het blad met ongeveer 30% verminderd, waardoor het blad er slap en zacht genoeg uitziet om te rollen. Bovendien beginnen de vluchtige stoffen in het blad, waaronder het cafeïnegehalte en de smaken, intenser te worden.
  2. Fixeren of “kill-green” verwijst naar het proces waarbij enzymatisch bruin worden van de verwelkte bladeren wordt gecontroleerd door de toepassing van warmte.
  3. Oxidate: resulteert in het bruin worden van de bladeren en intensivering van hun smaakstoffen. Gecontroleerde oxidatie wordt meestal uitgevoerd in een grote ruimte waar de temperatuur op 25–30 °C wordt gehouden en de luchtvochtigheid stabiel is op 60–70%. Hier worden verdorde en opgerolde bladeren op lange planken uitgespreid en gedurende een bepaalde tijd gefermenteerd, afhankelijk van het type thee dat wordt gemaakt. Door oxidatie ondergaan de bladeren een volledige transformatie en vertonen ze een aroma- en smaakprofiel dat totaal anders is dan het profiel van de bladeren die dit proces niet ondergaan.
  4. Rollen omvat het vormen van de verwerkte bladeren tot een strakke vorm. Tijdens het rollen hebben etherische oliën en sap de neiging om uit de bladeren te sijpelen, waardoor de smaak nog intenser wordt. Hoe strakker de bladeren worden opgerold, hoe langer ze hun versheid behouden.
  5. Drogen: Om de thee vochtvrij te houden, worden de blaadjes in verschillende productiestadia gedroogd. Drogen verbetert de smaak van een thee en zorgt voor een lange houdbaarheid.
  6. Sommige soorten thee ondergaan veroudering en fermentatie om ze smakelijker te maken. Sommige soorten Chinese Pu-erh worden bijvoorbeeld jarenlang gefermenteerd en gerijpt, net als wijn.

Voedingswaarde

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers
100 ml infusie 1 kcal 0.1g <0.1g 0.1g 0.1g

Assam thee, vrij van koolhydraten en suikers, past uitstekend in een gezonde, koolhydraatbewuste levensstijl.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Koop bij gerenommeerde theewinkels of online gespecialiseerde leveranciers. Kies voor losse Assamthee van betrouwbare bronnen

De meeste van de momenteel in bedrijf zijnde theeplantages in Assam zijn lid van de Assam Branch van de Indian Tea Association (ABITA), de oudste en meest prominente groep theeproducenten van India.

Om te garanderen dat melanges met Assam niet als pure Assam worden verkocht heeft de ‘Tea Board of India’ de taak op zich genomen te garanderen dat de inhoud van de thee overeenkomt met de naam die deze wordt meegegeven.  Assam-theeën, of melanges die Assam-thee bevatten, worden vaak verkocht als “ontbijtthee.

Voor Assam, Darjeeling en Nilgiri zijn drie keurmerken ontworpen die op de verpakking van deze echte thee wordt weergegeven.

De kwaliteit van losse thee wordt vaak aangeduid met een afkorting. SFTGFOP1-thee: Super Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe is van de eerste kwaliteit. Dit is de hoogst mogelijke kwaliteit en wijst op hele, jonge theeblaadjes met lichte uiteinden. Deze theeblaadjes zijn van de tweede flush en hebben een volle smaak.

BEWAREN

Bewaar Assam thee op een koele, donkere plaats, afgesloten van licht en vocht.  Voor langdurige versheid, overweeg vacuümverpakking.

Hoewel ongebruikelijk, kan diepvriezen de smaak behouden als je grote hoeveelheden koopt.

Bereidingswijze

De thee staat bekend om zijn body,robuuste smaak,  levendigheid, moutige smaak en diep amberkleurige infusie. .

Assam thee is voornamelijk bedoeld om te worden genoten als een warme drank. Combineer het met melk en suiker voor een traditionele Assam Melange of gebruik het als basis voor ijsthee en cocktails.

 • English Breakfast en Irish Breakfast: Assamthee is een essentieel ingrediënt in deze stevige ontbijttheeën.
 • Chai Latte: Combineer Assamthee met specerijen, melk en honing voor een verwarmende chai latte.
 • Iced Tea: Maak een verfrissende ijsthee met Assamthee, citroen en munt.

Deze thee zet je het best bij een temperatuur van 90°C en laat je vervolgens 4-5 minuten trekken. Gebruik per liter ongeveer een 15-18 gram.

Je kan deze thee ook ‘cold brew’ drinken. Je neemt hiervoor 1 liter plat water, 4 theelepels thee en je laat deze minimaal 1 nacht trekken in de koelkast. Daarna zeef je deze zwarte thee kan je hem inschenken met enkele ijsblokjes en je hebt een heerlijke ice -tea.

No waste

Gebruik gebruikte theezakjes als compost of voor het verminderen van geurtjes in de koelkast.

Info

Thee bevat ook cafeïne, alleen heet het bij thee theïne.

Chef’s advies

Experimenteer met verschillende trektijden om de gewenste sterkte te bereiken.

Voeg een vleugje kardemom toe voor een exotische twist.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!