ASPERGE-ERWT

De asperge-erwt is afkomstig uit het Middellandse zeegebied, Kleine-Azië en Syrië. De asperge-erwt is zeker niet verwant met de asperges en eigenlijk ook niet met erwten. Het is feitelijk een eetbare vorm van de rolklaver.

De asperge-erwt bloeit vanaf half juni met 15–20 mm grote, opvallende donkerrode of gele bloemen en heeft de typische drietallige, eironde bladeren van de vlinderbloemigen. De volgroeide, houtige peulen zijn 8–9 cm lang. De plant blijft laag bij de grond. Het is een min of meer een kruipende plant met opgerichte groei. De stengels zijn vrij stevig en richten zich makkelijk op.

Er zijn tal van gevleugelde bonenvariëteiten, waarbij de lengte, breedte en kleur van de peul variëren (zie vleugelboon) De asperge-erwt is niet alleen visueel aantrekkelijk maar biedt ook een knapperige textuur en een licht nootachtige smaak.

De peulen, met de typische opstaande randen (vleugels) kunnen tot 8 cm lang worden. In een peul zitten ong. tien, ronde, lichtbruine zaden met een duizendkorrelgewicht van 45 g.

De gevleugelde, vierhoekige, jonge peul met een lengte van 2–4 cm is eetbaar en smaakt enigszins naar amandelen. Het gewicht van een jonge peul is 1-2 g. De jonge stengels kunnen gegeten worden als asperges en de zaden kunnen gebruikt worden als koffiesurrogaat.

Langer worden ze vezelig en volledig uitgegroeid worden ze zelfs houtig en hard.

Voedingswaarde

De aspergeerwt bevat veel eiwit (vooral tryptophaan, threonine, en isoleucine) alsook koolhydraten. Rijk aan vitamines (B1 en B) mineralen (kalium).

100 gram Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
Zaad Vers 49 kcal 6.95g 0.87g 4.31g  
Blad Vers 74 kcal 5..85g 1.1g 14.1g  
Gekookt 38 kcal 5.31g 0.66g 3.21g  

Eurofir Canada

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Verse asperge-erwt is nauwelijks bij ons in de winkel te vinden, mogelijks verkrijgbaar bij gespecialiseerde kwekerijen, markten met een breed aanbod aan groenten en online.. Het beste kun je ze zelf thuis telen.

Oogst van juli-september. De peultjes moeten absoluut jong geoogst worden. Laat ze niet langer dan 2,5 tot drie centimeter worden.

Asperge-erwten moeten er fris uitzien en knapperig aanvoelen. Je kunt ze best zo snel mogelijk bereiden opdat ze hun knapperigheid niet zouden verliezen.

BEWAREN

Bewaar de asperge-erwten in de koelkast om hun versheid te behouden. Plaats ze in een luchtdichte zak of container om uitdroging te voorkomen. De peulen worden snel hard en verliezen hun goede aroma daarom gebruik ze bij voorkeur binnen enkele dagen voor maximale smaak en textuur.

Bereidingswijze

Alle delen zijn eetbaar: blad, bloem, stengel, peul.

Zowel de stengel als de jonge peul kunnen als groenten gegeten worden. De knapperige stengel heeft de verfijnde smaak van een asperge. De peulen hebben een stevige structuur en een zoete, licht amandelachtige smaak.

De peulen kunnen rauw worden gegeten of worden gekookt in een verscheidenheid aan gerechten.

Je plukt de peultjes jong (2.5-3cm lang), dan hebben ze een lichte amandelsmaak. Je kunt ze kort koken, stomen of roerbakken in wok gerechten. Even opbakken met boter en room, heerlijk! Meestal als delicatesse-proevertje geserveerd en/of in combinatie met andere groenten te gebruiken.

Asperge-erwten passen perfect in knapperige combinaties van roerbakgroenten.

Was de peulen en snijd voor het bereiden een klein stukje van de boven- en onderkant. Eet de peulen niet rauw. Even kort koken, stomen of roerbakken is voldoende als bereiding.

Bereidingstijden

Koken Roerbakken Magnetron Smoren Stomen
5-7 min 3-5min 3-5min 8-11min 5min

 

Naast de peulen kunnen ook de jonge stengels van de asperge-erwt worden gegeten, die bereid kunnen worden als asperges. Bovendien kunnen de zaden van de plant worden gebruikt als een surrogaat voor koffie.

De bloemen, bladeren kan je als decoratie op je bord gebruiken.

Info

De asperge-erwt is een groente, sierplant en potplant. Het regelmatig oogsten van de asperge-erwten verlengt de bloei.

Niet verwarren met erwtasperge scheuten: dit zijn witgroene kiemgroentes.

Je mag de vleugelerwt of asperge-erwt ook niet verwarren met de vleugelboon of gojaboon (Psophocarpus tetragonolobus). De peulen van deze Aziatische groente vind je wel eens in winkels gespecialiseerd in Chinese voedingsmiddelen.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!