ASIDA
Asida vindt zijn oorsprong in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, met name in landen zoals Libië, Jemen, en Soedan. Het gerecht heeft een lange geschiedenis en is diep geworteld in de culinaire tradities van deze regio’s. Asida wordt vaak bereid voor ontbijt of dessert en gegeten tijdens speciale gelegenheden zoals Ramadan, Eid, Maoulid en andere feestdagen.
Asida werd al vermeld in een 13e-eeuws Hispano-moslim kookboek, toen licht gegrilde gerst en arganzaadolie de belangrijkste ingrediënten waren. Het is één van de basisgerechten in Jemen.
Aseeda (Asida) is een vochtig, pasteus deeg bestaande uit meel, water, yoghurt, zout en zonnebloemolie geserveerd met verschillende sauzen zoals honing, boter, of tomatensaus.. Het kan zoet of hartig worden gegeten. Het wordt met verschillende soorten bloem gemaakt.
Hartig wordt het aangevuld met een rijke kippenbouillon, bestaande meestal uit gekookte kip, uien, water, zout, peper, knoflook, kardemom, komijn en koriander.
Het is een eenvoudig, rijk gerecht, meestal uit een kom met de hand en tijdens religieuze feestdagen gegeten.
Soorten
Er zijn verschillende varianten van Asida, afhankelijk van de regio en de gebruikte ingrediënten:
- Traditionele Asida: Gemaakt van tarwebloem, water, en zout, vaak geserveerd met honing en boter.
- Moderne varianten: Inclusief toevoegingen zoals melk, kruiden, of specerijen om de smaak en textuur te variëren.
- Regionale variaties: In Libië wordt Asida bijvoorbeeld vaak geserveerd met een pittige saus, terwijl in Jemen het met een zoete dadelsiroop wordt geserveerd.
De textuur is vergelijkbaar met fufu en wordt voornamelijk in Noord-Afrikaanse landen gegeten. Een gerecht vaak gegeten zonder andere bijgerechten, het wordt traditioneel geserveerd bij het ontbijt en wordt ook gegeven aan vrouwen die aan het bevallen zijn. Er bestaan verschillende variaties naargelang de regio, land.
Voedingswaarde
Asida is een koolhydraatrijk gerecht met een hoge glycemische index en load. Nutri-Score C-D
Energie | Eiwit | Vet | Koolhydraten | Suikers | Vezels | |
100g | 150-200 kcal | 4-6g | 0.5-2g | 30-40g | 0-5g | 1-2g |
Asida past niet in een koolhydraatbewuste voeding vanwege het hoge koolhydraatgehalte. Gebruik volkoren tarwebloem om de vezelinname te verhogen en combineer met eiwitrijke en vezelrijke toppings om de glycemische impact te verminderen.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
Asida kan worden bereid met basis ingrediënten zoals tarwebloem, water en zout die overal verkrijgbaar zijn. Voor de beste kwaliteit is het aan te raden om biologische en volkoren tarwebloem te gebruiken. In gespecialiseerde Midden-Oosterse winkels zijn vaak ook kant-en-klare mixen te vinden.
Bewaren
Asida kan tot drie dagen in de koelkast worden bewaard in een luchtdichte container.
Asida kan worden ingevroren en blijft tot drie maanden goed. Het is aan te raden om het in porties in te vriezen.
Bereidingswijze
Aseeda is een gekookt tarwegerecht dat lijkt op ingedikte pap. Het deeg wordt bekomen door tarwebloem in kokend water te roeren. Bij het bereiden van het gerecht moet men voorzichtig zijn en het voortdurend roeren, zodat er geen klontjes ontstaan. Er is ook veel armkracht nodig om het deeg te kneden.
Het kan worden geserveerd met een hartige vleesbouillon of als zoet dessert met dadelstroop, honing en boter.
Zowel het tarwedeeg als de bouillon worden gloeiend heet geserveerd en het gerecht wordt traditioneel zonder keukengerei gegeten.
Asida wordt vaak geserveerd met verschillende sauzen en toppings:
- Zoete sauzen: Zoals honing, dadelsiroop, of gesmolten boter.
- Hartige sauzen: Zoals pittige tomatensaus, yoghurt, of een vleesstoofpot.
- Standalone: Asida kan ook op zichzelf worden gegeten, vooral als een eenvoudige, vullende maaltijd.