ARMAGNAC

Armagnac is een van de oudste Franse brandewijnen, met een geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw.

Armagnac bestaat sinds de 12e eeuw, dat is 200 jaar langer dan cognac. Het is het oudste wijndistillaat van Frankrijk. Oorspronkelijk werd het geconsumeerd om zijn therapeutische werking. In het archief van het Vaticaan bevindt zich een document uit 1310 waarin meester Vital Du Four, een lid van de clerus, prior van Eauze en Saint-Mont bericht dat armagnac, mits met mate geconsumeerd, vrolijk maakt, de jeugd en gezondheid conserveert en seniliteit vertraagt.

De armagnac dankt zijn commerciële ontwikkeling aan de Nederlanders. De Engelsen verboden alle andere wijnen dan die van Bordeaux gebruik te maken van de Garonne. De Nederlanders kwamen met het idee de distillatie van de wijnen van de Gascogne te bevorderen om het Engelse embargo te omzeilen. Teneinde de fluctuaties van goede en slechte jaren het hoofd te kunnen bieden, werd de productie snel opgevoerd.

Op 25 mei 1909 werd het armagnacgebied per decreet afgebakend en op 6 augustus 1936 werd de AOC, Appellation d’Origine Contrôlée armagnac, officieel in het leven geroepen. Armagnac wordt slechts één keer gedistilleerd in een distillatieketel. Na het stoken heeft armagnac een wisselend alcoholpercentage naargelang de distillatiemethode. Het distillaat, de brandewijn, heeft een alcoholpercentage van tussen de 52% en 72% van het volume. Dat betekent dat armagnac een groter waterdeel heeft waarin zich de geur- en smaakstoffen bevinden.

Invloeden van terroir, druif etc. zijn daardoor in armagnac groter.

De distillatie moet plaatsvinden voor 31 maart van het jaar na de druivenoogst. In jaren van overproductie kan deze datum per decreet worden gewijzigd. Voor het oogstjaar 2004/2005 bijvoorbeeld werd de distillatieperiode teruggebracht op 15 februari 2005. Armagnac wordt gerijpt op eikenhouten vaten. Na het rijpen wordt Armagnac op drinksterkte gebracht. Deze is meestal (zoals Cognac) 40-48 Vol%.

De druiven voor het maken van armagnac zijn dezelfde als die voor cognac. Armagnac wordt gedistilleerd uit wijnen die hoofdzakelijk afkomstig zijn van drie witte druivensoorten nl. de Columbus (Colombard), de folle-blanc en de Ugni blanc.

De bereiding wordt gecontroleerd door Bureau National Interprofessionel de l’Armagnac (BNIA).

De Armagnacstreek is onderverdeeld

  • C. Armagnac
  • C. Bas Armagnac : licht fruitig.
  • C. Haut-Armagnac : fijn
  • C. Ténarèze : krachtig en complex

De streek ligt verspreid over drie departementen de Gers, Lot-et-Garonne en de Landes. Alleen in dit gebied geoogste druiven mogen worden gedistilleerd tot armagnac. Dit gebied valt samen met de Côtes de Gascogne. De gehele AOC bestaat uit wijngaarden met een gezamenlijke omvang van 15.000 hectare.

Omdat Armagnac meestal een mengeling is van wijndistillaten van verschillende jaargangen is de opgegeven ouderdom op de flessen deze van de jongste in de “blend”.  Een uitzondering op deze regel zijn de “Vintages”. Deze zijn uitsluitend gedistilleerd uit wijnen van één enkele jaargang (bv.  1937, 1965, 1976…).

Leeftijdscategorieën

Armagnac wordt geclassificeerd op basis van de rijpingstijd en de druivensoorten die worden gebruikt. De belangrijkste soorten zijn:

  • Blanche Armagnac: Onverouderde, heldere Armagnac
  • VS [Very Special] – minstens 2 jaar oud (1j gerijjpt)
  • VSOP [Very Superior Old Pale] or Réserve – minsters 5 jaar oud (4j gerijpt)
  • XO, Napoléon, Extra, Vieille Réserve – minstens 6 jaar oud
  • Hors d’age – minstens 10 jaar oud
  • Vintage: Gedistilleerd uit druiven van een enkel oogstjaar en minimaal 10 jaar gerijpt.

Seizoen: De druiven voor Armagnac worden geoogst in de herfst, meestal van september tot oktober. De distillatie vindt plaats tussen november en maart, waarna de Armagnac wordt gerijpt in eikenhouten vaten.

Voedingswaarde

1g alcohol = 7 kcal      Alkoholgehalte 40-45%

100g Energie Eiwit Alkohol Koolhydraten
Armagnac 280 kcal 0g   0g

Hoewel Armagnac geen koolhydraten bevat, is het belangrijk te onthouden dat het een alcoholische drank is en significant calorieën bevat. Het past technisch gezien in een koolhydraatbewuste voeding, maar moet met mate worden geconsumeerd vanwege de calorie-inhoud en de effecten van alcohol op de suiker (hypoglycemie)

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Armagnac is verkrijgbaar in gespecialiseerde slijterijen, sommige supermarkten en online bij gerenommeerde wijn- en sterke drankverkopers.

Als hoogste in de categorie van Armagnac’s (en duurste) worden de “Vintages” aanzien. Deze worden slechts uitzonderlijk aangemaakt in zeer goede oogstjaren. Indien men zichzelf (of iemand anders) eens wil verwennen zijn deze “godendrankjes” een aanrader. Men is dan wel verplicht zijn geldbeugel tot de bodem te ledigen…!!!

Bewaren

Bewaar ongeopende flessen op een koele, donkere plaats. Eenmaal geopend, kan Armagnac jarenlang goed blijven, mits de fles goed is afgesloten en op een constante temperatuur wordt bewaard.

Bereidingswijze

Armagnac wordt meestal puur gedronken zoals Cognac. De drank wordt echter ook veel gebruikt in verschillende likeuren en cocktails. Hierbij worden dan uiteraard alleen de goedkopere versies (*** of V.S.O.P.) gebruikt.

Culinaire toepassingen:

  • Marinades: Voor vlees of wild, om diepe smaken toe te voegen.
  • Sauzen: Toevoegen aan sauzen voor een rijke smaak.
  • Desserts: Gebruiken in desserts zoals crêpes suzette of in chocoladedesserts

Info

Chef’s advies

  • Laat Armagnac een paar minuten ademen om de aroma’s volledig tot hun recht te laten komen.
  • Gebruik een tulpvormig glas om de aroma’s te concentreren en de smaakervaring te verbeteren.
  • Serveer op kamertemperatuur voor de beste smaakbeleving.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!